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벌꿀-인삼분 혼합물의 유동학적 성질에 관한 연구

Title
벌꿀-인삼분 혼합물의 유동학적 성질에 관한 연구
Authors
김남희
Issue Date
1977
Department/Major
대학원 약학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
꿀-인삼분 혼합물이 환을 만드는 과정에서 꿀과 인삼분이 ge1을 형성하기 전후에 나타내는 성질을 조사하기 위하여 아카시아, 밤, 메밀, 들깨, 싸리 등 5종의 꿀을 대상으로 하여 여기에 입자도가 다른 인삼분을 각각 다른 농도로 혼합하여 이들 혼합물의 점성도가 인삼분의 농도, 온도 및 방치시일에 따라 어떻게 변하는가를 조사하였으며 또한 형성된 꿀-인삼분 ge1의 파쇄강도에 미치는 인삼분 농도와 입자도와의 관계를 조사하였더니 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 꿀-인삼분 혼합물은 조제일로부터 약 50일이 지나면 ge1형성이 끝난다. 2. 꿀-인삼분 혼합물의 점성도는 인삼분의 농도, 온도, 시간과의 사이에 다음과 같은 과계가 성립된다. n= n0 exp [k1Cn1 + k2(T-273)-n2 + k3tn3 ] 3. 일반적으로 인삼농도가 증가함에 따라 ge1의 파쇄강도가 증가하나 10℃ 에서는 이상현상이 나타남을 알았으며, 밤꿀, 아카시아 꿀 및 들깨꿀의 경우 파쇄강도에 미치는 입자도의 영향은 거의 유사함을 알았고 또한 10℃일때 입자도가 파쇄강도에 미치는 영향이 특이함을 지적할 수 있다. 이러한 현상은 느린 완화현상에 의한 것이라고 추론할 수 있다. ; The rheological properties of some honey-ginseng powder mixtures, used as pharmaceutieal pills, were studies extensively by employing five kinds of honey, acacia, chestnut, buckwheat, greer perilla and bush clover. relation between the viscosity of the sample mixtures and the concentrations of ginseng power, the temperature effect on the internal change of the structure studied, as well as the fracture strength of the honey-ginseng gel in terms of the concentratoin and particle size of ginseng powder. The results obtained are as follows: 1)A complete gel formation of honey- ginseng mixtures was observed when about 50 days have passed after the sample preparation. 2)The viscosity of honey- ginseng powder mixtures was related with the concentration of ginseng powder, the temperature, and the period of time required in gel formation as shown in the following equation. n= n0 exp [k1Cn1 + k2(T-273)-n2 + k3tn3 ] 3)Through the fracture strength of gels was generally increased as the concentration of ginseng powder increased, as unusual phenomenon was observed at 10℃. Viewed in terms of particle size, honey from the blossoms of chestnut, acacia, and green perilla was found to have an equal influence on fracture strength. The above unusual phenomenon was observed at 10℃ , due to a relaxation phenomenon of viscoelastic ge1 samples.
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일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Ph.D
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