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Investigation of test performance of the ‘double-faced applicability’ test for product profiling and discrimination using milk-containing RTD coffee products

Title
Investigation of test performance of the ‘double-faced applicability’ test for product profiling and discrimination using milk-containing RTD coffee products
Authors
이예진
Issue Date
2020
Department/Major
대학원 식품공학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이혜성
Abstract
For successful business decision making, it is vital to understand consumer sensory perception and evaluation of sensory/emotional and other beneficial attributes of food and beverage products determine the consumer choice. Therefore it is necessary to advance the valid and efficient consumer test method that can measure the product attributes and consumer perception. Recently, two-step rating-based ‘double faced applicability’ (DFA) test was developed as an advanced quantitative measurement. The objective of the present study was further investigation of the performance of DFA test in comparison to check-all-that-apply (CATA) question which is widely used in industry. The two methods were to be compared in two aspects; 1) to compare the efficiency of product profiling and 2) to compare the sensitivity of product discrimination. Young female adults were recruited and they were randomly divided into two groups and performed one of the two test methods (each N = 108) with eighteen different commercial milk-containing RTD coffee products. For measuring holistic consumer perception, eighteen consumer-relevant attributes belonging to six categories were selected; appearance, basic taste, flavor, integrated taste, mouth feeling, sentimental consequence. Unlike CATA question, which can only compare the attributes relatively between products, DFA test can not only compare the results of each attributes perceived by consumers between but also to represent objectively by the estimates of d'A (d-prime affect magnitude). Besides, results of DFA test produced a three-dimensional perception model, which enables more precise analysis of results, while dimensional definition was possible up to two dimensions in CATA questionnaire. The sensitivity of product discrimination of DFA test was sufficient in comparison to CATA question. These results confirm that DFA test could be efficient consumer test method for measuring product attributes.;소비자의 감각적 지각과 식품 및 음료 제품의 감각/감성적인 특성에 대한 평가가 소비자의 선택을 결정한다는 점을 이해하는 것은 성공적인 비즈니스적 의사결정을 위해서 중요하다. 그러므로 소비자의 감각과 제품 특성을 올바르게 측정할 수 있는 효율적인 소비자 검사법을 개발할 필요가 있다. 최근 특성에 대한 소비자의 지각을 정량적으로 측정할 수 있는 2단계 평점 기반 ‘양면 적용 가능성’ 평가법 (two-step rating-based ‘double-faced applicability’ test)이 개발되었다. 본 연구의 목적은 산업체에서 널리 사용되고 있는 CATA 평가법 (Check-all-that-apply)과 비교하여 개발된 평가법의 효율성에 대한 검증을 위해 두 방법의 제품의 프로파일링과 제품 식별 예민도를 비교하고자 하였다. 젊은 성인 여성 소비자를 모집하여 무작위로 두 그룹으로 나누어 두 가지 평가방법 중 하나를 수행하게 하였으며 우유가 함유된 RTD (Ready-to-drink) 커피 제품 18가지가 시료로 사용되었다. 전체적인 소비자의 감각적 지각을 측정하기 위해 외관, 기본 맛, 향미, 통합적인 맛, 입안 감촉, 감성 용어 등의 카테고리에 속하는 18개의 소비자 관련 특성이 사용되었다. 그 결과 실험에 사용된 제품들의 상대적인 비교가 가능한 CATA 평가법과 달리 ‘양면 적용 가능성’ 평가법은 상대적인 비교뿐만 아니라 도출된 d'A를 사용하여 양면적 용어에 대한 소비자들의 절대적인 지각 수준을 나타낼 수 있었다. 게다가 CATA 평가법에서는 소비자의 감각 차원을 2차원까지 정의 가능했던 반면, ‘양면 적용 가능성’ 평가법은 결과로부터 3차원 인식 모델을 도출하여 보다 정밀한 결과 해석이 가능함을 확인하였다. 또한, CATA 평가법과 비교하여 ‘양면 적용 가능성’ 평가법이 충분한 제품 식별 예민도를 가진다는 결과를 보였다. 이러한 결과는 ‘양명 적용 가능성’ 평가법이 제품의 특성을 조사하기 위한 효율적인 소비자 검사 방법임을 입증하였다.
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일반대학원 > 식품공학과 > Theses_Master
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