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조립 구조를 응용한 도자 식기 디자인 연구

Title
조립 구조를 응용한 도자 식기 디자인 연구
Other Titles
Research on designs of ceramic table ware applied by the structure of assembly
Authors
최유진
Issue Date
2014
Department/Major
디자인대학원 도자디자인전공
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Advisors
강석영
Abstract
인간이 살아가는데 기본이 되는 식문화는 공동체의 자연적, 환경적, 사회적 변화를 반영한다. 현대 한국 사회는 빠르게 변화하고 있고 풍족한 현대인은 이전의 어느 문명에서보다 다채롭고 풍요로운 생활을 영위하며 용도와 분위기, 기호에 따라 다양한 식기를 필요로 한다. 많은 업체들이 매년 새로운 디자인을 선보이고 있지만 그릇에 대한 보수적인 소비 성향과 생산 여건으로 인하여 형태보다는 표면 장식 개발에 더 집중하고 있다. 식기가 기능을 위한 생활용품으로서의 한계를 극복하고 기호의 영역으로 확장하기 위해서는 형태에 있어서도 다양한 디자인적 시도가 필요하다. 오늘날의 소비자는 더 이상 사용 편익만으로 제품을 선택하지 않는다. 제품이 제공하는 가치체계와 생활양식 그리고 제품을 사용하면서 얻는 총체적인 경험이 중요해지는 시대이다. 사물의 형태는 더 이상 기계적인 기능에 의하여 결정되지 않고 사용자와의 관계를 고려하여 결정된다. 즉 소비자의 제품 선택에서 가격이나 품질과 같은 지표에 의한 판단보다 제품을 사용함으로써 생활을 풍부하게 하거나 유희를 줄 수 있는지 또는 자신에게 긍정적 경험을 제공하고 있는지 등의 다양하고 감성적인 가치판단이 중요한 요소로 작용하고 있다. 본 연구에서는 조립 구조를 응용한 디자인을 통하여 사용자에게 새로운 경험을 줄 수 있는 식기를 제시하고자 하였다. 디자인 영역 전반에 걸쳐서 사용되고 있는 조립 구조는 사물에 이동성, 보관성, 유희성 등의 기능을 부여하고 사용자를 조립이라는 행위로 유도한다. 다양한 형태의 조립 제품들은 구조에 따라 각기 다른 특성과 기능으로 사용자에게 다가간다. 이러한 제품들의 연구를 바탕으로 도자 식기 디자인에 응용 가능한 조립 구조를 선택하였다. 이를 개체 간의 관계에 따라 ‘결합·해체 구조’, ‘모듈러(modular) 구조’, ‘축적 구조’로 분류한다. ‘결합·해체 구조’는 개체들을 결합하여 하나의 완성된 형태로 조립 가능한 구조이고 ‘모듈러 구조’는 기본 단위를 공유하는 개체들의 연결성으로 다양한 조합 및 확장이 가능한 구조이다. 그리고 ‘축적 구조’는 동일한 형태의 개체를 반복하여 조합하는 구조이다. 조립 구조를 응용한 식기의 제작에 있어서는 다음의 세 가지 기능에 유의하며 형태를 디자인 하였다. 첫째, 실용적 기능이다. 식기의 조립 기능에 초점을 맞췄지만 기본적으로 음식 용기로서 본연의 기능을 잃지 않도록 하였다. 둘째, 장식적 기능이다. 일상 공간에 효율적으로 식기를 노출시켜 현대인의 감성을 자극하는 오브제로서의 기능을 부여하였다. 셋째, 유희적 기능이다. 조립이라는 능동적인 행위를 통하여 사용자에게 즐거움을 주고자 하였다. 본 연구는 조립 구조를 응용하여 현대인의 감성에 맞는 다양한 형태와 기능의 식기를 제시하기 위하여 노력하였다. 의도한 바와 같이 조립 구조를 응용한 식기가 사용성과 심미성, 유희성을 동시에 만족시키기 위해서는 형태적으로나 기술적으로 더 많은 연구가 필요하다고 생각된다. 앞으로도 식기에 대한 다양하고 실험적인 연구를 통하여 식기가 도구적 사물로서의 개념을 넘어서 감성적 기호 상품으로 현대인에게 다가가기를 바란다.;The culture of eating is a basic component which can be affected by culture and the spirit of the times. Korean society in the modern era has rapidly changed, and the changes have also transformed the way society lives. Affluent modern people can enjoy a rich life full of variety. What they cook is influenced by their mood and their preferences. Although many companies have developed new designs in which various techniques are used (such as the use of glaze or decal), there has been little change in the shapes of china dishes, which have very strong conventional characteristics. In order to expand the usage of china, it is necessary to research the possibility of using more designs and shapes to overcome the material’s limited use, confined, as it is, to use in the kitchen. Today, customers no longer choose items based solely on convenience. Values the product may provide, as well as the overall experience while using the product, are more important for them. Shapes of products are not determined only by its functions, but are considered as part of the relationship with customers. That is, when customers choose a product, they seriously consider the ways in which it will enrich their life: Pleasure, for them is seen as the most vital factor, rather than price or quality. Research suggests a new type of cooking dish, using the applied design of the assembly structure, will give users a new experience. The assembly used in the design field allows mobility, preservation, and enjoyment, whilst enabling users to assemble it themselves. Varied shapes of the assembly parts structured by different features and functions approach customers. To use the structure of assembly in design for china-cookery, various items are studied to ensure the adaptability of assembly, categorizing into ‘combination and dissolution structure’ and ‘modular structure’, ‘accumulation structure’. ‘Combination and dissolution structure’ is the structure which individual parts can be assembled into a whole item and ‘modular structure’ is the one that the same size pieces can be gathered in an entire body with flexibility in the whole size and reassembling. And the last structure, ‘accumulation structure’, is the structure in which the same shape of parts can be repeatedly assembled. There are three functions which are considered in the design for the production of the china-cookery in which the structure of assembly is applied. The first function is practical. Although there is a high emphasis on the function of assembly, there is no loss of the true nature of dishes as a container. The second function is the suitability of decoration. A function of objet is to put it on the dishes, which triggers the sensibility of modern people, exposing them to daily life. The last function is the sense of enjoyment. Assembling things is active, not passive behaviour of humans, can give users pleasure and enjoyment. Research suggests varied shapes and functions of dishes using the assembly structure, suited for modern lifestyle. Future research should be done in the searching of new version of the dishes which both technically and structurally improve the usage, the beauty, the pleasure. It is hoped that the research can help such dishes satisfy a man of sensibility in the modern era.
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