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소화기계 수술 후 환자에서 영양 고밀도 식사가 영양섭취 및 영양상태 변화에 미치는 영향

Title
소화기계 수술 후 환자에서 영양 고밀도 식사가 영양섭취 및 영양상태 변화에 미치는 영향
Other Titles
The Effects of High-Nutrient-Density Meal Plans on Dietary Intake and Nutritional Status Change in Gastrointestinal Surgical Patients
Authors
손진영
Issue Date
2017
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Advisors
박윤정
Abstract
본 연구는 수술 후 환자의 적절한 영양관리를 위하여, 고단백 식품원료인 갈색거저리를 이용하여 디자인한 영양 고밀도 식사를 제공한 후 그에 따른 영양 섭취량의 증가를 확인하고 영양상태 변화와 체성분 및 생화학적 지표의 변화를 분석하고자 수행되었다. 본 연구는 연세의료원 강남 세브란스병원에서 진행되었으며 소화기계 수술을 시행 받은 환자를 대상으로 하였다. 연구의 목적에 맞게 갈색거저리를 함유한 영양 고밀도 환자식(High-nutrient-density meal plans)을 디자인 하였으며, 기존 환자식(Standard meal plans)과 영양 고밀도 환자식은 수술 후 식사 프로토콜에 따라 대상자에게 제공되었다. 대상자의 식사 섭취량조사를 통해 영양섭취를 평가하였으며, 수술 전과 퇴원 전 2회에 걸쳐 영양상태 평가(Patient-Generated Subje-ctive Global Assessment, PG-SGA)와 체성분 및 생화학적 지표 분석을 실시하여 그 변화량을 비교 분석하였다. 전체 대상자 34명 중 영양 고밀도 환자식 대상자(High-nutrient-density meal group)는 20명, 기존 환자식 대상자(Standard meal group)는 14명이었으며 대상자의 성별, 평균 나이, 수술 전 평균 영양 요구량의 차이는 없었다. 대상환자 중 일부는 과별 프로토콜에 의하여 정맥영양(Parenteral nutrition, PN)을 공급받았으며, 정맥영양 공급 유무에 따라 정맥영양을 공급받은 환자군(PN group)과 정맥영양을 공급받지 않은 환자군(Non-PN group)으로 이차 분류하여 분석하였다. 영양섭취 분석 결과 영양 고밀도 환자식 대상자의 단백질, 지방 및 부피 수응도가 기존 환자식 대상자보다 유의적으로 높게 나타났다. 정맥영양을 공급받지 않는 환자군의 경우 영양 고밀도 환자식 대상자의 1일 평균 섭취 열량과 단백질, 지방의 섭취가 기존 환자식 대상자보다 유의적으로 높게 나타났다. 연구 기간 동안의 영양상태 변화를 비교했을 때, 기존 환자식 대상자에 비해 영양 고밀도 환자식 대상자의 수술 전 영양상태 유지가 유의적으로 높았다. 또한 정맥영양을 공급받지 않은 환자군에서 영양 고밀도 환자식 대상자의 영양상태 유지가 유의적으로 높았으며, 기존 환자식 대상자의 경우 수술 후 영양불량의 위험이 큰 것으로 나타났다. 체성분 분석 결과 영양 고밀도 환자식 대상자의 체중감소율은 기존 환자식 대상자의 체중감소율에 비해 적었으며, 특히 정맥영양을 공급받지 않은 환자군 중 영양 고밀도 환자식 대상자의 경우 근육량이 증가하는 경향을 보였으며, 기존 환자식 대상자에 비해 제지방이 유의적으로 증가하였다. 생화학적 지표의 경우 영양 고밀도 환자식 대상자와 기존 환자식 대상자 간의 차이가 없었다. 위의 결과들을 종합하였을 때, 영양 고밀도 환자식의 제공이 수술 후 환자의 식사 수응도를 높여 열량 및 단백질, 지방의 섭취를 증가시켰으며, 영양상태 유지에 긍정적인 영향을 미치고 제지방을 증가시켰음을 알 수 있다. 따라서 수술 후 환자의 영양불량을 예방하고 충분한 영양을 공급하기 위해서 기존 환자식에서 영양 고밀도 식사로의 개선이 고려되어야 할 것이다.;Postoperative nutritional status is associated with loss of muscle mass and high risk of complications which lead to increase morbidity, mortality, and longer periods of hospitalization. Adequate nutritional support is crucial to improve nutritional status and clinical outcome in surgical patients. Previous studies usually provided enteral nutrition (EN), parenteral nutrition (PN), and oral nutritional supplementation (ONS), but not meal plan. Even though several studies using meal plans, they only investigated the acceptability of meal plans and weight change. The purpose of this study was to evaluate the effects of High-nutrient-density meal (HNDM) plans on dietary intake, nutritional status change, and body composition change in gastrointestinal surgical patients. We designed HNDM plans containing Mealworms and provided HNDM plans and Standard meal (SM) plans to subjects. We investigated dietary intake, nutritional status using Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA), body composition using Inbody, and biochemical data at pre-op and post-op depending on the meal plans. The subjects of the study were 34 patients, 20 patients in HNDM group and 14 patients in SM group. We further categorized each group into PN group and Non-PN group depending on the presence or the absence of parenteral nutrition support. There were no significant differences in general characteristic, such as age, body weight, energy and protein requirement between HNDM group and SM group at baseline. In the post-op period, there was no significant difference in daily dietary intake between HNDM group and SM group. However, HNDM group showed significantly higher acceptability of protein, fat, and volume compared to SM group. According to PG-SGA, 90% of HNDM group maintained their pre-op nutritional status, while only 57.1% of SM group did. In terms of body weight change, HNDM group lost less weight than SM group but there was no significance between groups. There were no significant difference in biochemical data between HNDM group and SM group. In the Non-PN group, daily dietary intake of energy, protein, and fat were significantly higher in HNDM group compared to SM group. According to PG-SGA, significantly more subjects in HNDM group (100%) maintained their pre-op nutritional status than those in SM group (33.3%) did in the Non-PN group. Moreover, not only maintenance of nutritional status was not good but 100% of SM group showed high risk of malnutrition (SGA B, C) at discharge. In the Non-PN group, Soft lean mass (SLM) change rate was increased, especially Fat free mass (FFM) change rate was significantly increased in HNDM group (1.4 ± 2.4%), whereas decreased in SM group (-3.5 ± 5.8%). There were no significant difference in the PN group between HNDM group and SM group. In conclusion, we found that High-nutrient-density meal plans could improve acceptability of meal and dietary intake of energy, protein, and fat. Moreover, HNDM plans could also be effective to maintain nutritional status and increase FFM in gastrointestinal surgical patients. Thus, Standard meal plans in hospital might be considered to redesign to HNDM plans for prevention of malnutrition and increasing of nutrient intake.
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