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브랜드 이미지 통합 전략에 따른 C.I 개발연구

Title
브랜드 이미지 통합 전략에 따른 C.I 개발연구
Other Titles
Development study of brand identity integration in restaurant franchise brands : A case of the restaurant franchise ‘The Born Korea’
Authors
한승연
Issue Date
2013
Department/Major
디자인대학원 광고·브랜드디자인전공
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Advisors
김인성
Abstract
우리나라 식습관이 가내주도형에서 외식문화로 변화됨에 따라 외식 프랜차이즈 업계 또한 점진적으로 발전하고 있다. 하지만 우후죽순 생겨나는 외식업 브랜드로 인해 외식 프랜차이즈 업계의 시장은 과도한 포화상태에 놓여있으며, 경쟁 또한 날로 치열해지고 있는 상황이다. 이러한 경쟁 속에서 살아남기 위해 외식 프랜차이즈 기업은 소비자들로부터 브랜드 인지도를 높이기 위한 타 브랜드와의 차별화된 전략안을 찾아야 한다. 최근 외식 프랜차이즈 업계에서는 소비자에게 보다 효과적으로 기업의 실체와 정체성을 알리기 위해 기업의 아이덴티티가 반영되어있는 브랜드 이미지 통합전략(Brand image Identity Program)을 펼치고 있다. 기업의 아이덴티티를 재정립하고 시각화한 브랜드 이미지 통합전략은 소비자들에게 기업의 철학, 비전, 정체성 등을 보다 쉽고 빠르게 인식시켜주며, 인지도 향상을 높이는 효과를 거두고 있다. 이러한 전략에 성공한 사례를 조사한 결과, 기업과 자사브랜드와의 연결성이 뛰어날수록 소비자들이 그 브랜드를 인지하는데 있어서 많은 도움이 되는 것으로 조사되었다. 본 연구의 목적은 기업의 C.I(Corporate Identity)와 B.I(Brand Identity)의 연계성을 연구 및 분석한 후 시각 아이덴티티를 차별화하여 소비자들에게 확고한 브랜드 이미지와 정체성을 보유하려 함에 있다. 본 연구는 24개의 자사브랜드를 보유한 외식 프랜차이즈 ‘더 본 코리아’를 대상으로 한 브랜드 이미지 통합전략에 대한 연구이며 치열한 경쟁시장에서 대한민국 한식을 대표하는 강한 브랜드로 거듭나는 데에 의의를 두었다. 설문조사 결과 ‘더 본 코리아’의 C.I와 B.I의 연결성 즉 기업과 자사브랜드와의 연결성이 많이 떨어지는 것으로 나타났으며, C.I의 경우에는 외식브랜드가 가져야할 브랜드 이미지가 구축되어 있지 않은 것으로 나타났다. 위의 결과를 통해 기업의 인지도를 높이고 기업과 자사브랜드가 하나의 브랜드로 인식되기 위한 방안으로, 기업의 아이덴티티를 재정립하고 시각적 요소와 그래픽 디자인 작업을 통해 소비자들로부터 차별화된 기업으로 재탄생되기 위한 전략으로 브랜드 이미지 통합 전략을 제안하려한다. 기존의 브랜드 아이덴티티 이미지를 유지하면서 외식업체에 맞는 형태와 가시성이 뛰어난 기업 로고디자인으로 브랜드 이미지를 시각화 하려했다. ‘더 본 코리아’의 브랜드 이미지 통합전략은 다음과 같다. 첫째, 기업의 아이덴티티를 연구 및 분석하고 기업 이미지를 모티브로 한 그래픽 요소를 사용하여 전개하였다. 둘째, 기업과 자사브랜드의 연결성을 높이기 위해 딱딱한 느낌의 기존 서체를 사용하지 않고, 손글씨 느낌이 나는 캘리그라피(Calligraphy)를 이용하여 좀 더 감성적인 서체의 형태로 개발하고자 하였다. 셋째, 기존 C.I의 젊고 친환경의 의미를 담고 있는 블루계열(Blue)과 그린계열(Green)을 유지하되 외식업체의 느낌을 살릴 수 있도록 붉은 계통과 황색 계열의 컬러를 사용한다. 넷째, 타 브랜드에서 사용되는 캐릭터나 심볼에서 벗어나 좀 더 차별화된 디자인을 위해 ‘더 본 코리아’만의 특성을 살린 디자인 요소를 개발한다. 즉 자사브랜드가 가지고 있는 인상적이면서 소비자들에게 흥미유발을 일으킬 수 있는 재미난 요소를 더한다. 본 연구가 통합된 브랜드 아이덴티티를 위해 기업과 자사브랜드와의 연결성을 위한 전략으로 여러 방면에서 체계적이고 다양한 수단으로 활용되길 바란다. 더 나아가 본 연구의 대상이었던 ‘더 본 코리아’는 외식 프랜차이즈 시장의 흐름에 맞추어 기업과 자사브랜드의 통합이미지 전략을 통해 소비자들에게 확고한 브랜드 이미지와 정체성을 각인시킴으로써 치열한 경쟁시장에서 대한민국 한식을 대표하는 강한 브랜드로 거듭날 것이라 예상된다.;As Korea’s food lifestyle is changing to frequent dining-out consumptions, the franchise industry has been also been developing. But due to the various food brands, the restaurant franchise industry is currently over-saturated and to overcome such competition, it needs a different strategy to improve their brand awareness. Recently, corporate image identity programs reflecting corporate identity have been introduced to appeal to consumers more effectively. It re-establishes and visualizes the corporate identity allowing consumers to recognize corporate philosophy, vision and identity with ease and have been proven to show effect on improving brand awareness. With successful cases of this program, this study provides meaningful results of higher connectivity of corporation and its private brands showing improvements in brand awareness. The purpose of this study is to analyze connectivity of C.I (Corporate identity) and B.I (Brand identity) to differentiate the corporate visual identity for a steady brand image and brand identity to consumers. The 24 brands of ‘The Born Korea’ were selected as the subjects of this study as it is one of the strongest brands representing Korea’s restaurant franchise industry. Due to survey results, the connectivity of C.I and B.I of ‘The Born Korea’ and the relationship between the corporation and its private brands were weak and in the case of C.I, there were no familiarity in the brands’ image that a restaurant should have. With these results, this study suggests design strategy using corporate image identity program to improve brand awareness and for the corporation and its private brands to be recognized as one brand. This design strategy suggests restructure in brand identity and provides a different corporate image to consumers in visual factors and graphics. The corporate logo design in this study has tried to maintain the prior corporate identity adding designs that are suitable for restaurant industry with outstanding visibility. ‘The Born Korea’s corporate image identity program is designed as follows; First, the graphics were outlined by analysis of the corporate identity and the corporate image as motif. Second, the prior fonts which were stiff and formal were changed to Calligraphy, which provides handwritten expression, to improve connectivity with corporation and its private brands by more emotional appeal. Third, red and orange colors were added to express dining while maintaining the prior C.I. of blue and green color arrangement that had young and environmental friendly meaning. Finally, design that brings out the characteristics of ‘The Born Korea’ was used instead of characters and symbols from other brands. In other words, brand interest elements were added to influence consumers and to derive curiosity of the corporation’s private brands. These strategies could be expanded to systematic and various uses to connectivity in corporation and its private brands. Furthermore, the subject of this study, ‘The Born Korea’, is expected to match market trends by providing steady brand image and identity to consumers through corporate image identity program as representative of a powerful Korean restaurant brand.
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