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제7일 안식일 예수재림교 학령기 아동의 영양상태에 관한 연구

Title
제7일 안식일 예수재림교 학령기 아동의 영양상태에 관한 연구
Other Titles
(The) nutritional status of senventh-day adventist elementary school children
Authors
尹美恩
Issue Date
1991
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
제7일 안식일 예수재림교학령기 아동영양상태아동영양
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구에서는 제 7일 안식일 예수재림교 (SDA) 학령기 아동들의 체위, 건강 자각 상태, 식품영양섭취상태, 혈액성분?량 및 인성 등을 조사하여 식이에 따른 영향을 알아보고자 하였다. 조사 대상자는 서울 시내 국민학교에 재학중인 6학년 아동 104명으로,섭취하는 단백질 급원에 따라 Vegetarian SDA군, Non-Vegetarian SDA군, 그리고 Non-Vegetarian Control군으로 분류하였다. 설문지를 통해서 일반 사항, 식품섭취빈도, 인성 그리고 24-hr recall방법으로 영양섭취상태를 알아보았고 체위는 건강기록부를 참고 하였다. 또한 혈액 성분중 hematocrit, hemoglobin, serum total protein, serum albumin, serum total lipld,serum triglyceride, serum cholesterol, HDL-cholesterol, serum glucose의 측정과 혈청 유리 아미노산 측정을 위해서 혈액을 채취하였다. 그 결과는 다음과 같이 요약된다. 체위 비교로 성장정도를 비교하면 Non-Vegetarian Control군이 Vegetarian SDA군보다 유의적으로 월등한 결과를 보였고 Non-Vegetarian SDA군은 중간 수준이었다. 비만아 비율을 살펴보면 Non-Vegetarian Control군이 남, 여 모두에서 다른 두 식이군보다 많은 것으로 나타났다. 영양섭취상태는 여자 Vegetarian SDA군과 남자 Non-Vegetarian Control군에서 좋은 것으로 나타났다. 단백질 섭취는 남, 여 모든 식이군이 1/3이상을 동물성에서 섭취하고 있어서 양질의 단백질을 섭취하고 었었으나 남자 Non-Vegetarian Control군과 여자 Vegetarian SDA· Non-Vegetarian Control군만이 권장량이상을 섭취하는것으로 냐타나 단백질의 질보다는 양이 부족된 것으로 나타났다. CMI질문을 통한 건강자각 상태는 남, 여 모두 식이군간에 유의적인 차이가 없었다. 혈액성분의 함량을 비교하면 hemoglobin치와 cholesterol치는 Non-Vegetarian Control군에서 유의적으로 높았으나, glucose는 Vegetarian SDA군에서 가장 높았다. 아미노산 분석결과를 보면, 단백질 섭취량에 영향을 받아 남학생에서는 Gly을 제외한 모든 아미노산 수준이 Vegetarian SDA군에서 Non-Vegetarian SDA군, Non-Vegetarian Control군으로 갈수록 증가했는데 여학생에서는 Glu, Arg, Tyr, Phe, Ile, Leu에서 반대 결과를 보였다. Tietz의 임상참고 치와 비교시 남, 여 모든 식이군에서 Gln, Asn, Thr이 미달되는 것으로 나타났다. 또한 EAA합과 NEAA합 그리고 총 아미노산합을 남, 여 각 식이군별로 비교해 보면, 남학생은 EAA합과 총 아미노산합에서만 Nou-Vegetarian Control군이 Vegetarian SDA군보다 유의적으로 높은 것으로 나타났고 Non-Vegetarian SDA군은 중간수준이었다. 여학생에서는 EAA합과 NEAA합 그리고 총 아미노산합 모두 식이군간에 유의적인 차이를 나타내지않았다. EAA합/NEAA합은 남학생에서는 Non-Vegetarian Control군이 가장 높고 Vegetarian SDA군과 Non-Vegetarian SDA군은 비슷하였으나 여학생에서는 Vegetarian SDA군에서 Non-Vegetarian SDA군, Non-Vegetarian Control군으로 갈수록 감소했다. 인성은 남학생의 안정성에서만 유의적인 차이를 보여 Non-Vegetarian Control군이 가장 높을 것으로 나타났고 여학생에서는 모든 인성영역에서 유의적인 차이가 없었다. 이상의 결과를 종합해 보면, Non-Vegetarian SDA군은 비만아 비율이 낮고 성장이 정상수준으로 이루어져 바람직한 것으로 나타났으나, 비채식식이를 섭취하는 Non-Vegetarian Control군은 cholesterol의 수준이 높고 비만아 비율이 많은 단점이 있고, 채식식이를 섭취하는 Vegetarian SDA군은 성장이 낮은 단점이 있어 성장기 어린이는 채식식이가 바람직하지 않은 것으로 생각된다.;This study was performed to investigate the physical growth, healthy status, foods and nutritional states, biochemical factors and personality factors of SDA-elementary school children. The subject consist of 104 students of 6th grade, elementary school in seoul. They are classified into three groups, Vegetarian SDA group, Non-Vegetarian SDA group, Non-vegetarian Control group with thier dietary protein sources. Nutritional status is investigated by mans of 24-hr. recall method. By questionnarie, the general background of subject, food intake frequency, and