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주름의 특성을 이용한 도자후식기 디자인 연구

Title
주름의 특성을 이용한 도자후식기 디자인 연구
Other Titles
The study of dessert-ware derived from creases
Authors
전은영
Issue Date
2017
Department/Major
디자인대학원 도자디자인전공
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구는 주름의 특성을 이용한 식기 디자인에 관한 연구로, 주름의 특징들을 도자식기 디자인에 응용함으로써 실용적 그릇의 고정적 관념을 넘어 심미적, 유희적 요소 등을 더하여 표현하고자 하였다. 주름은 무한한 형태가 잠재되어 있는 소재로 접힘과 펼침, 생성과 사라짐을 반복하여 끊임없이 새로운 모습으로 나타난다. 이러한 이미지들은 안정감, 혹은 긴장감 등 다양한 심리적 감성을 유발한다. 이에 본 연구자는 위와 같은 주름의 특징을 도자제품에 표현하고자 하였다. 특별히 식사시간의 즐거움과 여유로움을 동시에 느낄 수 있는 후식의 특성을 감안하여 본 연구는 후식기 개발에 중점을 두고 디자인 개발을 하고자 하였다. 후식은 식문화 영역에서 하나의 전문적인 분야로 끊임없이 변화와 발전을 하고 있다. 독창적이고 다양화된 후식 문화에 따라 맛은 물론이고, 매장의 분위기나 미적 요소 또한 중요하게 여겨지고 있다. 이러한 흐름에 발맞추어 소비자의 개성 있는 기호에 대응할 수 있고, 미감을 충족시킬 수 있는 후식용 식기 디자인연구를 하였다. 이에 주름의 유려한 곡선을 식기 형태에 나타내어 사용자에게 여유로움과 미감을 제공하고자 하였다. 다양한 주름 표현 방법을 살펴보고, 본 연구에 맞는 곡선형 주름으로 한정시켜 연구하였다. 이에 여러 종류의 직물을 사용하여‘구기기’,‘누르기’,‘감싸기’,‘꼬기’4가지 방법으로 나누어 주름을 표현하고자 하였다. 더불어 주름을 소재로 제작된 도자, 패션, 조소 분야의 선행 작품을 알아보고, 주름의 조형적 특성을 살펴봄으로써 연구자의 디자인에 반영을 하였다. 이를 토대로 제작한 작품들은 각각의 디자인 계획과 제작 과정을 통해 서술되었다. 작품 제작 과정 중 발생되는 문제점을 고려하여 식기 형태의 수정 및 보완의 과정을 거쳐 조형성과 실용성의 균형이 맞는 디자인을 연구하였다. 그 결과, 주름의 특성을 이용한 본 연구 작품들은 장식적인 효과뿐 만 아니라 각각의 용도에 맞는 적절한 기능을 하였다. 이러한 결과물을 바탕 으로 조형성이 강조된 식기의 지속적인 연구 가치를 알 수 있었다. 빠르게 변화하는 시대에 소비자들의 요구도 다양해지고 있다. 이에 후식 문화도 그 요구에 반영할 수 있는 다양한 디자인의 후식기 제품들이 제작되어야 함을 본 연구를 통해 인식하였다. 그러므로 변화하는 후식 문화에 어울릴 수 있는 후식기 디자인의 연구가 더욱 발전되기를 기대한다.;The efforts of this research aim towards applying the countless characteristics of creases that we can find in textiles into the design of dessert dishes. The formats and technique of expression were points of interest, and great emphasis was also put on the nature and flow of the curves during the process of product making. The intention of this study was to enrich the experience of eating desserts by providing consumers with a way of visual relaxation while they enjoy their desserts. The goal of this research is to study the differentiated designs of dessert dishes, which have been derived from creases with irregular curves and rhythms. I applied the creases to formative design because they are interesting materials, which are able to create various expressions. The methods of image representation of creases were divided into 4 types. The works designed with the above approach presented a balanced design through the process of modifying and complementing the form considering the decoration and practicality. Based on the above, the following conclusions were obtained. First, with the ever growing categories of desserts, different dish designs are sought for to match the numerous types of desserts, creating the need for continuous research in the area of dessert dish design. Second, designers can achieve diversity by using creases in the design of dishes through the application of materials that can express a great assortment of feelings. Third, if the decorative aspect is excessive, the design as well as the practicality of the dish is ruined. More research in this aspect is required so that both the decorative aspect and practicality of the dish can be combined in harmony with the base form of the dish. Last but not least, based on the understanding of the soil, a problem with the kiln being burned was discovered in the original research approach, and this was examined accordingly. It was determined then, that the double type casting technique requires further research before employment. Throughout the course of research, it was confirmed that creases can be a valuable element in the design of dessert. Further research in the area of dessert dish design is encouraged as the profession of dessert making and presentation keeps growing.
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디자인대학원 > 도자디자인전공 > Theses_Master
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