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염생식물인 매자기(Scirpus maritimus L.)괴경의 발아에 미치는 환경요인들

Title
염생식물인 매자기(Scirpus maritimus L.)괴경의 발아에 미치는 환경요인들
Other Titles
Factors influencing tuber germination in Scirpus martitimus Linne
Authors
양해경
Issue Date
1988
Department/Major
대학원 생물학과
Keywords
염생식물매자기괴경발아환경요인
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
박봉규
Abstract
염생식물인 매자기 (Scirpus maritimus Linne′) 괴경의 발아에 미치는 NaCl 농도, 온도, 빛, 성장조절물질(GA_(3), Kinetin)등의 영향을 조사하였다. NaCl 농도가 발아에 미치는 영향을 조사한 결과 0~8%NaCl 범위에서는 그 농도가 높아져도 발아가 가능하였고, 시간경과에 따라 염분에 대한 내성이 증대하여 발아속도가 점차 증가하였다. 또 발아율은 온도의 증가에 따라 증가경향을 보였으나 그 호적범위는 20~30℃임이 밝혀졌다. NaCl 농도와 온도는 상보적작용을 하여 높은 온도구배의 염조건이 낮은 온도구배의 염조건보다 발아율과 발아속도를 더 증가시켰다. 또한, 지하경인 매자기괴경은 암처리구에서 성장조절물질인 GA_(3)는 발아를 촉진하였고 이는 NaCl에 의한 발아억제현상을 극복할 수 있는 발아촉진제로서 작용하였으나, kinetin은 NaCl에 의한 발아억제를 극복하는 효과를 나타내지 못하였다. 본 연구결과 모든 환경요인들 각각은 발아에 유의적인 차이(P<0.001)를 보여 NaCl 농도가 감소할수록, 높은 온도구배일수록, 암처리구에서, GA_(3) 처리구에서 발아율과 발아속도가 증가하였고, NaCl 농도와 온도사이의 상호작용에 있어서 유의적인 차이(P<0.001)를 나타내어 발아율과 발아속도에 미치는 NaCl 농도의 영향은 온도에 의존하는 것으로 나타났다.;The effects of NaCl concentration, temperature, light and growth regulator (GA_(3), Kinetin) on the tuber germination of S. maritimus L. were investigated. The germination percentage increased with decreasing NaCl, showing salt tolerance through time, and with increasing temperature until 20∼30℃ 12/12 hr light/dark of optimal temperature. The multiplication of NaCl and temperature on germination percentage and velocity, increased significantly in higher temperature than lower temperature in saline. The germination percentage showed high value in dark condition than in light condition which is the characteristics of underground organ. And GA_(3) act as germination stimulator to overcome the inhibitory effect on NaCl. The effect of GA_(3) showed significant differances on tubers of S. maritimus L. of gemination but the effect of kinetin did not. Interaction of NaCl and temperature showed significant difference. It seemed that effects of NaCl on germination percentage and velocity depend on temperature condition.
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일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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