personality factors are obtaind. Physical states was obtaind from elementary school health record. Hemoglobin, hematocrit, albumin, total protein, cholesterol, HDL-chole sterol, total lipid, triglyceride, glucose and amino acid levels were obtained analysis from blood analysis. The results obtained were summarized as follow ; Physical growth and development was higher in Non-vegetarian Control group than vegetarian SDA group. and Non-Vegetarian SDA group grow midium level. Obesity ratio was higher in Non-vegetarian Control group than other groups. Nutritional status was good in boy vegetarian SDA group and girl Non-vegetarian Control group. Protein intake of all groups were cosist of 1/3 animal protein, but boy Non-vegetarian Control group and girl vegetarian SDA group ㆍ Non-vegetarian Control group were intake higher than RDA. Food Frequency score was not significantly different between all groups in boys and girls but score was increased from vegetarian SDA group to Non-Vegetarian SDA group and Non-vegetarian Control group. There wes no significant difference in health status in all groups. Hemoglobin level and cholesterol level of Non-vegetarian Control group were significantly higher than other groups but glucose level of Non-vegetarian Control group is significantly lower. Serun amino acid analysis results were influenced by protein intake, so all amino acid levels except Gly level were increased from vegetarian SDA group to Non-Vegetarian SDA group and Non-vegetarian Control group in boy groups but in girl groups Glu, Arg, Tyr, Phe, Ile, Leu level were decreased from vegetarian SDA group to Non-Vegetarian SDA group and Non-vegetarian Control group. Compare With Tietz's clinical level Gln, Asn, Thr level was lower than clinical level in all groups. Between boy groups, sum of EAA level, and sum of total A. A level were higher in non-vegetarian Control group than vegetarian SDA group and Non-Vegetarian SDA group has medium level. But, between girl groups, sum of EAA level, sum of NEAA level and sum of total amino acid were not significantly different. In EAA/NEAA ratio, non-vegetarian Control group was higher than vegetarian SDA, Non-Vegetarian SDA groups in boy groups, and in girl groups. EAA/NEAA ratio was decreased from vegetarian SDA group to Non-Vegetarian SDA, non-vegetarian Control groups. food, nutritional intake status was good in boy non-vegetarian Control group and girl vegetarian SDA group. so protein status was good in those groups. In personally factors, stability of Non-vegetarian Control group is significantly higher in Non-vegetarian Control group than other groups only in boy groups. In conclusion, data in this study suggest that Non-vegetarian Control group was higher in cholesterol level and obesity ratio, and vegetarian SDA group was retarded in growth, but Non-Vegetarian SDA group was lower in cholesterol level and obesity ratio, grew midium level so Non-Vegetarian SDA group was better than other diets.
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