View : 56 Download: 0

Comparison of dietary intakes and lipid levels of northern and southern Vietnamese young women

Title
Comparison of dietary intakes and lipid levels of northern and southern Vietnamese young women
Other Titles
베트남 북부와 남부 여성의 식이 섭취와 혈중 지질 수준 비교
Authors
한찬정
Issue Date
2014
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
장남수
Abstract
심혈관질환은 저소득국가에 속하는 베트남에서 주요 사망원인으로 대두되고 있으며, 심혈관질환의 위험요인인 이상지질혈증은 이미 베트남 젊은 여성에서 높은 발병률을 보이고 있다. 베트남은 크게 북부와 남부로 구분되게 된다. 다양한 환경적, 사회적, 경제적 요인들은 식습관과 식이섭취에 영향을 미치며, 이는 지역에 따라 다르게 나타난다. 특히, 지역에 따른 식이 섭취의 차이가 혈중 지질 수준에 영향을 미칠 수 있음에도 불구하고 베트남의 지역별 영양과 건강 상태를 비교한 연구는 없었다. 따라서 본 연구에서는 베트남 북부와 남부의 젊은 여성을 대상으로 식이섭취와 혈중 지질 수준을 비교하고, 지역에 따라 식이 섭취와 이상지질혈증과의 관련성을 비교하였다. 본 연구는 베트남 북부 Bavi 지역과 베트남 남부 Can Tho 지역에 거주하는 21-29세의 젊은 여성을 대상으로 진행되었으며, 식이 조사는 24시간 회상법을 이용하여 실시하였다. 북부 지역 여성의 평균 신장, 체중, BMI, 허리와 엉덩이 둘레, 체지방량, 수축기 혈압은 남부 지역 여성보다 유의적으로 낮은 것으로 나타났다. 대상자의 이상지질혈증의 유형을 살펴본 결과, 고중성지방혈증이 북부 여성에서 20.8%로 남부 여성의 9.2% 보다 유의적으로 높은 비율로 나타났으며, 저-HDL-콜레스테롤혈증은 북부 여성이 77%로 남부여성 35.2% 보다 유의적으로 높게 나타났다. 대상자의 중성지질은 북부 지역 여성이 121.6±57.7mg/dl, 남부 지역 여성이 93.8±50.7mg/dl로 보정 후에도 북부 여성이 남부 여성보다 유의적으로 높았고, HDL-콜레스테롤 수준은 북부 지역 여성이 43.2±10.2 mg/dl, 남부 지역 여성이 53.9±10.6 mg/dl 로 보정 후에도 남부 여성이 북부 여성보다 유의적으로 높은 것으로 나타났다. 본 연구에서는 비록 같은 나라에 있는 대상자이지만 지역별로 북부 지역 (산간) 여성과 남부 지역 (도시) 여성의 식품 및 영양소 섭취의 차이도 있었다. 북부 지역 여성은 곡류/ 감자류/ 당류의 섭취(p<0.001)가 남부 지역 여성보다 유의적으로 높았고, 남부 지역 여성은 채소류/ 버섯류/ 해조류/ 과일류(p=0.0180), 기름류(p<0.0001), 총 동물성 식품 (p<0.0001), 총 식품(p<0.0001)의 섭취가 북부 지역 여성보다 유의적으로 높은 것으로 나타났다. 본 연구 대상자의 식이 섭취 상태를 분석한 결과, 거주지역에 따라 지질 수준에 미치는 식이 요인이 다르게 나타났는데, 북부 지역 여성은 중성지방 수준과 식물성 식품인 곡류/ 감자류/ 당류 (β=0.0007, p=0.0180) 와 총 식물성 식품 (β=0.0002, p=0.0450) 의 섭취와 양의 관련성이 있는 것으로 나타났고, 섭취량 증가에 따라 고중성지방혈증의 위험이 증가하는 선형성을 보였다. 또한 지방 (β=-0.0054, p=0.0164) 과 인 (β=-0.0004, p=0.0128) 의 섭취와는 음의 관련성이 있는 것으로 나타났으며, 지방과 인의 섭취량 증가에 따라 고중성지방혈증의 위험이 감소하는 선형성을 보였다. 한편, 북부 지역 여성은 HDL-콜레스테롤과 인(β=0.0002, p=0.0142, p for trend=0.0337) 의 섭취가 양의 관련성이 있었고, 인의 최상위 섭취군의 교차비가 최하위 섭취군과 비교할 때 0.404(95% CI 0.172-0.984)로 감소하였다. 또한 HDL-콜레스테롤은 비타민C와 음의 관련성을 보였고, 비타민C의 섭취가 증가함에 따라 저HDL콜레스테롤혈증의 위험이 감소하는 선형성을 보였다. 반면, 남부 지역 여성은 HDL-콜레스테롤 수준과 채소에 많이 함유된 칼륨 (β=0.0000, p=0.0495) 섭취와 유의한 음의 관련성 나타났고, 칼륨의 섭취량 증가에 따라 저HDL-cholestero의 위험이 감소하는 선형성을 보였다. 결론적으로, 북부 여성은 곡류/ 감자류/ 당류와 총 식물성 식품의 섭취가 증가할수록, 지방과 인의 섭취가 감소할수록 중성지방의 수준이 증가하고, HDL-콜레스테롤 수준이 감소하는 것을 알 수 있었다. 반면, 남부 여성은 칼륨의 섭취가 증가할수록 HDL-콜레스테롤의 수준이 증가하는 관련성을 볼 수 있었다. 향후에는 이러한 연구 결과를 바탕으로 적절한 영양 교육 프로그램을 마련하여 거주 지역에 따라 베트남 여성들의 혈중 지질 수준을 개선하여 이상지질혈증의 위험을 줄이고, 이로 인한 심혈관계 질환의 위험을 감소시키는 것이 필요할 것으로 생각된다.;According to World Health Organization (WHO), noncommunicable diseases (NCDs) are the leading cause of death worldwide. In Vietnam, which is a low income country, cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death. The risk of CVD such as dyslipidemia is prevalent, and the risk is higher in Vietnamese young women. Vietnam is divided into northern and southern areas. Various environmental, social, and economic factors which influence on dietary intake and behavior are different in the two areas. In this study, we compared the dietary intakes and lipid levels of northern and southern Vietnamese young women. Also, it was conducted to investigate the association between dietary intake and dyslipidemia by region. The subjects included were 21-29 years old young Vietnamese women in Bavi (n=552), the northern area, and in Can Tho (n=304), the southern area. Food consumption was assessed using a 1-day, 24-hour recall method. The means of height, weight, BMI, waist and hip circumferences, body