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Association Between Seafood Intake and Incidence of Cardiovascular Disease in middle-aged Korean adults

Title
Association Between Seafood Intake and Incidence of Cardiovascular Disease in middle-aged Korean adults
Authors
박규희
Issue Date
2022
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
심혈관계 질환은 심장 및 혈관에 이상이 발생되는 대표적인 비전염성 질환으로 고령화로 인한 유병률의 상승, 치명율의 감소로 인한 장애 인구 증가에 따른 국가의 부담이 증대될 것으로 예상된다. 수산 식품의 섭취, 특히 오메가 3 다중 불포화지방산이 심혈관계 질환에 있어 유익한 영향을 미치는 것을 선행 연구를 통해 확인 할 수 있다. 그럼에도 불구하고 국내의 수산 식품의 섭취와 심혈관계 질환 발생과 관련해 종단 연구는 물론이고 단면 연구도 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 한국 중년 인구의 수산 식품 섭취량을 분석하고 10년 후의 심혈관계 질환 발생과의 상관성을 분석하고자 한다. 본 연구는 질병관리청 국립보건 연구원의 한국인 유전체 역학 조사사업(Korean Genome and Epidemiology Study; KoGES) 안성 및 안산 지역의 2005-2006년부터 2015-2016년의 10년간 추적 자료를 이용하였다. 안성 및 안산 지역 사회 코호트 연구에 참여한 40-69세의 중년 7,515명(남성: 3,588, 여성: 3,972)을 대상으로 분석하였다. 수산 식품의 섭취량은 17가지 수산 식품의 섭취량의 합을 산출하여 3그룹으로 나누었다. 심혈관계 질환은 심근경색, 관상동맥질환, 울혈성 심부전, 뇌혈관 질환(뇌졸중), 말초혈관 질환에 대해 새롭게 질병의 진단을 받았거나 이전 조사에서 진단을 받은 경우, 치료를 받았거나 받은 경험이 있는 경우, 약물 복용 여부 중 한 가지라도 ‘예’로 답한 경우 심혈관 질환으로 정의하였다. 10년간의 추적 조사 이후 수산 식품의 섭취량과 심혈관계 질환 발생과의 상관성을 분석하였다. 수산 식품 섭취량이 적은 대상자에서 전반적인 식품군 및 영양소의 섭취량이 적었으나 에너지를 보정한 경우 곡류 및 가공품과 탄수화물의 섭취량은 유의하게 많은 경향을 보였다.(p-trend <.0001) 불포화지방산 섭취량은 수산 식품 섭취량이 적은 대상자에서 그 섭취량도 적은 것을 확인할 수 있었다.(p-trend <.0001) 수산 식품 섭취량과 심혈관계 질환 발생률을 보면 남성과 여성을 모두 포함하여 수산 식품 섭취량이 가장 적은 그룹에서 12.80% 가장 많은 그룹이 7.86%로 수산 식품 섭취량이 적은 대상자에게 심혈관계 질환 발생률이 많은 것으로 나타났다. 수산 식품섭취량과 심혈관계 질환 발생위험비는 성별, 연령, 에너지, 음주, 흡연, 운동, 교육 수준, 가계 수입 정도, 채소와 과일의 섭취를 보정했을 때 전체 대상자의 수산 식품 섭취량이 많은 그룹의 심혈관계 질환 발생위험이 0.758(0.598-0.959)낮았다.(p-trend 0.0213) 본 연구에서는 수산 식품 섭취량에 따른 10년 후 심혈관계 질환 발생과의 상관성을 규명하였다. 수산 식품의 섭취가 높은 대상자에게서 심혈관계 질환 발생이 적은 것을 확인하였다. 따라서 수산 식품의 섭취가 심혈관계 질환 발생의 감소 및 예방에 긍정적인 작용을 하는 것으로 사료된다.;Cardiovascular disease is a non-communicable disease that causes abnormalities in the heart and blood vessels, and is expected to affect government with a growing trend of societal burden due to the increase in the disabled population which is caused by a rise in prevalence and a reduction in the fatality rate. Many studies have shown that consumption of seafoods has a positive effect on a variety of diseases, especially fish and omega-3 poly unsaturated fatty acids, which have a beneficial effect on cardiovascular disease. Nevertheless, there is a lack of domestic research related to the consumption of seafood and the occurrence of cardiovascular disease. Therefore, we will analyze the consumption of seafood in the middle-aged population of Korea and the correlation with the occurrence of cardiovascular disease. This study utilized tracking data from 2005-2006 to 2015-2016 in Anseong and Ansan regions of the Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES) of the National Institute of Health of the Korea Centers for Disease Control and Prevention. The analysis involved 7,515 middled aged people between 40 and 69, who participated in cohort studies in Anseong and Ansan (3,588 for men and 3,972 for women). The total intake of seafood was calculated from the consumption of intakes in 17 types of seafoods and was divided into three groups. This study defined term of cardiovascular disease when newly diagnosed, previously received treatments or medical prescriptions (if applied any of them), in any conditions of myocardial infraction, coronary artery disease, congestive heart failure, cerebrovascular disease (stroke) or peripheral vascular disease. After a 10-year follow-up survey, the correlation between intake of seafood and cardiovascular disease was analyzed. Among those with low intake of seafoods, while the overall intake of food groups and nutrients was low, showed a significantly higher intake of grain, processed products and carbohydrates when their caloric content was adjusted.(p-trend <.0001) The intake of unsaturated fatty acids was confirmed to be low in those with low intake of seafoods.(p-trend<.0001) According to the incidence rate of seafood intake and cardiovascular disease, 12.80% of the group with the highest seafood intake, including both men and women, and 7.86% of the group with the lowest seafood intake, showed a low incidence in the subjects with high seafood intake. The risk of occurrence of seafood intake and cardiovascular disease was 0.758(0.598-0.959) times lower than that of the group with the lowest intake of seafood when all gender, age, energy intake, alcohol drinking, smoking status, exercise, education, and household income, intake of fruits and vegetable were adjusted. (p-trend 0.0213) while there was no significant difference in men and women when analyzed according to gender. In this study, we investigated the correlation between cardiovascular disease occurrence by intake of seafood. The result of reducing the incidence of cardiovascular disease in middle-aged korean who consume a quantity of seafood was confirmed. Therefore, it is considered that the consumption of seafoods will have a positive effect on reducing and preventing cardiovascular disease.
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