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한국 도시 중년 여성의 스트레스 정도에 따른 식이 섭취와 대사증후군 위험도 연구

Title
한국 도시 중년 여성의 스트레스 정도에 따른 식이 섭취와 대사증후군 위험도 연구
Other Titles
A Study on Dietary Intake and Metabolic Syndrome Risk According to Stress Level of Urban Middle-Aged Women in Korea
Authors
변수지
Issue Date
2017
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
본 연구의 목적은 삶의 질이 중시되면서 중요하게 다뤄지고 있는 정신건강과 관련된 스트레스 수준을 평가하고, 스트레스의 정도에 따른 식이 섭취의 차이를 분석하여 이로 인한 대사증후군 위험도에 대해 알아보고자 하였다. 본 연구는 한국인 유전체 역학 조사의 일환인 도시 기반 코호트의 기반 데이터(2004-2013)를 분양 받아 진행하였으며, 대도시 및 중소도시 지역의 40-64세 여성을 대상으로 하였다. 본 연구에서는 대상자의 스트레스 수준을 평가하기 위해 일반건강조사표(General Health Questionnaires, GHQ)을 토대로 우리나라에 맞게 보완한 심리사회적웰빙지수(Psychosocial Well-being Index – Short Form, PWI-SF)을 이용하였다. PWI-SF 총점의 평균점수에 따라 ‘Low Stress’, ‘High Stress’ 2그룹으로 분류하여 비교 분석하였다. 일반적인 특성으로는 Low Stress군에 비해 High Stress군에서 규칙적인 운동을 하지 않는 비율이 높았고(p<.000), 교육 수준과 월평균 수입은 낮은 비율이 높게 나타났다(p<.000). 또한 High Stress군에서 현재 음주와 흡연을 하는 비율이 높았다(p<.000). 신체계측 결과는 High Stress군에서 체질량지수(p<.000), 허리 둘레(p<.000), 엉덩이 둘레(p<.000), 이완기 혈압(p=.002)이 유의적으로 높았다. 식이 섭취 부분을 살펴보면 High Stress군이 총 섭취 열량을 비롯한 모든 영양소 섭취가 적은 수준을 보였지만 탄수화물의 섭취 비율은 유의적으로 높은 수준을 보였다(p<.000). 열량을 비롯한 운동 여부, 교육 수준, 월평균 수입, 음주, 흡연, 체질량지수(BMI), 허리 둘레, 엉덩이 둘레, 혈압을 모두 보정한 후에도 High Stress군에서 탄수화물의 섭취 비율은 유의적으로 높았으며(p<.000), 항산화 비타민을 비롯한 다른 영양소들의 섭취는 낮은 수준을 보였다(p<.000). 또한 탄수화물 섭취량이 높을수록 대사증후군 발생 빈도가 높았으며(p for trend<.000), 비타민C(p for trend=.006), 비타민E(p for trend<.000), 레티놀(p for trend<.000) 섭취량이 많을수록 대사증후군 발생 빈도가 낮았다. 또한 High Stress군에서 공복혈당(p<.000), HbA1c(p<.000), HDL-콜레스테롤(p=.005), 중성지방(p<.000) 수치가 유의하게 높았으며, HDL-콜레스테롤과 혈압을 제외한 대사증후군 위험요소인 복부비만(adjusted odds ratio: 1.058, 95% CI: 1.027-1.089), 높은 중성지방(adjusted odds ratio: 1.012, 95% CI: 1.064-1.142), 높은 공복혈당(adjusted odds ratio: 1.065, 95% CI: 1.028-1.104)에 대한 위험도가 유의적으로 높은 것으로 나타났다. 결과적으로 High Stress군에서 대사증후군 유병률이 높았다(adjusted odds ratio: 1.066, 95% CI: 1.029-1.105). 본 연구에서는 높은 스트레스는 탄수화물 섭취 증가, 항산화 비타민의 섭취 감소와 관련이 있을 수 있으며, 이러한 식이 섭취가 대사증후군 위험 요소인 복부비만, 높은 중성지방, 높은 공복혈당 및 대사증후군 위험도와 관련이 있을 수 있음을 확인하였다.;The purpose of the study was to evaluate the level of stress related to mental health and to investigate the risk of metabolic syndrome by analyzing the difference of dietary intake according to the level of stress. This study was conducted based on the data of the urban-based cohort as part of the KoGES (Korean genome and epidemiology study). the subjects of this study were women aged 40 to 69 in the metropolitan and small city areas of the nation from 2004 to 2013. In this study, we used PWI-SF(Psychosocial Well-being Index-Short Form) developed by Jang (1994) to evaluate the stress level of subjects. According to PWI-SF score, they classified into 2 groups of ‘Low Stress’ and ‘High Stress’. As a general characteristic, the high stress group showed a higher rate of non-regular exercise than the low stress group, and education ratio and monthly average income were lower. In High stress group, the rate of drinking and smoking was high. Body mass index, waist circumference, hip circumference, diastolic blood pressure were significantly higher in High Stress group. In the dietary intake, the high-stress group showed a lower intake of all nutrients including total calories, but the carbohydrate intake rate was significantly higher. The percentage of carbohydrate intake in the High Stress group was significantly higher after adjusting for calorie, exercise, education, monthly average income, drinking, smoking, body mass index (BMI), waist circumference, hip circumference, and diastolic blood pressure , And other nutrients including antioxidant vitamins were low. The incidence of metabolic syndrome was high in the high carbohydrate intake group, and the incidence of metabolic syndrome was low in the high vitamin C, vitamin E, and retinol intake groups. In addition, Fasting blood sugar, HbA1c, HDL-cholesterol and triglyceride levels were significantly higher in the High Stress group. And abdominal obesity, high triglyceride and high fasting blood sugar were significantly higher risk factors for metabolic syndrome except blood pressure and HDL-cholesterol. As a result, the prevalence of metabolic syndrome was high in the High Stress group. In conclusion, high levels of stress may be associated with excessive carbohydrate intake, which may lead to a reduction in the quality of the diet. In addition, this dietary intake may be associated with increased waist circumference, increased risk of metabolic syndrome, elevated blood glucose and triglycerides, and may also be associated with the risk of metabolic syndrome. Thus, as age increases, maintaining adequate carbohydrate intake, taking antioxidant nutrients including vitamin E and vitamin C at the required levels, and relieving stress through a variety of healthy physical activities may help lower the risk of metabolic syndrome It is believed to be.
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