fat and systolic blood pressure in northern Vietnamese women were significantly lower than those in southern Vietnamese women. The triglyceride levels were 121.6±57.7 mg/dl and 93.8±50.7 mg/dl in northern and southern Vietnamese subjects, respectively, and they were significantly higher in northern Vietnamese subjects after adjusting for potential confounders. On the other hand, the HDL-cholesterol levels were 43.2±10.2 mg/dl and 53.9±10.6 mg/dl in northern and southern Vietnamese subjects, respectively, and it was significantly higher in southern Vietnamese subjects after adjustment for confounding factors. Hypertriglyceridemia was 20.8% in northern Vietnamese women and 9.2% in southern Vietnamese women. Hypo HDL-cholesterolemia was 77% in northern Vietnamese women and 35.2% in southern Vietnamese women. In northern Vietnamese women, consumption of cereals/ potatoes/ sugar (p<0.001) was significantly higher than in southern Vietnamese women after adjustment for age, BMI, energy intake, education, income, job, exercise and alcohol drinking. On the other hand, in southern Vietnamese women, consumption of vegetables/ mushrooms/ seaweeds/ fruits (p=0.0180), fats and oil (p<0.0001), total animal food (p<0.0001), and total food intake (p<0.0001) was significantly higher than in northern Vietnamese women, after adjustment for confounding factors. In northern Vietnamese women, after adjustment for confounding factors, significantly positive association was observed between triglyceride levels and consumption of cereals/ potatoes/ sugar (β=0.0007, p=0.0108) and total plant food (β=0.0002, p=0.0450). However, triglyceride had significant negative associated with egg products(β=-0.0013, p=0.0469), and the odds ratio for hypertriglyceridemia increased linearly as the consumption of cereals/ potatoes/ sugar and total plant food increased. Also, significant negative associations between triglyceride, intake of fat (β=-0.0054, p=0.0164) and phosphorus (β=-0.0004, p=0.0128), and the odds ratio for hypertriglyceridemia decreased linearly as the intake of fat and phosphorus increased. In northern Vietnamese women, HDL-cholesterol, consumption of phosphorus (β=0.0002, p=0.0142), and the odds ratios for the highest quartile compared to the first quartile of phosphorus were 0.404(95% CI 0.172-0.948, p for trend=0.0337). Meanwhile, HDL-cholesterol was inversely associated with vitamin C (β=-0.0003, p=0.0161), and the odds ratio for hypo HDL-cholesterolemia increased linearly as the intake of vitamin C increased. On the other hand, after the adjustment for confounding factors, significant positive association was observed in southern Vietnamese women between HDL-cholesterol and consumption of potassium (β=0.0000, p=0.0495), and positive correlation was observed between HDL-cholesterol and consumption of fiber (r=0.11924, P<0.05). Also, the odds ratio for hypoHDL-cholesterolemia increased linearly as the intake of potassium increased. In conclusion, we found that in northern Vietnamese women, increasing intake of cereals/ potatoes/ sugar products, increasing total plant food intake, and decreasing fat and phosphorus were associated with increase in triglyceride levels and reduction in HDL-cholesterol levels. On the other hand, in southern Vietnamese women, increasing fiber and potassium intake was associated with increase in HDL-cholesterol levels. A follow-up study will be needed to determine the causal inference between dyslipidemia and dietary intake by region.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE