Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.advisor | 김춘미 | - |
dc.contributor.author | 全美愛 | - |
dc.creator | 全美愛 | - |
dc.date.accessioned | 2016-08-26T03:08:57Z | - |
dc.date.available | 2016-08-26T03:08:57Z | - |
dc.date.issued | 1985 | - |
dc.identifier.other | OAK-000000014363 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/206421 | - |
dc.identifier.uri | http://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000014363 | - |
dc.description.abstract | This study was designed to examine the interaction of radiation-protective ginseng-proteins with nucleic acid and nucleoproteins. To obtain partially purified ginseng proteins, Tris-HCl buffer extraction, ammonium sulfate fractionation, CM-cellulose column chromatography, heat inactivation and Sephadex G-75 column chromatography were conducted. Three fractions G-Ⅰ, G-Ⅱ and G-Ⅲ were obtained and these fractions were tested for interaction with DNA & nucleoproteins. Two of the three fractions, G-Ⅰ & G-Ⅲ, which have been reported to exert radioprotective effect, interacted with and became bound to DNA & nucleoproteins. The binding with DNA resulted in an enhanced thermal stability (elevated melting temperature) and the reaction with the nucleoproteins resulted in precipitation of these macromolecules. However, G-Ⅱ fraction, which has no radioprotective effect, showed a small degree of thermal stability and precipitation which was statistically different from the above two fractions.;인삼중 방사선 방어효과가 있다고 보고된 단백질을 추출·정제하여 이 성분과 핵산과의 상호작용을 고찰하였다. 즉, 부분정제로 얻어진 세개의 인삼분획(G-Ⅰ, G-Ⅱ 및 G-Ⅲ)중 방사선 방어작용이 있는 분획(G-Ⅰ, G-Ⅲ)이 방사선 방어효과가 없는 분획(G-Ⅱ)보다 nucleoproteins와의 반응이 현저하여 침전도가 높게 나타났다. 또한 DNA의 Tm value에 대해서도 방사선 방어작용이 있는 두개의 분획(G-Ⅰ, G-Ⅲ)이 방어효과가 없는 분획(G-Ⅱ)보다 더 많은 증가를 보였다. 이 결과는 방사선 방어효과가 있는 인삼단백질이 DNA와 결합하여 방사선에 의한 DNA의 손상을 막아주거나 또는 방사선에 의해 손상된 DNA의 repair mechanism에 작용하여 그 방어효과를 나타내리라는 가설을 뒷받침해 준다. | - |
dc.description.tableofcontents | 목차 = ⅲ 논문개요 = ⅶ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험재료 및 방법 = 4 A. 실험재료 = 4 1. 재료 및 시약 = 4 2. 기기 = 4 B. 실험방법 = 5 1. 인삼단백질의 정제 = 5 1) 추출 및 Ammonium sulfate 분별침전 = 5 2) CM-cellulose column chromatography = 5 3) Heat inactivation = 6 4) Sephadex G-75 coIumn chromatography = 6 5) 인삼단백질의 정제단계에 따른 단백질함량 측정 = 7 2. 인삼단백질과 nucleoproteins와의 상호작용 = 7 1) Rat liver nucleoproteins preparation = 7 2) nucleoproteins와의 침전반응 = 7 3. 인삼단백질과 DNA와의 상호작용 = 8 Ⅲ. 결과 = 9 A. 인삼단백질의 정제 및 정량 = 9 B. 인삼단백질과 nucleoproteins와의 상호작용 = 9 C. 인삼단백질과 DNA와의 상호작용 = 10 Ⅳ. 고찰 = 20 Ⅴ. 결론 = 23 참고문헌 = 24 ABSTRACT = 27 | - |
dc.format | application/pdf | - |
dc.format.extent | 856859 bytes | - |
dc.language | kor | - |
dc.publisher | 이화여자대학교 대학원 | - |
dc.subject | 항방사선 | - |
dc.subject | 인삼단백질 | - |
dc.subject | 핵산 | - |
dc.title | 항방사선 작용을 가진 인삼단백질과 핵산과의 상호작용 | - |
dc.type | Master's Thesis | - |
dc.title.translated | Study on the interaction of radiationprotective ginseng proteins with mucleic acid and nucleoproteins | - |
dc.format.page | vii, 28 p. | - |
dc.identifier.thesisdegree | Master | - |
dc.identifier.major | 대학원 약학과 | - |
dc.date.awarded | 1986. 2 | - |