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거실-부엌공간에서 가구배치와 색채가 사용자에게 미치는 영향

Title
거실-부엌공간에서 가구배치와 색채가 사용자에게 미치는 영향
Other Titles
(The) Effect of the Furniture Arrangement and the Colors in L.D.K. System on the inhabitants : about the mid-class apartment
Authors
김유인
Issue Date
1986
Department/Major
산업미술대학원 산업미술학과실내디자인전공
Keywords
거실부엌공간가구배치색채
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이호진
Abstract
Colors have a strong effect on the atmosphere of the room. The choice of colors for a home can be an expression of life-style and affects the life-style. Furniture, the living equipment of a dwelling, more than any other design feature reflects and affects the life-style of inhabitants. The purpose of this study is to propose the guide of the furniture-arrangement plan and the color plan. The type A which sink is in Line with main-sofa is convenient for receiving guests or both kinds of activity-active and inactive. The type B which sink is behind the main-sofa is very convenient for the inactive activity and is good for controlling the children in the kitchen. The type C which sink is obliquely with the main-sofa is convenient for the active activity or meeting. And this type is suited to dialog between Living - room and kitchen and it helps the family-members to participate in home-work. The type D which sink is in front of main-sofa is very convenient for very active activity and it is possible to have a hobby time in living- room. The white group makes the degree of activity very high in L.D.K. system for it is very blight and Light. The yellow group is very convenient for a living-room as a place of meeting, for It is the color which is convenient for family-meeting. The brown group is convenient for the activity in L.D.K. system. But it has no unity in L.D.K system. The green group makes the whole L.D.K system as a place of family-meeting. The result of the social-survey-analysis proves the above.;본 논문은 거실, 식당, 부엌이 한 공간에 위치한 Living-Dining-Kitchen system의 가구배치와 부엌의 색채가 사용자의 생활상 및 의식에 어떠한 영향을 미치는가를 비교, 분석하여 L. D.K. system의 가구배치 계획기준 및 부엌실내색채의 기획기준을 제시하는데 목적이 있다. 본 논문의 진행과정은 부엌의 개념과 거실-부엌 중간구조의 특성을 이론적으로 고찰하고 이를 근거로 하여 가구배치 및 색채와 사용자의 공간 이용성, 생활상, 만족도, 기호도의 상호연관성을 사회조사를 통한 통계처리방법 (χ^(2) - Test^(1))으로 분석하였다. 그 결과에 의해 다음과 같은 사항이 확인 되었다. 가구배치별로 살펴보면 A형 (싱크대와 큰소파가 일직선으로 위치)의 경우 큰소파에서의 시선이 부엌에 쏠리지 않아 손님접대에 편리한 반면, 거실과 부엌간의 대화나 자녀지도에는 좋지 않으며, 동선이 방해 받지 않아 정적인 행위뿐만 아니라 동적인 행위 및 거실에서의 장시간 모임에 편리하다. B형 (싱크대와 큰소파가 뒤에 위치)의 경우, 가구로 인해 거실과 부엌이 나뉘므로 정적인 행위에 편리하나 거실에서 다른 공간으로의 움직임이 불편하여 장시간보다는 1 ~ 2시간 정도의 모임에 좋다. 또한 부엌에서 거실에 있는 자녀지도에 매우 효과적인 배치이다. C형(싱크대와 큰소파가 옆으로 비껴 위치)의 경우, 동선상 공간이 트여있으므로 동적인 행위가 주로 일어나며 장시간의 모임에 편리하다. 부엌과 거실간의 일체감이 좋아 부엌-거실간의 대화 및 가사작업을 가족들이 도와주는 정도가 높다. D형 (싱크대와 큰소파가 마주 보며 위치)의 경우, 정적인 행위에 편리하며, 거실에서 부엌이 한 눈에 보이므로 주부 혼자서도 부엌과 거실의 동시 작업이 가능하다. 색채별로 살펴보면, White(흰색, 베이지색, 미색, 옅은 회색을 포함한 계열)는 청결한 느낌을 주어 선호도가 가장 높고, 환하고 밝아 손님접대, 거실 식당에서의 활동 및 부엌에서의 작업등에 매우 편리하며, 오랜동안의 모임에 좋은 색채이다. Yellow계(노란색, 겨자색을 포함한 계열)는 주부들이 부엌에서 일할 때의 만족도가 높고, 1~ 2시간 정도의 손님접대나 가족모임에 편리하나 가족단란의 장소가 거실에 국한될 때 적당하다. Brown계(옅은 갈색, 진한 갈색, 나무 색을 포함한 계열)는 안정된 색채로서 손님접대, 부엌관리, 거실에서의 활동에 편리하며 특히 식당에서의 가족단란에 좋지만 L. D. K. system내에 통일감을 주지 못해 장시간의 모임에는 알맞지 못하며 거실과 부엌사이의 간막이 설치를 필요로 한다. Green계(연두색, 녹색, 올리브색을 포함한 계열)는 부엌관리와 미적면에서 만족도가 높고 식사 중의 가족단란과 가사작업에 능률적이며 가족단란의 장소를 식당으로까지 넓힐 수 있는 색채이나 재래의 싱크대라는 관념으로 인해 손님접대에는 부적당하다. 이상과 같이 L. D. K. system에서의 가구배치와 부엌색채에 따라 생활상이나 의식이 다르다는 것이 나타났으므로 실내공간 계획시에는 개인의 취향이나 미적 감각과 함께 각자의 생활과 의식 상태에 부합할 수 있는 적극적인 태도로서 합리적인 공간을 계획하여 사용자에게 안락하고 쾌적한 실내 환경을 제공해야겠다.
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디자인대학원 > 실내디자인전공 > Theses_Master
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