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지역특수성을 고려한 수제맥주 브랜드 아이덴티티 제안

Title
지역특수성을 고려한 수제맥주 브랜드 아이덴티티 제안
Other Titles
Proposalfor homemade beer brand’sidentity considering the regionaldistinctiveness : centering ‘jespi’, a local beer of Jeju-do
Authors
김홍주
Issue Date
2016
Department/Major
디자인대학원 광고·브랜드디자인전공
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Advisors
박수진
Abstract
지역브랜드는 일반적으로 도시에 대한 외부의 인지도와 지역 전반의 이미지를 의미하고 있다. 그렇기 때문에 우수한 지역브랜드는 지역에 대한 호감도 증대를 거쳐 지역이미지를 형성하여 지역관광 산업이 촉진되고 지역에 대한 투자가 활성화 되며 나아가 총체적 지역 브랜드 이미지 가치에 기여하게 된다. 국내 지역브랜드는 주로 지역의 역사적 문화유산과 장기적 지역계획과 연관되어 지역의 대외적 이미지 보다는 대내적 유산과 사회간접자본의 일환으로 개발되어, 브랜드 전략을 ‘지역브랜드’라는 대상에 적절하게 적용하지 못한 채 단순히 브랜드 로고와 홍보 등을 미약하게 표현하고 있는 수준에 머물고 있다. 본 연구의 대상인 제스피는 지역브랜드라는 특수성 배경으로 획일화된 브랜드 아이덴티티 개발연구를 진행하였다. 제스피는 2013년 출시된 제주도의 지역맥주이자 국내 첫 지역맥주 브랜드로서 기존 국내 맥주 브랜드와는 다른 차별성을 갖고 있다. 하지만 제스피의 브랜드 아이덴티티 체계가 제대로 확립되지 않은 것은 물론이고 현재 제조원가의 문제로 2015년부터 병맥주의 생산 또한 중단된 상태이다. 현재는 하우스 맥주의 형태로 새로운 브랜드아이덴티티를 개발하여 도민 및 관광객에게 홍보강화를 계획하고 있으나 그 효과는 미미한 상황이다. 제스피는 제스피 브랜드만이 가진 국내 첫 지역맥주 브랜드라는 점, 제주도 관광지와의 깊은 연관성이 있는 제스피의 큰 강점에도 불구하고 이를 소비자들에게 각인시킬 홍보시스템이 부족하다. 특히 제주도의 지역브랜드임에도 불구하고 제스피에서 제주도라는 지역이미지를 인식하기 어렵다는 문제점이 도출되었다. 따라서 제스피는 지역브랜드라는 특수성을 바탕으로 브랜드 아이덴티티를 재정립하고 소비자에게 공감을 얻을 수 있는 디자인 시스템을 개발하여 긍정적인 브랜드 이미지로 재구성 하고자한다. 브랜드 아이덴티티 전략은 2015년 리뉴얼된 로고를 사용하되 아이덴티티의 핵심요소인 패키지 디자인을 중점으로 구성하였다. 또한 생산이 중단된 상품을 보완하여 패키지관련 물품을 추가적으로 적용하였다. 그리하여 다른 용도나 재사용의 대상이 될 수 있도록 하여 브랜드를 노출시키는 매체가 될 수 있도록 보완하였다. 이미지를 현대적인 시스템으로 재정립하고 전반적인 브랜드 아이덴티티 디자인의 수립으로 획일화되지 못한 지역브랜드의 획일화된 정체성을 확립하고, 경쟁력을 강화하여 국내외 대중화를 의도하였다. 향후 본 연구를 바탕으로 좀 더 확장된 수제맥주 지역브랜드 연구와 적용 디자인의 개발을 기대한다.;Generally, a local brand means the outside awareness and region-wide images. Accordingly, as an excellent brand creates the local images through the increase in preference of the local area, the local tourism industry would be promoted, and the investment in that region would be activated, further which would contribute to the overall value of local brand image. In the domestic local brands, as they are mostly associated with the local historical cultural heritage and the long term regional plans and so they were developed as parts of the internal heritage and social overhead capital rather than the local external image, it is staying at the level where the brand logos, promotion, etc., are simply expressed feebly, with non-applying the brand strategy appropriately to the objects, the ‘local brands’. For Jespi, the object of this study, the standardized brand identity development research was implemented based on the distinct characteristics of the local brand. ‘Jespi’ is a local beer released in 2013, and has the discrimination which is different from the existing domestic beer brands, as the first domestic local beer brand. However, not only was the brand identity system of Jespi not properly established, but also, currently, it is in the conditions where the production of bottled beer also has stopped since 2015, due to the issues on manufacturing cost. Presently, they are planning to enhance the promotion aiming at the island residents and tourists by developing a new brand identity as a form of house beer in the form of a new of beer, but the effect is just slight. In spite of the huge strengths only Jespi has, like that it is the first domestic local beer brand, and that it is deeply associated with the tourist site of Jeju-island, the publicity system lacks to imprint it on consumers. In particular, although it is the local brand of Jeju-do, the problem, that it is difficult to recognize the local image of Jeju-do, was drawn. Thus, regarding Jespi, the brand identity is going to be reestablished based on the distinct characteristic of local brand, and the reconstruction toward the positive image would be attempted by developing the design system to win the sympathy from customers. For the brand identity strategy, although using the logo renewed in 2015, it was composed focusing on the package design, the core element of identity. In addition, the articles related to the package were additionally applied by complementing the production suspended products. Hence, it was complemented to be a medium exposing the brand by making it the object for other use or reuse. By reestablishing the image into the modern system, by building up the standardized identity of non-standardized local brand through founding the overall brand identity design, and by enhancing the competitiveness, the home and foreign popularization was intended. In the future, the research on the more expanded craft-beer local brand and the development of applicable design, based on this study, are expected.
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