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혈액투석 환자의 식사요법 실천도, 영양섭취상태, 위장관 증상이 식사 및 건강관련 삶의 질에 미치는 영향

Title
혈액투석 환자의 식사요법 실천도, 영양섭취상태, 위장관 증상이 식사 및 건강관련 삶의 질에 미치는 영향
Other Titles
The Effects of Diet regimen practice, Nutrient intake, Gastrointestinal Symptoms on Diet-and Health-related Quality of Life for Hemodialysis patients
Authors
이진주
Issue Date
2012
Department/Major
임상보건과학대학원 임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Advisors
김유리
Abstract
The purpose of this study was to evaluate the diet-related quality of life (QOL) and to analyze the relationship among diet-related QOL, health-related QOL, dietary regimen practice, nutrient intake, and gastrointestinal symptoms in hemodialysis patients who practice the dietary regimen. Subjects were recruited from an artificial kidney center in Seoul. The self-report questionnaire consisted of socio-demographic characteristics, diet-related QOL diet habits, compliance of diet regimen practice, mini nutritional intake assessment, health-related QOL, and gastrointestinal symptoms was distributed. Diet-related QOL includes ‘quality of life and related to dietary change questionnaire', 'satisfaction survey', and ‘dietary impact survey'. Nutrition status of subjects was generally normal, but they experienced difficulty the most in dietary impact. Particularly, mean score of the general health was low. Scores of the 'taste', 'convenience', 'dietary impact', and total diet-related QOL were lower in the older subjects (p<0.01). Scores of the 'satisfaction' was significantly high in subjects who perform exercise (p<0.01). Association of dietary regimen practice was positively associated with 'cost' and 'self care' score. Furthermore, diet-related QOL was positively correlated with health-related QOL, particularly in 'taste'. Dyspepsia symptoms were negatively correlated with energy, carbohydrate, protein, and fat intake (p<0.05). The scores of the 'taste','convenience', and 'dietary impact' were lower in the subjects with constipation than those of the subject without constipation. Constipation symptoms were negatively correlated with the scores of 'taste', 'convenience' and, 'dietary impact' (p<0.05, p<0.01). The scores of the 'taste' and 'dietary impact' were lower in the subject with irritable bowel syndrome than those of the subjects' (p<0.05). In conclusion, the nutrition status of hemodialysis patients's in Korea was generally good, however, suffer from burden of dietary regimen practice and most scores of health-related QOL and diet-related QOL from gastrointestinal symptoms were low. Therefore, it is necessary that appropriate nutrition education considering gastointestinal symptoms to improve patients' quality of life during practicing diet regimen.;본 연구의 목적은 혈액투석 식사요법을 실천하고 있는 만성신부전 환자들을 대상으로 식사관련 삶의 질을 측정하고 이와 관련된 대상자의 특성, 영양소 섭취 상태, 식사요법 실천정도, 건강관련 삶의 질, 위장관 증상과의 관계에 대해 알아보고자 하였다. 일반사항, 식사관련 삶의 질, 식습관 및 식사요법 실천정도, 간이 영양평가, 건강관련 삶의 질, 위장관 증상으로 구성된 설문지를 이용하여 수행되었다. 식사관련 삶의 질 측정도구는 만족도와 삶의 질 측면을 반영하기 위한 도구로 크게 ‘Quality of life and related to dietary change questionnaire', ’Satisfaction survey', ‘Dietary Impact survey'로 나뉘었으며, 식사요법 실천정도와 식사관련 삶의 질, 건강관련 삶의 질, 위장관 증상간의 관계에 대해 분석하였다. 연구 결과, 대상자들은 모든 영양소에 있어 권장량에 비해 충분히 섭취하고 있었고 주로 일반적 건강 영역의 삶의 질이 낮았으며, 식사요법으로 인한 부담감이 큰 것으로 나타났다. 연령이 증가할수록 맛과 편의성, 식사요법에 대한 부담감 영역의 삶의 질이 저하되었고, 운동을 하는 대상자가 식사에 대한 만족감이 높았고, 운동시간이 증가할수록 자기관리에 대한 삶의 질이 증가하는 것으로 나타났다. 식사요법 실천정도가 상승할수록 식사요법과 관련된 비용, 자기관리에 대한 만족감 영역의 삶의 질이 증가하는 것으로 나타났다. 식사관련 삶의 질은 건강관련 삶의 질과 여러 항목들과 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났고, 식사관련 삶의 질 하부 영역 간에도 양의 상관관계가 있는 것으로 나타났으며, 특히 맛 영역의 상관성이 높았다. 기능성 소화불량증 증상이 심할수록 에너지, 탄수화물, 단백질, 지방의 섭취량이 감소되는 것으로 나타났으며, 정상군이 변비군에 비해 맛, 편의성, 식사에 대한 부담감 영역의 식사관련 삶의 질이 높았으며, 변비 증상이 심할수록 맛, 편의성, 식사에 대한 만족감 영역의 식사관련 삶의 질이 저하 되는 것으로 나타났다. 과민성 장 증후군을 가진 대상자의 맛, 식사에 대한 부담감 영역의 삶의 질이 저하되어 있었다. 결론적으로, 식사요법을 실천중인 혈액투석 환자들은 전반적으로 영양상태가 양호하였고, 식사요법으로 인한 부담감이 크고 전반적인 건강영역의 삶의 질이 저하되어 있으며, 위장관 증상으로 인한 식사관련 삶의 질도 저하되어 있다. 식사요법 관리와 더불어 위장관 증상을 고려한 전반적인 삶의 질 관리가 필요하며 영양교육 시에는 환자의 자아효능감 개선을 통한 인식 전환과 긍정적인 실천 효과를 유도해 궁극적으로 삶의 질을 개선되도록 하는 것이 요구된다.
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임상보건융합대학원 > 임상영양학전공 > Theses_Master
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