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흰쥐에 있어 탄수화물의 종류에 따른 단백질의 체내 이용에 관한 연구

Title
흰쥐에 있어 탄수화물의 종류에 따른 단백질의 체내 이용에 관한 연구
Other Titles
EFFECT OF GLUCOSE, STARCH, SUCROSE ON THE PROTEIN UTILIZATION IN WEANLING RATS
Authors
洪明馥
Issue Date
1980
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
梨花女子大學校 大學院
Degree
Master
Advisors
金美經
Abstract
본 연구는 흰쥐에 있어 식이내 탄수화물의 종류를 달리할때 단백질의 체내이용에 미치는 영항을 알아 보고자 하는데 그 목적이 있었다. 탄수화물로는 glucose, starch, sucrose를 사용하였으며 단백질은 각 탄수화물군마다 casein을 0?, 1?, 3?, 5?/day의 4수준으로 무단백식이와는 별도로 seperate feeding method에 의하여 오전 10시와 오후5시 2번에 나누어 주었다. 위의 casein량은 흰쥐의 1일 평균식이섭취량을 20?으로 보았을때 단백질 함유율이 5%, 15%, 25%의 근거로서 산출한 것이다. 평균체중이 59.64土1.28?인 Sprague-Dawley종 젖떨어진 수컷 흰쥐 60마리를 12군으로 나누어 실험 1주간은 77% starch - 15% casein식이로 적응시켰고, 실험2, 3주에는 각 해당식이를 주었다. 전실험기간 동안의 각군마다 식이섭취량과 체중을 측정하였고, 사료의 효율과 단백질효율 및 N.P.U.를 산출하였다. 간, 신장, 골격근육중 비복근의 무게를 측정하였고. 조직의 구성성분으로는 간, 신장, 비복근의 수분, 지방, 단백질함량을, 전체 체구성성분으로 지방과 단백질량을, 혈액에서는 혈청내 지방과 단백질량을 측정하였다. 또한 섭취한 단백질량과 뇨와 변으로 배설된 질소량을 측정하여 체내 질소보유량 및 보유율을 산출하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1 .식이섭취량을 적응기간인 실험1주에는 전군에 있어서 유의적인 차이가 없었고 실험 2, 3주에는 casein을 제외한 무단백식이 섭취량은 casein섭취량이 증가함에 따라 감소하는 경향을 보였으나 casein을 포함한 총식이섭취량은 유의적 차이가 없었다. 단, casein 0?군에 있어서는 casein섭취군보다 식이섭취량이 낮았다. 2. 체중증가량은 casein섭취량이 클수록 높은 경향을 보였으나 탄수화물의 종류에 따른 유의적인 차이는 없었다. 3. F.E.R.은 적응기간인 실험1주에는 각군간에 유의적인 차이가 없었다. 실험2, 3주에는 casein 1?군보다 casein 3?, 5?군이 높은 경향을 보였으나 탄수화물 종류에 따른 유의적인 차이는 없었다. 4. P.E.R.은 실험1주에는 유의적인 차이가 없었고 실험2, 3주를 종합해 볼때 casein섭취량이 증가하면 P.E.R.이 감소하는 경향을 보였으며 탄수화물의 종류에 따라서는 유의적인 차이가 없었다. 5. N.P.U.에 있어서도 casein섭취량이 증가하면 N.P.U.가 감소하는 경향을 보였으며 탄수화물의 종류에 따라서는 유의적인 차이가 없었다. 6. 체내질소보유량은 casein섭취량이 큰 군에서 높았으며, 질소보유율은 casein섭취량이 낮은 군에서 높았다. 그러나 질소보유량과 보유율 모두 탄수화물 종류에 따른 유의적 차이는 없었다. 7. 간, 신장, 비복근의 무게는 casein섭취량이 많을수록 큰 경향을 보였으며 탄수화물 종류에 따라서는 유의적인 차이가 없었으나 glucose군들이 starch군이나 sucrose군에 비해 약간 낮은 경향을 보여 간에 있어서는 glucose - casein 1, 3?군과 starch - casein 5?, sucrose - casein 5?군간에 유의적인 차이를 보였다. 8. 장기 및 비복근의 구성성분을 보면 수분함량은 간, 신장, 비복근에 있어서 각군간에 유의적인 차이가 없었다. 간의 질소량에 있어서는 casein섭취군간에는 유의적인 차이가 없었으나 casein 0?군에서는 starch군이 가장 낮아서 starch - casein 0?군과 가장 높은 glucose - casein 0?군이 유의적인 차이를 보였다. 9. 전체 체구성성분의 함유율을 보면 지방함유율은 탄수화물 종류에 따라 통계적으로 유의적인 차이는 없었으나 starch군이 다소 높은 경향을 보여주었고 그 다음이 sucrose군이며 특히 casein 3?, 5?군에서 glucose군이 가장 낮은 경향을 보였다. 10. 혈청내 지방 및 단백질량은 casein섭취량과 탄수화물 중류에 따라 일정한 경향을 보이지 않았으나 단백질량에 있어서 casein 0?군들이 casein섭취군에 비해 다소 높은 경향을 보여 주었다. 이상을 종합하여 보면 탄수화물 종류에 따른 유의적인 차이는 없었으나, P.E.R., N.P.U., 장기의 무게등에 있어서는 대체로 glucose군이 starch군이나 sucrose군에 비해 다소 낮은 경향을 보였으며, casein섭취량이 따라서는 체중증가량, 사료의 효율, 체내질소보유량, 장기의 무게등은 casein섭취량이 많을수록 높은 경향을 보였으며, 반면에 P.E.R., N.P.U., 체내질소 보유율등은 casein섭취량이 많을수록 낮은 경향을 보였다.;This study was conducted to compare effect of various carbohydrates fed with different levels of protein on the protein utilization in weanling rats. Sixty male Sprague-Dawley rats weighing 59.6±1.28 grame were adapted for 1 week with 77% starch-15% casein diet. Then the animals were divided into 12 groups according to body weight and fed each experimental diet for two weeks. Carbohydrates used were glucose, starch, and sucrose and the amount of protein given were 0?, 3? and 5? casein/day. Protein portion of the diet was fed in two seperate feedings per day while non-protein portion was fed ad libitum. Body weight change, ad libitum fed food consumption, weights of liver. kidney, skelatal muscle(gastrocnemius) were measured, and food efficiency ratio, protein efficiency ratio and net protein utilization