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Effects of fermented green tea on hypercholesterolemia in hamster

Title
Effects of fermented green tea on hypercholesterolemia in hamster
Authors
강민지
Issue Date
2021
Department/Major
대학원 약학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
하헌주
Abstract
Hypercholesterolemia characterized by an increase in plasma low density lipoprotein (LDL) cholesterol and total cholesterol (TC) is the leading cause of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), the most common liver disease worldwide. The present thesis evaluated the effects of fermented tea (FGT) extract on high cholesterol diet (HCD)-induced hypercholesterolemia and liver injury in hamster, an animal having similar lipid metabolism of human. Ten-week-old golden syrian hamsters were given normal diet (ND) or HCD containing 0.2% cholesterol and 10% lard. FGT (200 and 500 mg/kg/d) was orally administrated from the initiation of HCD for 12 weeks. FGT did not affect body weight, food intake, and calorie intake, but effectively inhibited HCD-induced increases in plasma LDL, TC, and triglyceride (TG). HDL was also significantly increased by HCD, but there was no additional increase by FGT administration. FGT also inhibited HCD-induced liver oxidative stress, fibrosis, and lipid accumulation. Interestingly, FGT significantly increased liver protein level of cholesterol 7 alpha-hydroxylase (CYP7A1), the rate-limiting enzyme for bile acid synthesis, together with increase in fecal excretion of TC. Taken together, the present data suggest that FGT may become a valuable health functional food preventing diet-induced hypercholesterolemia and NAFLD possibly through increasing fecal cholesterol excretion. ;혈장 저밀도지단백(low density lipoprotein: LDL) 콜레스테롤과 총콜레스테롤(total cholesterol: TC)의 증가를 특징으로 하는 고콜레스테롤혈증은 비알코올성지방간질환(non-alcoholic fatty liver disease: NAFLD)의 주 원인이다. 본 논문에서는 인간과 유사한 지질대사를 가진 햄스터에서 고콜레스테롤식이(high cholesterol diet: HCD)로 유발된 고콜레스테롤혈증과 간손상에 대한 발효녹차추출물(fermented green tea: FGT)의 효과를 평가하였다. 10 주령의 golden syrian 햄스터를 활용하여 일반식이(normal diet: ND)와 0.2% 콜레스테롤과 10% lard가 포함된 HCD를 12주간 제공하였으며, FGT(200과 500 mg/kg/day)를 12 주간 경구 투여하였다. FGT는 체중증가, 음식섭취 및 칼로리섭취에 영향을 주지 않았지만, HCD에 의하여 증가한 혈장 LDL, TC, 중성지방(triglyceride: TG)을 유의하게 억제하였다. HDL은 HCD에 의해 현저하게 증가하였고 FGT 투여에 의한 추가적인 변화는 없었다. 또한 FGT는 HCD에 의한 간 조직내 산화성스트레스, 섬유화 및 지질축적을 억제하였다. 흥미롭게도, FGT는 담즙산합성의 속도 제한 효소인 콜레스테롤 7-α hydroxylase(CYP7A1)의 단백질 수준을 크게 증가시켰으며, 대변을 통한 TC 배설도 증가시켰다. 정리하면, 본 연구에 활용한 FGT는 아마도 CYP7A1발현을 증가시켜 대변을 통한 콜레스테롤의 배설을 증가시킴으로써 식이로 유발된 고콜레스테롤혈증 및 NAFLD 발생을 억제 할 수 있는 건강 기능 식품이 될 수 있음을 시사하였다.
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일반대학원 > 약학과 > Theses_Master
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