View : 623 Download: 0

質이 다른 蛋白質의 攝取變化가 흰쥐의 體內 蛋白質代謝에 미치는 影響

Title
質이 다른 蛋白質의 攝取變化가 흰쥐의 體內 蛋白質代謝에 미치는 影響
Other Titles
The Effects of Protein Quality and Duration of Feeding Period of Individual Protein Source on the Growth and Metabolism in Rats
Authors
高良淑
Issue Date
1979
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
The purpose of this study was to compare the effects of protein quality and duration of feeding period of individual protein source. Casein as high and gluten as low quality of protein were included in this experiment. Thirty-two weanling Sprague-Dawley rats in both sexes were divided into four groups. First group for casein fed for six weeks (CC group), second group for gluten fed for six weeks (GG group) were included as control group. The third and fourth groups for casein and gluten both were fed for three weeks each alternately. In other word the third group were fed on casein for first three weeks and following three weeks fed on gluten respectively (CG group). Reverse was taken in the fourth group (GC group). Following assessments were done in this experiment. The amounts of food intake was measured. Weights were collected followings; body weight, internal organs (liver, kidney, spleen, heart, sex organ, adrenal gland, skeletal muscles (anterior tibia, E.D.L., Soleus, Plantaris, gastrocnemius), epididymal fat pad, and bones (femur and tibia). Water and nitrogen con- tents were analized followings; liver and skeletal muscles. Total Protein content in serum were analized. The nitrogen retention was calculated with the urinary and fecal nitrogen excretion. The amounts of food intake were the significant difference between CC and GG group. However, the amounts of food intake were not the significant difference, but CG group tended to be higher than GC group in the amounts of food intake. Body, organ, skeletal muscle, bone, and fat pad weights tended to be similiar to the above. Water content in the liver and skeletal muscle were same in all groups. However, protein content in the liver and skeletal muscle was different significantly between CC and GG group, but CG group tended to be higher than GC group in protein content in liver and skeletal muscle. While in the protein content in the liver/100g body weight, GC group was higher than the compared group. Then, it was thought that the liver was affected sensitively by the supply of protein quality. Total protein content in serum and nitrogen retention in the body tended to be the same with the skeletal muscle. According to this experiment results, the difference of food intake affected more sensitively than protein quality to the growth and the protein metabolism in the rats.;세계 인구 중에서 가장 영양 불량이 많은 연령은 1세에서 4세까지 아동이라고 알려져 있으며 , 특별히 단백질로 인한 영양 불량이 큰 문제로 부각되어 있다. 본 연구는 성장이 왕성한 이유 직후의 동물(흰쥐)에게 특별히 단백질의 질의 차이가 있는 두 급원 casein과 gluten으로 사육하여서 그 영양상태를 판정하고자 하였다. 본 논문의 세부적인 목적은 과거의 영양상태에 따라서 현재 섭취하는 단백질의 질에 대한 반응이 어떻게 나타나나 하는 것에 주안점을 두었다. 그래서 양질의 단백질인 casein 을 3주간 먹고 , 후기 3주에 gluten 을 먹은 군과 저질인 gluten 을 초기에 3주간 먹고 후기 3주 동안에 양질의 단백질인 casein을 먹는 군의 두군과 또 대조군으로 6주 전기간을 casein 으로 먹은 군 , gluten 을 먹은 군 , 두군을 합하여 4군의 신체내 대사를 알아보고자 실험을 계획하였다. 실험 식이의 단백질 함량은 15%로 해주었고 실험동물은 이유 직후의 흰쥐 암 , 수 32마리를 각각 4군으로 나누었다. 사료 섭취량 및 체중과 최종장기로서 간 , 비장 , 심장 , 신장 , Sex organ및 부신의 무게와 골격근 으로서는 전경골근 , 장총지신근 , 족지근 , 가자미근 비복근 5가지 근육의 무게와 epididymal fat pad 의 무게와 , 간과 골격 근육내의 수분과 단백질 함량도 측정 하였다. 대퇴골 , 경골의 길이 및 무게와 혈청내 총단백질 양을 알아 보았고 , 뇨와 변의 질소 배설량에 의해 질소보유량과 질소보유율을 산출 하였다. 본 연구의 결과는 식이 섭취량이 초기에 양질의 단백질을 먹었던 군이 저질의 단백질을 먹었던 군에 비해 유의적으로 높았으며,후에 단백질의 질의 섭취가 바뀌어도 초기에 양질의 단백질을 섭취하였던 군이 유의적인 차이는 아니었지만 높은 경향을 보였다. 또한, 체중을 위시해서 측정되었던 신체 부위별 무게도 식이 섭취량과 같은 경향을 보이는데, 초기에 양질의 단백질을 먹고 후기에 저질의 단백질을 먹었던 군이 그 반대로 사육되었던 군보다 관찰되었던 모든 무게들은 높은 경향이다. 내장장기인 간과 골격근육과 혈액내에 함유된 성분 중 수분과 단백질 함량을 측정했다. 물론 기대했던 대로 저질 단백인 gluten군이 양질의 단백질인 casein 군보다 단백질의 함량은 낮았고, 수분함량은 별 차이를 보이지 않았다. 그런데 골격근육과 혈청내에서는 초기에 gluten 을 먹고 후기에 casein 을 먹었던 군이 그 반대로 사육된 군에 비해 단백질 함량은 높지가 않았다. 그러나 간에 있어서는 체중 100g 당 함유된 단백질 함량으로 비교해 보면 , 최근에 casein 먹은 군이 그 비교군에 비해 유의적으로 높았다. 이 사실을 요약해 보면 간은 최근에 먹은 단백질의 질을 예민하게 반영해 주는 장기라고 생각할 수 있다. 그러나 신체내의 총 질소 보유량은 오히려 골격근육이나 혈청내 단백질 양과 같은 경향을 보였다. 본 연구에서 체중을 위시한 각 부위별 무게 측정의 결과로 미루어 보면 단백질의 질 보다는 첫째로 식이 섭취량의 차이가 그 무게에 민감하게 영향을 미쳤다. 각 장기에 함유된 함량중 수분은 단백질의 질에 따라 영향을 크게 받지 않았음이 나타났으며 , 단백질은의 함량은 계속해서 저질인 gluten 을 먹었을 때는 영향을 받지만 , 사육기간을 달리해서 먹였던 군에서는 초기에 영양이 좋고 후기에 질이 떨어지는 경우가 그 반대의 경우보다 나은 경향임을 보인다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

BROWSE