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위암 및 대장암의 유발에 영향을 미치는 식이요인에 관한 연구

Title
위암 및 대장암의 유발에 영향을 미치는 식이요인에 관한 연구
Other Titles
(A) study on dietary factors related to the incidence of stomach cancer and colon cancer in Korean
Authors
梁銀珠
Issue Date
1992
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
위암대장암식이식이요인
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金華泳
Abstract
본 연구는 위암과 대장암환자의 식생활을 분석하여 암의 발생에 영향을 미치는 식이요인을 추정하기 위해 시행되었다. 조사는 1991년 7월부터 1992년 3월 사이에 서울시내 3개 종합병원에서 위암환자 139명, 대장암환자 52명을 대상으로 실시되었다. 사회경제적인 상태, 성격, 자신의 과거병력 및 가족병력, 식습관, 식품섭취빈도, 영양 섭취 실태 등을 설문지를 이용하여 개인별 면담을 실시하였으며 triceps skinfold thickness를 측정하였고, 병원의 혈액분석 기록과 체위기록을 참고로 하였다. 대조군으로는 특별한 질병을 앓고있지 않은 성인 52명에 대해 설문조사를 실시하였다. 위암과 대장암환자의 성격은 대조군에 비해 급한 것으로 나타났으며, 위암의 경우 암의 발병이 가족의 암질환이나 위장병, 환자 본인의 위장병과 관계가 있는 것으로 나타났다. 암환자는 체중, body mass index, triceps skinfold thickness, total body mass 등이 감소하여 정상값 이하였으며 대장암환자보다 위암환자의 체위가 더 감소하였다. 혈액 구성성분 조사결과 암환자는 hemoglobin, hematocrit가 낮았고 serum protein, albumin, cholesterol, calcium 등의 수치도 정상범위의 하한선에 해당되었다. 암 발병 이전의 식품 및 영양섭취 실태를 살펴보면, 위암과 대장암환자는 대조군에 비해 불규칙적으로 식사하고, 짜고 매운 음식을 더 선호하는 것으로 나타났다. 대부분의 영양소를 권장량 이상으로 섭취하고 있었으나 지방의 섭취가 부족한 경향을 나타내었다. 대장암환자가 위암환자에 비해서는 동물성 식품의 섭취 비율이 높고 육류 섭취량이 많았지만 전체적으로 지방의 섭취량이 부족한 것으로 나타났다. 또한 암환자가 대조군에 비해 술과 담배를 더 이용했으며 커피의 음용에는 큰 차이가 없었다. 이와 같은 조사 결과, 식이요인이 위암이나 대장암에 영향을 미치는 것으로 추정되지만 서구에서 보고된 결과와는 일치하지 않아 지역적 요인등의 다른 환경적 요인과 유전적 요인에 대해 좀 더 다각적인 연구가 필요하다고 본다.;The purpose of this study is to investigate dietary factors that affect the incidence of cancer by analyzing the diet pattern of patients with cancer of the stomach and colon. The subjects were 139 patients with cancer of the stomach and 52 patients with cancer of the colon, selected at 3 general hospitals in Seoul between July 1, 1991 and March 31, 1992. Socioeconomic status, character, the past medical history of each patient and his family, food habit, nutrients intake, anthropometric measurements and blood constitutions were studied through personal interview and using medical records. As a control group, 52 healthy men were interviewed. The results are as follows : 1. Patients with stomach cancer or colon cancer are more quick-tempered than control group, and the outbreak of cancer is closely related to the past medical history of patients and their fami1y. 2. Cancer patients weight, BMI, triceps skinfold thickness, body muscle mass were reduced. The reduction was more severe in stomach cancer patients compared to colon cancer. The patients had low hemoglobin and low hematocrit. Serum protein, albumin, cholesterol and calcium are at lower limit of the normal lange. 3. Patients with stomach cancer and colon cancer take a meal irregularly and like too much salted and hot foods. Most of their nutrients intake met with recommended dietary allowances, but the fat intake level was low. 4. Patients with colon cancer showed higher intake of animal food and meat, than patients with stomach cancer. Since fat intake was not high in colon cancer patients, the risk factor of the colon cancer in Korea seemed to be different from the western countries. 5. Patients with stomach cancer and colon cancer smoke, drink alcohol beverage heavily. In conclusion, dietary and other factors seemed to have an effect on the incidence of GI cancers. The risk factors, however, are not same as western societies Therefore it is urgently needed to study factors associated with various cancers in Korea.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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