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Coffee를 지방의 수준과 종류를 달리한 식이에 첨가하였을때 흰쥐의 지방대사에 미치는 영향

Title
Coffee를 지방의 수준과 종류를 달리한 식이에 첨가하였을때 흰쥐의 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of Different Levels and Kinds of Lipid with Coffee on the Lipid Metabolism in the rats
Authors
정조인
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
커피지방의 수준종류지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미형
Abstract
본 연구는 식이내 지방의 수준을 달리하고 지방의 종류를 동물성 지방인 Butter와 식물성 지방인 Corn Oil로 달리한 식이에 coffee를 첨가하여 흰쥐를 사육하였을 때 coffee가 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 93.9±1.8g인 Sprague - Dawley종 수컷 흰쥐 40마리를 체중에 따라 난괴법으로 5마리씩 8군으로 나누어 식이내 지방의 수준을 고지방식이는 총 칼로리의 39.6 %, 저지방식이는 총 칼로리의 4.4 %로 하고 그 급원을 Butter 또는 Corn oil로 다르게 coffee를 1일 12잔의 수준, 즉 무게로 1.4 %를 첨가한 식이로 4 주간 사육하였다. 전체 실험기간동안 식이 섭취량, 체중 증가량을 측정하였으며. 사료 효율을 산출하였다. 혈액, 간, 정소상체지방조직 (Epididymal fat pad), 뒷다리 근육 (비복근 [Gastrocnemius], 가자미근[ Soleus], 투지근[Plantaris]를 합친 것), 변을 채취하여 혈청, 간, 정소상체지방조직, 변의 총지방 (total lipids)함량과 총콜레스테롤 (total cholesterol)함량 그리고 중성지방 (triglycerides)함량을 분석하였으며, 뒷다리 근육은 총 지방함량과 총콜레스테롤함량을 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 식이 섭취량과 체중 증가량, 사료 효율은 coffee 첨가유무에 따른 유의적인 차이는 없었으나, 식이 섭취량은 저지방군이 고지방군보다 높고 체중 증가량은 Botter군에서는 고지방군이 저지방군보다 높고 Corn oil군은 지방의 수준에 따른 차이가 없었다. 사료 효율은 고지방군이 저지방군보다 높으며 고지방군에서는 Butter군이 높고 저지방군에서는 Corn oil군이 Butter군보다 높았다. 혈청의 총지방함량은 유의적은 아니나 coffee첨가군이 coffee비첨가군보다 높은 경향이고, 고지방군이 저지방군보다 높고 Butter군이 Corn oil군보다 높았다. 혈청의 총콜레스테롤함량은 유의적은 아니나 coffee첨가군이 coffee비첨가군보다 높은 경향이고, 고지방군이 저지방군보다 유의적으로 높으며 Butter군이 Corn oil군보다 유의적으로 높았다. 혈청의 중성지방함량은 고지방군에서만 coffee첨가군이 coffee비첨가군보다 높았고, 변의 배설량은 coffee첨가군이 비첨가군보다 높으며 변의 총콜레스테롤함량은 coffee첨가군이 coffee비첨가군보다 높았다. 간, 정소상체지방조직, 뒷다리 근육 및 변의 총지방함량, 총콜레스테롤함량 그리고 중성지방함량은 지방의 수준과 종류간의 상호작용의 영향이 있어서 coffee 첨가의 영향이 명확하게 나타나지 않았다.;This study was performed to investigate the effects of different levels (High or Low) and kinds of lipid (animal fat; Butter, plant: Corn oil) upon lipid metabolism in rats fed with coffee in the diet during four weeks after weanling. Forty male weanling rats of Sprague-Dawley strain, weighing 93.9 ± 1.8g, were divided into 8 groups by randomized complete block design and fed diets containing Butter or Corn oil as lipid source, and 1.4% coffee by weight. Dietary lipid level was either 39.6% or 4.4% of total calorie. Throughout the experimental period, food intake and body weight gains were measured and food efficiency ratio (F.E.R) were calculated. Blood samples, liver, epididymal fat pad, hind limb muscle and feces samples were obtained. The contents of total lipids, total cholesterol and triglycerides in serum, liver, epididymal fat pad and feces were determined, and the contents of total lipids and total cholesterol in hind limb muscle were determined. The results obtained are summarized as followings. Food intake, body weight gains and F.E.R. did not show significant differences with animals fed coffee or not but in food intake, low lipid groups were higher than high lipid groups and in body weight gains, high lipid groups were higher than low lipid groups among Butter groups. In FER, high lipid groups were higher than low lipid groups and Butter groups were higher in high lipid groups, Corn oil groups were higher in low lipid groups. The contents of total lipids in serum did not show significant differences but coffee groups tended to be higher than the animals without coffee and high lipid groups tended to be higher than low lipid groups and Butter groups tended to be higher than Corn oil groups. The contents of total cholesterol did not show significant differences but the groups fed coffee tended to be higher than the groups without coffee, and high lipid groups were significantly higher than low lipid groups, and Butter groups were significantly higher than Corn oil groups. The contents of triglycerides in serum were higher in the groups fed coffee among only high lipid groups. Fecal excretion per day were higher in the groups fed coffee, and the contents of total cholesterol of feces were higher in the groups fed coffee. The contents of total lipids, total cholesterol, triglycerides of liver, epidiymal fat pad, hind limb muscle and feces were not affected by coffee consumption because of interaction of the levels and kinds of dietary lipid.
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