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한국 도시 지역 성인 남성의 스트레스 정도에 따른 식이 섭취와 만성질환 위험도 연구

Title
한국 도시 지역 성인 남성의 스트레스 정도에 따른 식이 섭취와 만성질환 위험도 연구
Other Titles
A study on Dietary Intake and Chronic Disease Risk According to Stress Level of Urban Adult Men in Korea.
Authors
박지은
Issue Date
2018
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
본 연구는 현대 사회에서 중요하게 다뤄지고 있는 정신건강과 관련된 스트레스 수준을 평가하고, 스트레스 정도에 따른 식이 섭취의 차이를 분석하여 이로 인한 만성질환 특히, 이상지질혈증 위험도에 대해 알아보고자 하였다. 본 연구는 한국인 유전체 역학 조사의 일환인 도시 기반 코호트의 기반 데이터(2004-2013)를 분양 받아 진행하였으며, 대도시 및 중소도시 지역의 40-64세 남성을 대상으로 하였다. 본 연구에서는 대상자의 스트레스 수준을 평가하기 위해 일반건강조사표(General Health Questionnaires, GHQ)를 토대로 우리나라에 맞게 보완된 심리사회적웰빙지수(Psychosocial Well-being Index - Short Form, PWI-SF)를 이용하였다. PWI-SF 총점의 중위수에 따라 'Low Stress', 'High Stress' 2그룹으로 분류하여 비교 분석하였다. 일반적인 특성으로 High Stress군은 Low Stress군에 비해 평균 연령이 낮고 젊은 연령 비율이 높았다. 또한, 낮은 교육 수준과 적은 월평균 수입 대상이 많은 것으로 나타났다(p<.000). 또한 High Stress군에서 현재 흡연을 하는 비율이 높았고(p<.000) 규칙적인 운동을 하지 않는 비율이 높았다(p<.000). 신체계측 결과는 High Stress군에서 신장, 체중, BMI, 허리 및 엉덩이 둘레, 수축기 혈압이 유의적으로 낮았다. 혈액검사 결과에서는 High Stress군에서 공복혈당(p=.001), HbA1c(p=.001), 중성지방(p<.000) 수치가 유의하게 높았으며 HDL-콜레스테롤(p=.005), 총콜레스테롤(p=.004), LDL-콜레스테롤(p=.000) 수치는 낮게 나타났다. 식이 섭취 부분에서는 High Stress군이 총 섭취 열량을 비롯한 모든 영양소 섭취가 적은 수준을 보였지만 탄수화물 섭취 비율은 유의적으로 높은 수준을 보였다(p<.000). 교육 수준, 월평균 수입, 흡연, 운동 여부, 체질량지수(BMI), 허리 둘레, 엉덩이 둘레, 수축기 혈압을 모두 보정한 후에도 High Stress군에서 탄수화물의 섭취 비율은 유의적으로 높았으며(p<.000) 항산화 영양소를 비롯한 모든 영양소들의 섭취는 낮았다(p<.000). High Stress군에서 이상지질혈증의 위험요소인 높은 중성지방(adjusted odds ratio: 1.088, 95% CI: 1.009-1.173)에 대한 위험도가 유의적으로 높게 나타났다. 본 연구에서는 높은 스트레스가 탄수화물 섭취 증가 및 일품식 섭취 증가를 야기하고 이로 인해 식사의 질 저하를 가져올 수 있으며, 이러한 식이 섭취가 이상지질혈증 위험 요소인 높은 중성지방과 관련이 있고 이는 이상지질혈증 특히, 고중성지방혈증의 위험도와 관련이 있을 수 있음을 확인하였다.;The purpose of the study was to evaluate the level of stress to mental health and to investigate the risk of Chronic Disease, especially Dyslipidemia by analyzing the difference of dietary intake according to the level of stress. This study was conducted based on the data of the urban-based cohort as part of the KoGES(Korean genome and epidemiology study). The subjects of this study were men aged 40 to 64 in the metropolitan and small city areas of the nation from 2004 to 2013. In this study, we used PWI-SF(Psychosocial Well-being Index-Short Form) developed by Jang(1994) to evaluate the stress level of subjects. According to PWI-SF score, they classified into 2 groups of ‘Low Stress’ and ‘High Stress’. As a general characteristic, the high stress group showed a lower education ratio and monthly average income than the low stress group, and a rate of non-regular exercise higher. In High stress group, the rate of smoking was high. Body mass index, waist circumference, hip circumference, systolic blood pressure were significantly lower in High Stress group. In the blood profiles, the high-stress group showed a higher Fasting blood sugar(FBS), HbA1c, Triglyceride than low-stress group and Total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol lower. In the dietary intake, the high-stress group showed a lower intake of all nutrients including total calories, but the carbohydrate intake rate was significantly higher. The percentage of carbohydrate intake in the High Stress group was significantly higher after adjusting for education, monthly average income, exercise, smoking, body mass index(BMI), waist circumference, hip circumference, and systolic blood pressure. And other nutrients including antioxidant vitamins were low. High Triglyceride, a risk factor for dyslipidemia was significantly higher in the High Stress group. In conclusion, high levels of stress may be associated with excessive carbohydrate intake, which may lead to a reduction in the quality of the diet. In addition, this dietary intake may be associated with increased with elevated blood glucose and triglycerides, and may also be associated with the risk of chronic disease, especially dyslipidemia.
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