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斷食이 高蛋白食餌로 成長한 흰쥐의 體構成 成分變化에 미치는 影響

Title
斷食이 高蛋白食餌로 成長한 흰쥐의 體構成 成分變化에 미치는 影響
Authors
全蓮淑
Issue Date
1977
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
본 실험은 고단백식이로 성장한 흰 쥐가 단식으로 인해 어떻게 체구성 성분의 변화를 일으키는 지를 표준식이로 성장한 흰 쥐와 비교하여 알아보기 위해 시도되었다. 실험동물은 생후 21일된 흰쥐 Sprague-Dawley 암수 56마리씩을 4일간 표준식이로 적응시킨 후 2군으로 나누어, 표준식이와 고단백식이로 각각 사육하였다. 10주 사육후 각 식이군을 7군으로 나누어 단식을 시켰으며, 단식중에도 물은 제한없이 주었다. 장기로는 간, 심장, 신장, 비장, adrenal glands, sex organ의 무게를 측정하였고, 골격근육으로는 gastrocnemius·anterior tibia biceps·EDL·Plantaris·soleus의 무게를 측정하였으며, 수컷의 epididymal fat pad무게를 측정하였다. 구성성분 분석으로는 몸전체 및 간·골격근육, 그리고 혈장을 분석하였으며, 분석내용은 수분·지방·단백질 및 회분함량을 측정하였다. 혈장의 경우는 포도당도 측정하였으며, 각각의 결과는 요약하여 다음과 같다. 1. 굶어 죽었을 때 각 부위의 무게변화에 있어서, 몸무게는 40% 이상이 감소되었으며, 장기의 무게는 경우에 따라 달라서 adrenal glands과 sex organ은 거의 변화되지 않은 데 비해, 심장과 신장은 20~40%의 감소율을 나타내었고, 비장과 간은 가장 심하게 감소되어 각각 40~60%, 60~70% 감소되었다. 골격근육의 무게는 soleus를 제외한 5가지 골격근육에서 굶어 죽었을 때 20~40%의 감소율을 보였다. Fat pad는 굶어 죽었을 때 100% 감소하여 전혀 볼 수 없었다. 2. 단식으로 죽었을 때 체 구성성분변화에 있어서, 수분함량은 모든 조직에서 대체로 증가되었고, 단백질량은 몸무게 감소와 평행되게 감소되므로써 농도는 일정하게 유지되었으며, 회분량도 감소되기는 하나 농도는 증가되었다. 지방량은 현저하게 감소되어 낮은 농도를 나타내었다. 단지, 골격근육에 있어서 지방량은 감소하나 농도는 거의 일정하게 유지되었다. 3. 결과적으로, 단식으로 인한 각 부위의 무게 변화율은 다르게 나타났으며, 몸조직보다도 간이 더 빨리 소모되었고, epididymal fat pad가 100% 이용되고 몸무게가 40%이상 감소되면 그 이상 생명을 지탱할 수가 없었다. 또한 단식의 영향은 단식 5일까지는 그다지 나타나지 않고 단식으로 죽었을때 현저하게 나타나며 단식전 식이단백질의 구성비에 관계없이 나타났다. 수명도 단식전 식이 단백질의 구성비에 큰 차이가 없었다. 암수간에 차이가 나타나는 것은 그 무게 차이에서 오는 것으로 보였다.;This study was designed to compare of two groups by the body composition, standard and high protein diets. Fifty six weanling Sprague-Dawley rats in both sexes were divided into two groups, twenty eight rats each fed 20% casein diet, as standard group and 40% casein diet as high protein group for ten weeks. To investigate the effect of body compositions due to starvation, twenty eight rats were divided into seven groups, four rats each to sacrifice at the various stages, 0, 1, 3, and 5 days of starvation. The last group were remained to starve to death. The animals sacrificed at zero days of starvation and the last group were double in member for total body composition analysis. The internal organs, liver, heart, kidneys, spleen, adrenal glands and reproductive organs, and skeletal muscles, gastrocnemius, anterior tibia, biceps, EDL, plantaris and soleus were collected to compare the weights and composition, total protein, fat and water contents. Serum glucose was determined, and total carcass analysis at zero days of starvation and at starve to death group were done in this experiment. The results of this study were shown as follows. 1. More than fourty percents of body weight reduction were shown due to starve to death. The rate of reduction of different organs and muscles weights were shown in different degrees, such as 60-70% reduction in liver, 40-60% reduction in spleen, 20-40% reduction in heart, kidneys and five different skeletal muscles, and the least amount reduction in adrenal glands and reproductive organs. It was noticeably that epididymal fat pads were cleaned out of the body when animals were to death. 2. In the changes of total body composition when the rats were starved to death, the water contents were substantially increased in the tissues, and the protein concentrations remained constantly as the contents were decreased in response to the body weight decreased. Also the total ash content was decreased, but the concentration of it increased, and the total fat content decreased significantly as well as the concentration of it went down to the lowest. Only the total fat content of skeletal muscle was decreased, but the concentration of it was remained constantly. 3. It can be observed that different compartments of body such as internal organs, skeletal muscles and epididymal fat pad responded at different level due to starvation. When body weight reduced more than 40% of initial weight and epididymal fat pad cleaned out, it can be the good indication of death of the animals. Five days starvation did not affect the significant degree of body composition changed and body weight, reduced. It seems that high protein intake previously did not affect the body composition changed and the elongation of life expectancy due to starvation. It is rather sexual difference make different life expectancy due to starvation.
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