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dc.contributor.author장지선-
dc.creator장지선-
dc.date.accessioned2016-08-26T12:08:31Z-
dc.date.available2016-08-26T12:08:31Z-
dc.date.issued2001-
dc.identifier.otherOAK-000000071673-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/190827-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000071673-
dc.description.abstract정보화 시대속에서 각 음식 문화간의 정보교류가 활발해지면서 두가지 이상의 음식문화가 접목되는 퓨전 음식이 발달되고 있다. 음식문화가 변함에 따라 인간에게 유익하고 아름다운 제품의 컨셉을 만들고 디자인하듯이 새로운 음식과 그 문화에 따른 도구도 변하고 있다. 음식과 더불어 테이블웨어는 인간이 생활을 시작하면서부터 사용되어져 온 중요한 생활 용품 중 하나이다. 본 연구는 이러한 현대인의 요구를 충족시켜나가기 위하여 기능적이면서도 정신적인 풍요로움을 주며 새로운 형태미를 가진 기존의 스타일에서 벗어난 테이블웨어를 디자인하는데 의의를 두고 있다. 이러한 관점을 토대로 본 연구는 대중 문화에서 보여지는 퓨전 스타일과 도래의 당위성과 조형적 특징을 밝히고자 다음과 같은 연구 절차로 진행되었다 1. 퓨전 문화의 정의와 함께 사회적, 철학적 배경으로 증명되어지는 서구의 이성중심의 합리론의 한계성으로 인한 동양 사상의 중요성 인식을 고찰함으로써 본 연구의 이론적 기반을 마련한다. 2. 퓨전 스타일의 조형적 특징을 포스트 모더니즘의 절충주의적 양식과 미니멀 리즘의 사상속에서 알아본다 3. 대중문화 속에서 보여지는 퓨전의 스타일에 따른 음식 문화에 대해 알아본다. 4. 현재까지의 퓨전 스타일과 그에 따른 테이블 웨어의 자료를 통해서 조형적 특징을 분석하고 그 결과를 토대로 작품을 기획 제작한다 5. 결과적으로 본 연구를 통해 음식과 테이블웨어의 조형적 관계를 새로이 제안하고자 한다.;The modern society is an information society. Due to the change of information, food as a culture has changed a lot. As the information exchange is active between two different food cultures in this information oriented society, a fusion food that is grafted with more than two food cultures seems to develop faster. As the food culture changes, not only the food but also its container is also changing as a concept of new product develops for the convenience and beauty. If we suppose that human is made of body and mind compared to hardware and software of a computer, the hardware of food is food itself, its container and utensil, and the software of food is its taste and fragrance. In other words, when we eat food, we feel the pleasure of seeing the food, its container and utensil with its settings on the table. In short, when we eat food, its food or settings are style and the pleasure of eating it is taste. In designing elements, style is esthetic appreciation and taste is functional. Now we would like to create a new concept of style. We wish to design a new food and its tableware according to the change of food culture. Tableware is an essential kitchen utensil. As our living condition is improved in a fast-paced society, people demand a new design of tableware with a variety of style and innovative design, pursuing beauty in a daily lives with the modern concept of mental aspect. This study is to design a new style of tableware different form the existing style while giving practical and mental abundance to meet the need of modern people. With this point of view, this study tries to find the characteristics of formative arts and the reason of arrival in the fusion style that is being seen in the public culture. 1. Along with the definition of fusion culture, we lay the foundation of research by studying the importance of orientalism due to the limit of rationalism based on the western reason, which is proved as the social and philosophical background. 2. We try to find the formative characteristics of fusion style from the blending pattern of postmodernism and the idea of minimalism. 3. We also work to find the change of food culture according to the general aspect of fusion that is being seen in the public culture. 4. Finally, we produce a work of art based on the result of analyzing the characteristics of tableware data and the fusion style up to now.-
dc.description.tableofcontents논문개요 1. 서론 = 1 1.1 연구의 필요성과 의의 = 1 1.2 연구의 범위 및 방법 = 3 2. 문화현상으로의 퓨전 = 4 2.1 퓨전문화 = 4 2.2 선(ZEN) 사상 = 8 2.3 오리엔탈리즘 = 12 3.퓨전디자인의 조형성 = 21 3.1 절충주의 = 21 3.2 미니멀리즘 = 23 4.음식문화 = 27 4.1 음식 문화의 변화 = 27 4.1.1우리 나라의 식생활과 문화 = 28 4.2 퓨전음식의 형성배경과 발달요인 = 32 4.3 퓨전음식의 정의 = 35 4.4 퓨전음식의 종류 = 36 5. 테이블웨어에 대한 일반적인 고찰 = 38 5.1 개념적 요소 = 38 5.2 테이블웨어의 디자인 사례 = 40 5.3 테이블 세팅 = 51 6. 테이블웨어 디자인 = 54 6.1디자인개념의설정 = 54 6.2아이디어전개과정 = 55 6.3작품 = 57 7. 결론 = 61 참고문헌 = 62 영문초록 = 63-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent2713400 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 디자인대학원-
dc.title음식 문화의 다원화에 따른 테이블웨어 디자인-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.pageviii, 64 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major디자인대학원 제품디자인전공-
dc.date.awarded2001. 2-
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디자인대학원 > 제품디자인전공 > Theses_Master
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