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Association between high sensitivity C-reactive protein (hsCRP) and dietary intake in southern Vietnamese young women

Title
Association between high sensitivity C-reactive protein (hsCRP) and dietary intake in southern Vietnamese young women
Other Titles
베트남 여성의 hsCRP와 식품 및 영양소 섭취와의 관련성 연구
Authors
고아라
Issue Date
2013
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
장남수
Abstract
Inflammation is known to cause atherosclerosis and cardiovascular disease progression. High sensitivity C-reactive protein (hsCRP), as a marker of inflammation, is a prognostic indicator of future risk for cardiovascular disease in healthy people. Many studies have demonstrated the association between hsCRP and cardiovascular disease. In addition, numerous studies have reported that hsCRP is closely associated with dietary intake. Although many studies have reported regarding the association between dietary intake and hsCRP, almost all the subjects involved in these studies were Western people. Also, these studies mainly investigated elderly people or those in the middle age range, with not much attention on young adults. Therefore, in the present study, we examined the association between dietary intake and hsCRP in healthy Vietnamese young women. A cross-sectional analysis was performed with 956 Vietnamese women, who voluntarily participated in the Korean Genome Epidemiologic Study (KoGES), from Can Tho University and local clinical centers between March 21 and 27 in 2011. The subject’s mean hsCRP level was 1.3 ± 2.9 mg/L. According to the hsCRP range by American Heart Association (AHA) and Centers for Disease Control (CDC), the High Risk Group showed significantly higher weight, body mass index, waist and hip circumference, waist to hip ratio, body fat and diastolic blood pressure (p<0.0001) compared to the Low and Average Risk Groups. Total cholesterol (p=0.0007), LDL cholesterol (p=0.0022), HDL cholesterol (p=0.0011), triglyceride (p<0.0001) were found to be significantly different among the three groups. With regard to daily food intake of the subjects, the High Risk Group was found to consume less vegetables/mushrooms/seaweeds/fruits (p=0.0024), total plant food (p=0.0406), and total food (p=0.0252) than that of the Low Risk Group. In daily nutrient intake, the High Risk Group was found to consume less potassium (p=0.0292), and folate (p=0.0274) than those of the Low and Average Risk Groups. Also, hsCRP was positively associated with meat and meat products (r=0.0756, p=0.0298), eggs and egg products (r=0.1172, p=0.0461), total fat (r=0.0857, p=0.0082), and animal fat (r=0.0999, p=0.0021). Conversely, hsCRP was inversely associated with vegetables/mushrooms /seaweeds and fruits (r=-0.1226, p=0.0001), total plant food (r=-0.1145, p=0.0004), total food intake (r=-0.0852, p=0.0086), fiber (r=-0.0901, p=0.0054), potassium (r=-0.0750, p=0.0207), vitamin C (r=-0.0750, p=0.0190), and folate (r=-0.0788, p=0.0154). In comparison to dietary