View : 30 Download: 0

식이내 Ca의 수준과 지방의 종류를 달리하였을 때 휜쥐의 체내 Ca 및 지방대사에미치는 영향

Title
식이내 Ca의 수준과 지방의 종류를 달리하였을 때 휜쥐의 체내 Ca 및 지방대사에미치는 영향
Other Titles
Effect of dietary ca levels and kind of lipid on the calcium and lipid metabolism in the rats
Authors
권오란
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이내Ca체내지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구는 식이내 Ca의 수준과 지방의 종류를 다르게 하였을 때 흰 쥐의 체내 지방 대사 및 Ca 대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 110.8±0.1g인 Sprague Dawley종 수컷 54마리를 6마리씩 9군으로 나누어 5주간 사육하였다. 9개의 실험군은 식이내 Ca의 수준을 결핍 (식이의 0.1%), 표준 (식이의 0.52%), 과잉 (식이의 1.3%)으로 다르게 주고, 이를 다시 각각 옥수수 기름, 참기름, 버터를 주는 군들로 구성하였다. 전체 실험 기간에 각 실험군마다 식이 섭취량, 체중 증가량을 측정하였으며, 사료 효율을 산출하였다. 혈액과 변을 채취하고, 간, 뒷다리 근육 (비복근[Gastrocnemius], 가자미근[Soleus], 투지근[Plantaris] 을 합친 것), 정소상체 지방조직 (Epididymal fat pad)의 무게와 뒷다리 뼈 (대퇴골[Femur]과 경골[Tibia])의 무게와 길이를 측정하였으며, 혈청, 간, 뒷다리 근육, 변에서 총지방(total lipids) 함량과 총콜레스테롤 (total cholesterol)함량을 분석하였고, 혈청, 간, 뒷다리 근육, 뒷다리 뼈, 변의 Ca농도를 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 식이 섭취량, 체중 증가량, 사료 효율은 실험군간에 식이내 Ca의 수준과 지방의 종류에 따른 유의적 차이를 보이지 않았다. 2. 간 무게는 저칼슘-옥수수유군 LCa-C군)이 유의적으로 높고 표준칼슘-버터군(CCa-B군)이 유의적으로 낮았으나, 뒷다리 근육, 지방조직의 무게는 식이 Ca수준과 지방의 종류에 따른 유의적 차이를 보이지 않았다. 3. 뒷다리 뼈의 길이와 무게는 유의적은 아니나 대체로 고칼슘군(HCa-군)들에서 높은 경향을 보였으며, 지방의 종류에 따른 영향은 없었다. 4. 혈청의 총지방 함량과 총콜레스테롤 함량은 식이 Ca수준이 낮을수록 그리고 지방의 포화도가 클수륵 높은 경향을 보였다. 5. 간 g당 총지방 함량 및 간 전체 지방함량은 식이 Ca 수준이나 지방의 종류에 따라 일정한 경향을 볼 수 없었으며 간 g당 총콜레스테롤 함량 및 간 전체 총콜레스테롤 함량도 식이 처리에 따라 별 차이를 나타내지 않았다. 6. 뒷다리 근육의 g당 총지방 함량 및 근육 전체 지방 함량은 식이 Ca의 수준에 따라서는 일정한 경향을 볼 수 없었으나, 지방의 종류에 따라서는 옥수수유군 (-C군)들에서 높고, 버터군(-B군)들에서 낮은 경향을 보였다. 뒷다리 근육의 g당 총콜레스테롤 함량 및 근육 전체 총콜레스테롤 함량도 총지방과 같은 경향으로 지방의 종류에 따라 옥수수유군(-C군)들에게서 높고, 버터군(-B군)들에서 약간 낮은 경향을 보였다. 7. 혈청, 간, 뒷다리 근육의 Ca 농도는 Ca의 수준이나 지방의 종류에 따라 별 차이가 없었다. 8. 뒷다리 뼈의 Ca 농도는 식이 처리에 따라 유의적인 차이는 없었으나 동일한 지방의 경우 고칼슘군(HCa-군)들에서 다소 높았으며, 지방의 종류에 따른 일정한 경향은 볼 수 없었다. 9. 변의 무게는 고칼슘군(HCa-군)들에서 유의적으로 높았으며, 표준칼슘군(CCa-군)들이 저칼슘군(LCa-군)들에 비해 유의적은 아니나 높은 경향을 보였다. 1일 변으로 배설되는 총지방량, 총콜레스테롤 함량, Ca 양은 고칼슘군(HCa-군)들에 비해 표준칼슘군(CCa-군)들에서 높은 경향을 보였다.;This study was performed to investigate the effect of various levels of Ca and different kinds of lipid in the diet upon lipid metabolism and concentration of Calcium in rats. Fifty-four male rats of the Sprague-Dawley strain, mean weight 110.8±0.lg, were distributed at random into 9 groups and fed corn oil, sesame oil, or butter with 0.1% (Calcium-deficient), 0.52% (control). and 1.3% (high Calcium) dietary Calcium for 5 weeks. Throughout entire experimental period, dietary intakes, body weight gains were measured and feed efficiency ratios (F.E.R.s) were calculated. Liver, hind limb muscle and epididymal fat pad were weighed. Also, the weight and lenghth of femur and tibia were measured. Analysis of total lipids and total cholesterols were performed on the serum, liver, hind limb muscle and feces. And concentration of Ca was determined on serum, liver, hind limb muscle, femur & tibia, and feces. The results obtained are summarized as follows: 1. Feed consumptions, body weight gains, and F. E. R. s were comparable in all groups with different levels of Calcium and different kinds of lipids. 2. Liver weight was significantly higher in the low calcium and corn oil group and significantly lower in the control Calcium and butter group. But the weights of hind limb muscle and epididymal fat pad did not show a significant differences among groups with different kinds of lipid and Calcium levels. 3. The weight and length of femur and tibia were somewhat higher in the groups fed high Calcium, but the difference was not statistically significant. And the type of dietary fat did not influence the weight and lengh of the bone. 4. Serum total lipids and cholesterols were elevated with decreased dietary Calcium levels and increased in lipid saturation. 5. The contents of total lipid per g liver and total liver showed no consistent tendencies with the different levels of Calcium and different types of lipid. Total cholesterols per g liver and total liver also comparable in all groups with the different dietary changes. 6. The contents of total lipids of hind limb muscle were foundto be independent of the levels of dietary Calcium, but slightly higher with the corn oil diet and lower with the butter diet. Total cholesterols of hind limb muscle showed similar tendency with the total lipids of hind limb muscle. 7. Calcium concentration of serum, liver, and hind limb muscle we comparable in all groups with different levels of Calcium and different types of lipid. 8. Calcium concentration of femur and tibia showed no significan differences with the dietary changes. But in the same kind of lipid, bone Calcium concentration increased slightly with the high dietary Calcium. 9. Fecal dry matter excretion was significantly higher with the high Calcium diet, and slightly high in rats fed control Calcium diet than in those fed Calcium deficient diet. The contents of fecal total lipids, total cholesterols and Calcium were significantly higher with the high Calcium diet and tended to increase in the control Calcium group than in the Calciu deficient diet group.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE