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dc.contributor.advisor권오란-
dc.contributor.author오은경-
dc.creator오은경-
dc.date.accessioned2019-02-18T16:31:30Z-
dc.date.available2019-02-18T16:31:30Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.otherOAK-000000153814-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/common/orgView/000000153814en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/248816-
dc.description.abstractCardiovascular disease (CVD) risk factors are important management. Functional food and culinary plants help prevent or reduce CVD by assisting the body homeostasis mechanisms. The aim of this study was to evaluate the effects of Acanthopanax senticosus Harms fruit on arterial stiffness in the subjects with CVD risk factors. This study was a randomized, double-blind placebo-controlled trial to assess the efficacy of 12-weeks of Acanthopanax senticosus Harms fruit extract supplementation (low dose group, 500mg/day; high dose group 1000mg/day) for arterial stiffness control in seventy-six subjects with CVD risk factors. Non-invasive assessment of cardiovascular risks was applied such as flow-mediated dilation (FMD), brachial-ankle pulse wave velocity (baPWV) and carotid intima-media thickness (IMT). Oxidized low density lipoprotein (ox-LDL) concentration were measured in plasma. Protein expression analysis was carried out by western blot analysis for phospho-eNOS/ eNOS ratio. Systolic blood pressure (SBP) was decreased in low dose group compared with the placebo group (p=0.044). After 12 weeks, SBP was also decreased compared to week 0 (p=0.005) in low dose group. Significant interaction on baPWV was observed between group and week (p=0.010), showing significant decrease in low dose group (p=0.006) compared to the placebo group after 12 weeks. Phospho-eNOS/eNOS ratio showed significantly increase in low dose group compared to placebo group after 12 weeks (p=0.037). Acanthopanax senticosus Harms fruit extract might have potential to decrease baPWV because of improvement endothelial function in adults with CVD risk factors. ;본 연구는 오갈피 열매 열수추출물이 심혈관계 질환 요인을 가지고 있는 성인을 대상으로 혈행과 혈압 개선을 확인하기 위해 시행되었다. 본 연구는 12주간, 무작위배정, 이중맹검, 평행설계, 대조식품 비교 실험으로 진행되었다. 연구 대상자는 흡연자 (≥10개비/일), 혈압이 높은 자 (120mmHg ≤ SBP ≤ 160mmHg 또는 80mmHg ≤ DBP ≤ 100mmHg), 혈중 지질수준이 높은 자 (220 mg/dl ≤ 총콜레스테롤 < 240mg/dl 또는 130mg/dl ≤ LDL-콜레스테롤 <165mg/dl 또는 150 mg/dl ≤ 중성지방 <220 mg/dl)중 두가지 이상에 해당되는 만 20세 이상, 65세 미만의 성인 남녀를 모집하였다. 연구 참여에 선정된 대상자는 1주간의 run-in 기간을 가졌다. 1주 후 연구대상자들은 무작위 배정을 통해 대조군, 저용량군, 고용량군 중 한군으로 배정되어 12주간 대조식품 또는 시험식품을 섭취하였다. 수축기 혈압이 대조군과 비교하여 저용량군에서 유의적으로 감소하였다 (p=0.044). 또한, 대조군과 비교하여 시험군에서 상완-발목 맥박 파전 속도 오른쪽 (p=0.017), 왼쪽 (p=0.012), 평균 (p=0.012)12주 후 유의적으로 감소하였다. 또한, 상완-발목 맥박 파전 속도 (%) 오른쪽 (p=0.016), 왼쪽 (p=0.010), 평균 (p=0.010) 에서도 대조군에 비교하여 시험군에서 유의적으로 감소하였다. NO를 생성하는 효소인 eNOS의 발현정도를 웨스턴블랏 실험을 통하여 확인하였다. 그 결과, eNOS의 활성형인 phosph-eNOS (p-eNOS)의 발현이 시험군에서 증가하는 경향을 보였다 (p=0.097). 특히, 저용량군에서는 대조군과 대비하여 유의적으로 증가하였다 (p=0.037). 따라서, 심혈관계 질환 요인을 가진 성인에서 오갈피 열매 열수추출물의 섭취는 NO를 생산하여 내피 기능 개선의 효과를 보이며 상완-발목 맥박 파전 속도를 감소시키는 효과를 가지고 있는 것으로 보인다.-
dc.description.tableofcontentsI. INTRODUCTION 1 II. MATERIALS AND METHODS 3 2.1. Test materials. 3 2.2. Subjects 6 2.3. Study design 8 2.4. Sampling Procedures 11 2.5. Biochemical markers 12 2.6. Statistical analysis 16 III. RESULTS 17 3.1. Baseline characteristics 17 3.2. Clinical laboratory data, urinalysis, and lipid profile 19 3.3. Blood Flow and Dilation of the Vessels 25 3.4. Oxidized LDL Cholesterol 39 3.5. Western blot analysis 42 IV. DISCUSSION 45 REFERENCES 52 APPENDIX 1. RFS Questionnaire 56 국문초록 58-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1370199 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject.ddc600-
dc.titleEffects of Acanthopanax senticosus Harms fruit extract on arterial stiffness in adults with cardiovascular disease risk factors-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.subtitlea randomized and placebo-controlled trial-
dc.title.translated심혈관계질환 관련 요인을 가진 성인의 오갈피 열매 열수추출물 섭취에 따른 혈행과 혈압 개선효과 확인을 위한 인체적용시험 : 무작위배정, 대조식품 비교 시험-
dc.format.pagevi, 59 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2019. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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