intake according to cardiovascular disease risk, potassium (p=0.0386), vitamin B1 (p=0.0263), vitamin B6 (p=0.0244), niacin (p=0.0483) showed significantly higher Low CVD Risk Group after adjustment for potential confounders. A logistic regression analysis showed that compared to women in the lowest quartile of vegetables/mushrooms/seaweeds and fruits, potassium, folate consumption, those in the highest quartile had a reduced risk of having a high hsCRP level [OR(95%CI): 0.389(0.189-0.802)], [OR(95%CI): 0.425(0.192-0.939)], [OR(95%CI): 0.491(0.250-0.966)]. In conclusion, we found that intakes of vegetables/mushrooms/seaweeds and fruits, total plant food, vitamin C, potassium, and folate were inversely associated with hsCRP level. On the other hand, intakes of total fat and animal fat were positively associated with hsCRP. Therefore, to prevent future cardiovascular disease occurrence by reducing the hsCRP level, it is necessary to increase vegetable, fruit and total plant food intakes and decrease fat intake.;염증 반응은 동맥경화 및 심혈관 질환 진행을 야기하는 것으로 알려져 있다. High sensitivity C-reactive protein (hsCRP) 는 간에서 생성되는 급성 반응 단백질로 많은 연구들이 심혈관 질환과 hsCRP 의 관련성에 대해 보고하고 있으며 특히, hsCRP 는 건강한 사람들에서 심혈관 질환의 위험도 평가 및 예후를 추정하는 지표로 알려져 있다. 이 뿐 아니라, 많은 선행연구에서 hsCRP 와 식이요인과의 밀접한 관련성에 대한 연구가 진행되고 있다. 그러나 20~30 대의 젊은 성인을 대상으로 hsCRP 와 식이요인과의 연관성에 대한 연구는 제한적이며 대부분의 연구 대상자들이 서양사람을 대상으로 하고 있어 아시아인을 대상으로 한 연구 또한 제한적이다. 특히, 최근 심혈관 질환으로 인한 사망률이 급증하고 있는 베트남 사람들에 대한 연구는 진행 된 바가 없다. 이에 본 연구에서는 건강한 베트남 20~30 대 여성을 대상으로 하여 그들의 hsCRP 와 식이요인과의 관련성에 대하여 조사하였으며 심혈관 질환 위험 요인에 따라 식이섭취 상태를 비교하였다. 2011년 3월 21일부터 3월 27일까지 모집된 대상자를 대상으로 실시하였으며, 본 연구의 2011년 모집 대상 지역은 Can Tho 지역 (베트남 남부지역, 호치민 근교) 의 Can Tho 대학과 인근 보건소에서 진행되었다. 대상자는 20~30 대 여성 956 명을 대상으로 진행되었으며 그들의 나이는 평균 25.0 (range 18~39) 세이다. 베트남 현지 여성을 대상으로 신체계측, 혈액성상, 식이조사를 수행하였으며 식이 조사의 경우 24시간 회상법을 이용하여 실시되었다. 대상자의 평균 hsCRP 수치는 정상범위에 속하였으며, 아시아 국가와 비교하였을 때에도 비슷한 수치를 보였다. 대상자를 hsCRP 의 범위에 따라 Low Risk Group (< 1 mg/L), Average Risk Group (1 ~ 3 mg/L), High Risk Group (> 3 mg/L) 으로 나누어 비교하였다. 그 결과, High Risk Group 은 Low and Average Risk Group 보다 몸무게, 체질량지수, 허리 둘레, WHR, 복부지방률, 이완기 혈압이 유의적으로 높게 나타났다. High Risk Group 은 Low Risk Group 보다 야채, 버섯, 해조류 및 과일류 (p=0.0024), 총 식물성 식품 (p=0.0406), 총 식품 (p=0.0366), 칼륨 (p=0.0292), 엽산 (p=0.0274)를 유의적으로 낮게 섭취하였다. hsCRP 는 고기류, 달걀류, 총 지방, 동물성 지방과 양의 상관성을 보였으며 야채, 버섯, 해조류 및 과일류와 총 식물성 식품, 식이섬유, 칼륨, 비타민 C, 엽산 과는 음의 상관성을 보였다. 각각의 식품 및 영양소 섭취량에 따른 hsCRP 의 교차비를 알아보고자 섭취량을 4분위로 나누어 상위 섭취군과 하위 섭취군을 비교한 결과, 야채, 버섯, 해조류 및 과일류, 칼륨, 엽산 상위 섭취군의 교차비(95%CI)는 각각 0.389(0.189-0.802), 0.425(0.192-0.939), 0.491(0.250-0.966) 이었다. 대상자를 심혈관 질환 위험요소에 따라 Low CVD Risk Group 과 Not Low CVD Risk Group 두 그룹으로 나누어 식이 상태를 본 결과, Low CVD Risk Group 에서 유의적으로 칼륨 (p=0.0386), 비타민 B1 (p=0.0263), 비타민 B6 (p=0.0244), 니아신 (p=0.0483) 을 Not Low CVD Risk Group 에 비해 높게 섭취하였다. 결론적으로 베트남 성인 여성에서 hsCRP 를 낮추어 심혈관 질환 발생을 예방하기 위해서는 지방의 섭취는 감소하고 야채, 과일과 같은 식물성 식품의 섭취를 높일 것이 권고되며 추후, 베트남 식품 구성표를 보완하여 hsCRP 와 영양상태의 관련성에 대한 전향적 연구가 필요할 것으로 보인다.
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