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먹초파리 (Drosophila virilis)의 유충시기에 대한 monosodium glutamate와 saccharose의 처리효과에 대하 여

Title
먹초파리 (Drosophila virilis)의 유충시기에 대한 monosodium glutamate와 saccharose의 처리효과에 대하 여
Authors
안순란
Issue Date
1976
Department/Major
교육대학원 과학교육전공생물교육분야
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
Monosodium glutamate(MSG) 는 화학조미료로서 널리 애용되고 있다. 이 MSG가 인간에게는 Chinese Restaurant Syndrome을 일으키게 한다는 보고가 있은 이후 생쥐, 쥐, 원숭이, 초파리 등 여러 가지 동물에서 많은 연구가 이루어졌다. 먹초파리(Drosphila virilis)의 유충시기에 monosodium glutamate(MSG)와 saccharose를 처리 하였을 때, 그 우화율에 대한 영향을 규명하기 위하여 3가지 계통(남해, 백운-제주, 충주)의 먹초파리의 유충(제1령, 제2령, 제3령)에 6가지 농도(0.0M, 0.1M, 0.3M, 0.5M, 0.7M, 1.0M)의 MSG와 saccharose를 처리하여 우화율을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 먹초파리의 우화율은 처리한 MSG나 saccharose 농도 간에 유의적인 차가 있으며 농도가 커질수록 우화율이 저하된다. 2. 우화율에 대한 MSG나 saccharose 처리의 영향은 먹초파리 계통 간에는 유의적 차가 없다. 3. MSG가 saccharose보다 더욱 크게 우화율을 저하시키며, 이 경향은 농도가 커질수록 더욱 뚜렷해진다. 4. MSG나 saccharose의 처리가 먹초파리의 우화율을 저하시키는 정도는 제1령 때 처리가 가장 뚜렷하고 그 다음 제2령 때, 제3령 때의 처리의 순서이다. 5. saccharose 처리가 먹초파리의 우화에 억제적 효과를 나타낸 것은 노랑초파리의 경우와 판이한 점으로서 검토할 문제점이다.;A number of studies have produced conflictory informations about the toxic effects of monosodium glutamate(MSG) in human, rat, mouse monkey drosophilid flies, etc. . In order to see if monosodium glutamate and saccharose affects emergence rates when treated them at the various larval stages (first instar larva, second instar larva, and third instar larva) of Drosophila virilis, the present investigation was undertaken in which the effects of MSG and saccharose on the emergence rates of the three strains of D. virilis (Namhai, Backun-Jeju, Choongju) were examined. The MSG and saccharose media were prepared by adding them at a concentration of 0.0M, 0.1M, 0.3M, 0.5M, 0.7M and 1.0M to the standard media. The following conclusions were obtained: 1. The significant difference in the emergence rates of D. virilis is found among the concentrations of MSG and saccharose; the emergence rates decrease as the concentration of MSG and saccharose increase. 2. The effects of MSG or saccharose on the emergence rate is not significantly different among the strains of D. virilis. 3. MSG affects on the emergence rate more than saccharose and this tendency becomes more manifest as the concentration of MSG or saccharose increases. 4. The decrease of emergence rates is found to be rather conspicuous when treated with MSG and saccharose at the first instar larva stage but not when treated it at the second and the third instar larval stages. 5. The tendency that treatment of saccharose reduces the emergence rates of D. virilis is contrast to the case in emergence rates of D. melanogaster.
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