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호알카리성 세균이 분비하는 알카리성 Protease의 생성조건과 그 효소적 특성에 관한 연구

Title
호알카리성 세균이 분비하는 알카리성 Protease의 생성조건과 그 효소적 특성에 관한 연구
Other Titles
Studies on the production of alkaline protease by alkalophilic bacillus species no 59^(S) and it's properties
Authors
朴銹珍
Issue Date
1987
Department/Major
대학원 약학과
Keywords
호알카리성 세균알카리성Protease효소
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이강만
Abstract
Bacillus species No 59^(s) isolated from soil produced alkaline protease in alkaline medium (pH 9.0). The conditions of alkaline protease production by Bacillus species No 59^(s) and it's properties were investigated. The results are as follows. 1. The strain showed following characteristics ; rod-shape, Gram-positive, catalase activity, urease activity, citrate utilization, nitrate reduction. 2. The optimum growth pH of this strain was 10 and it grew in the range of p H 7.0-12.0. 3. This strain produced alkaline protease mainly. The productivity of the alkaline protease reached the maximum value at 72 hours after inoculation. 4. The nutritional effects on the production of alkaline protease by Bacillus species No 59^(s) were as follows; protease was produced the highest level when galactose was added as carbon source and Na-glutamate as nitrogen source. 5. The alkaline protease produced by this strain was most active at pH 11.0 and 60℃, and the stability of this anzyme was maintained at pH 6-11 and at 30˚-55℃. Heat resistance of this enzyme was increased by the addition of Ca^(+2)ion.;알칼리성 배지( pH 10 )를 이용하여 토양으로부터 분리된 알칼리성세균을 대상으로 이들 세균중 알칼리성 pretense를 현저하게 생산하는 균주를 선별하였으며, 선별된 균주에 대한 균의 특성과, pretense의 생성조건 및 그 효소적 특성을 조사하였다. 이 균주의 형태학적, 생리학적, 생화학적 특징을 조사한 결과. Bacillus 속으로 추정되어, Bacillus species No 59^(s) 라고 명명하였다. 이 균주의 생육을 위한 pH 범위는 pH 7에서 pH 12까지였으며, 온도범위는 10℃∼50℃이었다. Bacillus species No 59^(s)가 분비하는 알칼리성 protease의 생성조건으로는 알칼리성 액체배지( pH 9.0 )에서 37℃, 72시간 진탕배양한 경우 효소가 가장 많이 생성되었으며, 탄소원으로는 galactose(0.2%), 질소원으로는 Na-glutamate (1%) 가 가장 효과적이었다. 이 균주가 생성하는 알칼리성 pretense는 pH 11.0과 60℃에서 최대활성을 나타내었고, pH 6이서 pH 11사이와 30°~55℃ 사이에서 효소활성이 안정하게 유지되었다. 열에 의한 효소의 불활성화는 Ca^(++)ion 첨가로 지연효과를 볼 수 있었다.
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일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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