were calculated. The contents of water, lipid, protein in liver, kidney, gastrocnemius muscle and blood were determined and the contents of protein and lipid in total carcass were also analyzed. The amount of nitrogen retention and its percentage were calculated from the nitrogen intake and nitrogen excretions. The results were summarized as follows: 1. There was no difference in food intake during 1st week among all groups. During 2nd and 3rd weeks, the intake of non-protein portion was decreased as the amount of casein given was increased, however, no difference in the total food intake among casein fed groups was found. The food intakes of the casein-free groups were less than the casein-fed groups. 2. Body weight gain tended to increase by increasing the amount of casein given, but no difference was observed due to the different kinds of carbohydrates. 3. F.E.R. was almost same during the 1st week, but those of animals given 3 and 5? casein per day were higher than these of animals given 1g casein per day during the 2nd and 3rd weeks. There was no difference in F.E.R. due to the different kinds of carbohydrates. 4. P.E.R. was almost same during the 1st week but was decreased with increasing the amount of casein given. However the different kinds of carbohydrates caused no effect. 5. N.P.U. was decreased with increasing the amount of casein fd. but there was no difference due to using different kinds of carbohydrates. 6. The larger the amount of casein given, the higher was the amount of nitrogen retained . However, percentage of nitrogen retention was higher in the groups given smaller amount of casein. The percentage and amount of the nitrogen retention were not significantly different among different carbohydrate groups . 7. The weights of liver, kidney and gastrocnemius were increased with increasing the amount of casein given. These liver and kidney weights were higher in the starch and sucrose groups than the glucose group. 8. The water contants in liver, kidney and gastrocnemius muscle were not significantly different among the caseinfed groups. However, in among the casein-free groups, the difference was found between starch-casein 0g group and glucose-casein 0g group. 9. In total carcass analysis, the lipid content was not significantly different among the different carbohydrate groups, but that of starch group was slightly higher than sucrose group. There was no difference in the lipid content of total carcass among the amount of casein given. The protein content in total carcass was not significantly different among the different kinds of carbohydrates and the amount of casein given. 10. No significant difference was found in blood lipid and protein contents among the carbohydrate groups. Blood protein content was slightly higher in the casein 0g groups than the casein-fed groups. Summarizing above results, it seemed that there was no significant difference in the protein utilization by using the different kinds of carbohydrate, but in P.E.R., N.P.U. and weights of organs, glucose groups were tended to be slightly lower than starch and sucrose groups. The larger the amount of casein given, the higher was the value of body weight gain, F.E.R., weights of organs and the amount of nitrogen retention. While, the larger the amount of casein given, the lower was the value of the intake of non-protein portion, P.E.R., N.P.U. and the percentage of nitrogen retention.
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