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Nutrient composition of the diet of Javan Gibbons (Hylobates moloch)

Title
Nutrient composition of the diet of Javan Gibbons (Hylobates moloch)
Other Titles
자바 긴팔원숭이 먹이원의 영양학적 구성성분
Authors
Oktaviani, Rahayu
Issue Date
2013
Department/Major
대학원 에코과학부
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
최재천
Abstract
본 연구는 인도네시아 구눙 할리문 쌀락 국립공원에서 자바 긴팔원숭이가 주로 섭취하는 먹이원의 영양분 함량을 분석하였다. 본 연구의 목표는 자바 긴팔원숭이 먹이원의 영양학적 분석을 통해, 물, 재, 조지방, 조단백질, 조섬유, 탄수화물 함량과 총 열량을 측정하고, 수컷과 암컷이 섭취하는 먹이에 영양상의 차이가 있는지를 확인하는 것이다. 이를 위해, 자바 긴팔원숭이 2개 집단이 주로 섭취하는 33종의 식물에서 총 43개의 먹이 부분을 수집하였고, 화학적인 과정을 거쳐 그 영양분을 세밀 분석하였다. 자바 긴팔원숭이 암컷과 수컷은 전반적으로 비슷한 구성으로 먹이를 섭취한다. 영양학적 분석을 통해, 어린 잎은 물, 재, 조단백질의 함량이 높고, 익은 과일에는 조섬유와 총 에너지의 함량이 높으며, 덜 익은 과일은 조지방을 가장 많이 포함하고 있다는 결과를 얻었다. 또한, 탄수화물의 경우 꽃과 익은 과일에 그 함량이 가장 높다는 것이 밝혀졌다. 이렇듯 식물의 다양한 부분은 각기 다른 구성의 영양분을 포함하고 있기 때문에, 자바 긴팔원숭이가 주로 과일을 섭취하고 어린 잎 또는 꽃으로 영양분을 보충하는 먹이행동은 그들의 영양 섭취에 최적이라 할 수 있다. 뿐만 아니라, 자바 긴팔원숭이 각 개체는 먹이 섭취 시간을 증가시키는 대신에 먹이 섭취율을 높임으로써 특정 영양분의 섭취율을 높이는 것으로 관찰되었다. 즉, 먹이 섭취율을 조절하는 행동은 자바 긴팔원숭이가 각 영양분의 섭취율을 조절하기 위해 사용하는 주요 방법임을 의미한다. 본 연구를 통해 자바 긴팔원숭이가 섭취하는 먹이원의 영양학적 구성을 밝혀냄으로써 그들의 먹이행동에 대한 이해를 높이고, 이 결과를 동물원 등에서 사육되는 자바 긴팔원숭이 식단 구성에 이용함으로써 그들의 복지와 삶의 질 향상에도 기여할 것이다. ;I analyzed foods eaten by Javan gibbons for their nutrient content in the Citalahab area, Gunung Halimun-Salak National Park (GHSNP), Indonesia. The goal of this study was to assess the amounts of water content, ash, crude fats, crude protein, crude fibers, carbohydrate and gross energy in the diet of Javan gibbons and to determine whether there was nutritional variation between foods eaten by females and males. A total 43 food plant parts representing 33 plant species eaten by two groups of Javan gibbons were collected, processed and analyzed for their chemical contents. Females and males in Javan gibbons have similar diets with regard to overall composition. Nutrient analyses revealed high water content, ash and crude protein in young leaves; flowers and ripe fruits contained the most carbohydrate; crude fats content was highest in unripe fruits; ripe fruit was rich in crude fibers and gross energy content was high in all the main plant foods. Individuals exhibit higher intake of certain nutrients by increasing feeding intake rate instead of feeding for a longer time. Thus, feeding intake rate seems to be the key to greater nutrient intake in individuals. This data adds to our knowledge about the nutritional composition of foods eaten by Javan gibbons and useful for understanding aspects of feeding behavior, and provides valuable comparative data for optimizing the diets of Javan gibbons ex situ.
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