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High dietary glycemic load is associated with poor functional outcome in patients with acute cerebral infarction

Title
High dietary glycemic load is associated with poor functional outcome in patients with acute cerebral infarction
Authors
장윤경
Issue Date
2018
Department/Major
대학원 의학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김용재
Abstract
식후 혈당의 증가는 허혈성 뇌졸중의 중요한 위험인자이다. 식이 혈당 부하 (dietary glycemic load)와 혈당 지수 (glycemic index)는 식사로 인한 식후 렬당 반응의 표지자로 널리 쓰이는 인자들 이다. 이 연구에서는 높은 식이 혈당 부하, 혈당 지수 혹은 전체 탄수화물 섭취량이 급성 허혈성 뇌졸중 환자의 예후와의 연관성에 대하여 알아보고자 하였다. 본 연구는 총 263명의 생애 최초 허혈성 뇌졸중 환자를 대상으로 후향적으로 분석을 시행하였으며, 반정량적 음식 섭취 빈도 설문조사를 시행하였다. 식이 혈당 부하와 혈당 지수, 탄수화물 섭취량을 조사하기 위하여, 1년간의 음식 섭취 빈도와 각 음식 종류의 섭취량을 측정하였다. 불량한 예후의 정의는 뇌졸중 발생 3개월 이후의 수정 랜킨 등급 (modified Rankin scale, mRS) 3 이상으로 하였다. 전체 대상자의 평균 나이는 65.4±11.7세 였으며, 58.2%가 남성이었다. 나이, 성별, 결혼 여부, 뇌졸중 전 mRS, 당뇨, 고지혈증, 체질량지수, 중성지방, 저밀도지단백, 뇌졸중 기전 분류, National Institute of Health Stroke Scale score, 급성 신경학적 악화, 고등급 백질 변성 등의 인자를 보정하여 시행한 다변량 분석에서 식이 혈당 부하와 전체 탄수화물 섭취량은 불량한 신경학적 예후와 관련성을 보였다(교차비 (95% 신뢰구간): 각각 28.93 (2.82 – 296.04), 36.84 (2.99 – 453.42); p for trend=0.002, 0.002). 반면, 높은 식이 혈당 지수는 불량한 예후와 연관성을 보이지 않았다. (p for trend=0.481) 결론적으로, 식이 혈당 부하와 탄수화물 섭취의 증가는 급성 뇌경색 이후의 불량한 예후와 연관성을 보였다.;Elevated postprandial blood glucose is a critical risk factor for stroke. Dietary glycemic load (GL) and glycemic index (GI) are frequently used as markers of postprandial blood glucose response to estimate overall glycemic effect of diets. We hypothesized that a high dietary GL, GI or total carbohydrate would be associated with poor functional outcome in patients with acute ischemic stroke. We prospectively included 263 first-ever ischemic stroke patients that completed a semi-quantitative food frequency questionnaire. To investigate dietary GL, GI, and carbohydrate value, average frequency of intake over the past year and an intake of a reference amount for each food item were examined. Poor functional outcome was defined as modified Rankin scale (mRS) ≥3 at three months after stroke. Of all patients, mean age was 65.4±11.7 and 58.2% were male. In multivariate analysis, adjusted for age, sex, marriage, pre-stroke mRS, diabetes mellitus, hyperlipidemia, body mass index, triglyceride, low density lipoprotein, HbA1C, stroke classification, and National Institute of Health Stroke Scale score, early neurological deterioration, and high grade white matter hyperintensities, dietary GL and total carbohydrate intake were associated with poor functional outcome (odds ratio (95% confidence interval) for the top quartile relative to the bottom quartile: 28.93 (2.82 – 296.04), 36.84 (2.99 – 453.42); p for trend=0.002, 0.002, respectively). In contrast, high dietary GI was not associated with poor functional outcome (p for trend=0.481). In conclusion, increased dietary GL and high carbohydrate intake were associated with poor short-term functional outcome after acute ischemic stroke.
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