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뇌졸중 환자들의 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량에 따른 식사의 질 평가

Title
뇌졸중 환자들의 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량에 따른 식사의 질 평가
Other Titles
Association of diet quality with intakes of potassium, magnesium and calciumin in ischemic stroke patients
Authors
손지현
Issue Date
2015
Department/Major
임상보건과학대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Advisors
김유리
Abstract
Stroke is one of the top three causes of death in Korea. This study was conducted to evaluate diet quality with intakes of potassium, magnesium and calcium in ischemic stroke patients. This study analyzed data from 285 subjects recruited in Seoul, Korea. Nutrition intakes were analyzed a semi-quantitative food frequency questionnaire composed of 111 food items. The subjects were divided into 4 groups by quartile according to intakes of potassium, magnesium and calcium. This study used Index of Nutritional Quality (INQ), Mean Adequacy Ratio (MAR), DQI-International (DQI-I) to assess the diet quality. DQI-I is composed of variety, adequacy, moderation and overall balance. Survey logistic regression model was used to estimate the cerebral artery atherosclerosis odds ratios (OR) adjusting for age, sex, education level, smoking, atherosclerosis and total energy intake. We found that Q4 group was significantly higher score of MAR (K, 0.7 ± 0.2 vs. 1.0 ± 0.0, P <0.0001; Mg, 0.8 ± 0.2 vs. 1.0 ± 0.0, P <0.0001; Ca, 0.8 ± 0.2 vs. 1.0 ± 0.0, P <0.0001) and DQI-I (K, 60.9 ± 7.7 vs. 72.5 ± 7.4, P <0.0001; Mg, 62.7 ± 8.6 vs. 71.7 ± 7.6 P = 0.0248; Ca, 61.5 ± 9.8 vs. 72.1 ± 7.2, P <0.0001) than those of Q1 group after adjustment for age, sex, education level, smoking, atherosclerosis and total energy intake. However, Q4 group was significantly lower score of moderation of DQI-I score than those of Q1 group and was not significantly in overall balance of DQI-I. Intake of magnesium was significantly association with decreased odds ratios of cerebral atherosclerosis whereas intakes of potassium and calcium were not. In conclusion, overall diet quality is associated with intakes of potassium, magnesium and calcium. Maintaining high intake of magnesium may help prevent cerebral atherosclerosis.;뇌졸중은 뇌에 혈액 공급이 중단되거나 뇌 조직이 출혈로 인해 손상되어 뇌 세포의 괴사가 일어나 신경학적 손상을 가져오는 뇌혈관 질환이며, 국내 3대 사인 중 하나이다. 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량이 뇌졸중 발병 및 예방에 긍정적인 영향을 미친다는 연구가 지속되고 있으며, 질 좋은 식사는 영양 불량 또는 질병의 발병 위험을 감소시킨다. 따라서 본 연구에서는 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량에 따라 4분위로 나누어 섭취량이 가장 적은 Q1 그룹과 섭취량이 가장 많은 Q4 그룹의 식사의 질을 비교 분석하였고, 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량에 따른 대뇌 죽상경화증과의 상관성을 분석하였다. 뇌졸중 환자는 이화여자대학교 부속 목동병원에서 모집하였으며, 연구자와 1:1 설문조사를 통해 일반사항, 식습관, 식이섭취 조사가 이루어졌다. 식사의 질 평가를 위해 영양 질적 지수 (Index of Nutritional Quality, INQ), 평균 영양소 적정 섭취비 (Mean Adequacy Ratio, MAR), DQI-I (Diet Quality Index-International)를 이용하였다. 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 Q1 그룹과 Q4 그룹을 비교해 보았을 때 Q1 그룹보다 Q4 그룹의 INQ (K, P <0.0001; Mg, P <0.0001; Ca, P <0.0001), MAR (K, P <0.0001; Mg, P <0.0001; Ca, P <0.0001), 총 DQI-I 점수 (K, P <0.0001; Mg, P = 0.0248; Ca, P <0.0001)가 유의적으로 높았고, 이러한 경향은 나이, 성별, 교육수준, 흡연여부, 죽상동맥경화증의 유무, 총 열량 섭취량을 보정하였을 때도 동일하였다. 이는 칼륨과 마그네슘, 칼슘의 섭취량이 많은 Q4그룹의 식사의 질이 섭취량이 적은 Q1 그룹의 식사의 질보다 좋다는 것을 의미한다. 칼륨과 칼슘의 섭취량은 대뇌 죽상경화증 발생과 유의적인 상관성이 없었지만, 마그네슘은 섭취량이 높을수록 대뇌 죽상경화증 발생률이 줄어드는 경향을 보였다. DQI-I의 절제성 항목과 균형성 항목에서 마그네슘, 칼슘의 섭취량이 많은 Q4 그룹의 점수가 섭취량이 적은 Q1 그룹의 점수보다 낮아진 것을 보아 이를 개선하기 위해 뇌졸중 환자들의 콜레스테롤과 나트륨 섭취량에 대한 중점적인 영양관리가 필요함을 시사한다. 이는 건강하고 질 좋은 식습관으로 발전하여 뇌졸중 예방에 긍정적인 영향을 미칠 것이라 생각된다.
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