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직장인의 가족식사에 따른 건강행태 및 영양소섭취 비교분석

Title
직장인의 가족식사에 따른 건강행태 및 영양소섭취 비교분석
Other Titles
A study on health behaviors and nutrient intake by dining with family of office workers : using data Korean National Health and Nutrition Examination Survey, 2014
Authors
이혜연
Issue Date
2017
Department/Major
임상보건융합대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건융합대학원
Degree
Master
Advisors
고광석
Abstract
본 연구는 국민건강영양조사 자료를 활용하여 직장인의 가족식사 여부 유무에 따른 건강행태 및 영양소섭취수준을 비교분석 하고자 하였다. 이를 위해 제6기(2014년)의 참여자 7,550명 중 직장이 있는 만 19세 이상 64세 이하 성인 2,120명을 최종 대상자로 하였다. 본 연구에서 재직 여부는 직업 재분류 및 실업/경제활동 상태를 이용하여 파악하였고, 영양조사 부분의 식생활조사를 이용하여 끼니별로 식사 시 가족 동반 여부와 동반 대상을 파악하였다. 건강행태변수는 건강행태조사 데이터 중 흡연, 음주, 스트레스, 우울증에 대해서 분석하였고, 영양소섭취변수는 총열량, 탄수화물, 단백질, 지방에 대해서 분석하였다. 연구 결과를 요약하면 다음과 같다. 먼저, 가족과 함께 식사할수록 과거 흡연율이 높았다. 구체적으로 아침, 점심, 저녁에 가족식사를 할수록 과거 흡연율이 높게 나타났다. 즉, 가족과 자주 식사를 하는 것은 직장인의 건강행태에 긍정적인 요인임을 시사하는 결과라고 할 수 있다. 두 번째로, 가족과 함께 식사할수록 영양섭취에 있어 미미하게나마 긍정적인 영향력을 가지고 있음을 보여 주었다. 두 그룹 모두 바람직한 열량 구성 비율을 유지하고 있었지만, 가족식사를 하는 그룹이 지방의 섭취비율이 더 낮았다. 더불어, 단백질은 평균필요량 및 권장섭취량에 비교했을 때 다소 높지만 충족하는 섭취량을 나타냈다. 이를 종합해보면, 가족과 자주 식사를 하는 것이 영양섭취에 있어 긍정적인 영향력을 가지고 있음을 보여 주는 바이다. 이상의 연구 결과를 볼 때, 본 연구대상자인 직장인의 가족식사 여부 유무의 비율은 저녁이 가장 높게 나타났으며, 가족식사 여부 유무에 따라 일부 건강행태 및 일부의 영양소섭취와 관련성이 있었다. 또한, 가족식사는 건강행태 및 영양소 섭취에 작게나마 영향을 미치기 때문에 올바른 식생활 습관 및 생활습관을 형성하는 중재 방법으로 병행될 필요가 있을 것이다. 본 연구는 가족식사와 건강행태 및 영양소 섭취의 영역에 미치는 영향력에 관한 연구가 미비한 시점에서 그 관계를 살펴보았다는 점에서 의의가 있다고 여겨진다. 또한, 가족식사의 기회가 줄고 있는 현시대에서 가족식사의 중요성을 알리는 사회적인 노력이 필요하며, 추후에는 더 심도 있는 연구가 필요하다고 생각된다. 더불어 연구 결과들을 토대로 한 영양교육과 지침서 개발로 직장인들의 건강행태, 영양소 섭취 및 올바른 식습관에 대한 계획과 관리를 할 수 있도록 해야 한다고 본다. 이를 위해서는 가족식사가 직장인들의 식생활 개선과 건강증진에 기여할 수 있음을 적극적으로 홍보할 필요가 있겠다. 마지막으로, 연구 결과를 토대로 직장인의 긍정적인 건강행태 및 올바른 식습관과 식품섭취태도 형성을 위하여 가족식사가 중요하다는 인식을 갖도록 할 필요가 있으며, 이로 인하여 직장인의 건강에 도움이 되는 식사 습관 및 식품섭취 태도가 형성되기를 기대해 본다.;The purpose of this study was to compare the health behaviors and nutrition intakes of the office workers according to the presence or absence of family meals using National Health and Nutrition Examination Survey data(KNHANES). For this study, selected 2,464 adults aged between 19 and 64 in the 6th (2014) KNHANES participants. In this study, we used occupational reclassification and activity status of unemployment / effort to confirm the status of the occupation. In addition, the dietary survey of the nutrition survey section was able to identify the family and companion at the meal. Among health behavior data, health behavior variables were analyzed for smoking, drinking, stress, and depression. Also, nutrient intake variables were analyzed for total calories, carbohydrates, protein and fat. The results of the study were summarized as follows. First, it was confirmed that breakfast, lunch, dinner with family had an significant effect on smoking of office workers. Specifically, the more the family meal , the higher the smoking rate in the past(quit rate). Second, the more eat with your family, the closer you are to Estimated Energy Requirement(EER). And the fat were keeping the calorie composition ratio (CPF ratio) preferably right. In addition, the protein was slightly higher than Estimated Average Requirement(EAR) and Recommended Nutrient Intake(RNI) but showed satisfactory intake. In the study, there were no significant correlations between family meals at breakfast, lunch, and dinner. However, the results of the study showed that family meals may have a small impact on health behavior and nutrient intake, more than may need to be used as an intervention to form the right dietary habits and lifestyle habits. In addition, it is necessary to study the importance of family meals in the current era where the opportunities for family meals are decreasing. And than, Based on these results, I think that it should be able to plan and manage the health behavior, nutrient intake and appropriate eating habits of the workers by developing the nutrition education. In order to do this, it is necessary to publicize that family meal can contribute to improvement of diet and health promotion of workers. Finally, it is necessary to recognize the importance of family meals in order to help office worker positive health behaviors, proper eating habits and eating habits. With this, we expect that office worker will have healthy eating habits and food intake attitudes.
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