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각종 식이 지방이 흰쥐의 성장 발달 및 체내 대사에 미치는 영향

Title
각종 식이 지방이 흰쥐의 성장 발달 및 체내 대사에 미치는 영향
Other Titles
The Effect of the Various Dietary Fats on the Growth and Metabolism in the Rat
Authors
金蓮奉
Issue Date
1979
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
梨花女子大學校 大學院
Degree
Master
Advisors
金美經
Abstract
This study was carried out to compare the effect of various dietary fats on the growth and metabolism in rats. Each male and 35 female weanling rats were blocked into 7 groups and were given experimental diets for 4 weeks. Butter, Margarine, Shortening, corn oil, Seasame oil, Soybean oil, Perilla oil were used as sources of dietary fat at the same 7% level. In each group, food consumption, body weight, various organ and tissue weights, and bone lengths were measured. Also water, protein, and lipid contents in liver and skeletal muscles and protein, lipid and cholesterol content in serum were analyzed. The nitrogen retention and the apparent digestibility of protein were calculated from nitrogen intake and excretion, and the apparent digestibility of fat was calculated from fat intake and excretion. The results of this study were summarized as follows. 1. Food intakes and body weight gains were not significantly different among all the experimental groups. 2. F.E.R. of male Perilla oil group was significantly higher than those of remaining groups. P.E.R. was slightly higher in male Butter group than the other groups. There was a tendency that F.E.R. and P.E.R. were slightly higher in males than those of females. 3. There were no significant differences in the weights of organs except spleen among all the groups. Spleen weights of female Margarine group and male Butter group were significantly higher than the others. 4. The weights of the skeletal muscles were not significantly different among the experimental groups. However, female Shortening group and male Corn oil group were slightly higher than the others. 5. The concentrations of water, protein, and lipid, in liver and muscles were not significantly different among the experimental groups. However, the concentrations in liver and skeletal muscles of male and female Perilla oil group were slightly higher than the others. The liver protein contents per 100g body weight of males were slightly higher than those of females. 6. The amount of nitrogen retained and the percentage of nitrogen retention and the apparent digestibility of protein were not significantly different among all the experimental groups. However, the percentages of nitrogen retention of females were slightly higher than those of males. It was also found that there were no significant differences in the fecal lipid excretions among the experimental groups. 7. The concentrations of cholesterol, protein, lipid of serum were not significantly different among the experimental groups. This study indicate that the effects of different dietary fats on the growth and metabolism in rats were not significantly different with the dietary fat level of 7%.;본 실험은 식이 내에 함유된 지방의 종류에 따른 흰쥐의 체내 대사 및 성장발달을 비교 검토 하기위하여 행하여진 실험으로 이유 직후의 Sprague-Dawley종 암 · 수 각각 35마리씩 총 70마리를 7군으로 나누어 4주동안 사육하였다. 본 실험에서 사용한 식이는 7% 지방식이로서 지방의 종류만을 달리 하였다. 각 군마다 사료 섭취량, 체중, F. E. R, P. E. R, 을 측정 하였으며 간, 심장, 비장, 생식기, 신장, 부신, epididymal fat pad, 5가지 골격 근육 ( Tibialis anterior, E.D.L. Soleus, Plantaris, Gastrocnemius )의 무게를 측정하였으며 뼈 ( Femur, TIbia )의 무게와 길이를 측정하였다. 조직의 구성 성분 분석으로는 간과 골격 근육 내의 수분, 단백질, 지방함량을 측정하였고, 혈청으로부터는 cholesterol, 단백질, 지방함량을 측정하였으며, 뇨와 대변을 채취하여 체내 질소 보유량, 질소 보유율, 단백질의 소화율, 지방 배설량, 지방의 소화율을 측정하였다. 이상의 결과를 요약하여 보면 다음와 같다. 1 . 사료 섭취량과 체중은 각 식이군간에 유의적인 차이가 없었다. 2. F. E. R은 수컷의 Perilla oil 군이 다른 모든 식이군에 대해 유의적으로 높았으며, P . E . R은 수컷의 Butter군이 다소 높았고, 전체적으로, 수컷이 암컷보다 다소 높은 경향을 보여 주었다. 3 . 각 장기의 무게는 모든 식이군에서 별 차이를 보이지는 않았으나 비장은 암컷에서는 Margarine군이, 수컷에서는 Butter군이 다소 큰 수치를 나타내었다. 4 . 5가지 골격 근육의 총 무게는 모든 식이군간에 유의적인 차이를 보이지 않았으나, 암컷에서는 Shortening군이, 수컷에서는 Corn oil 군이 다소 높게 나타났다. 5. 간, 골격 근육에서의 단백질, 지방, 수분함유율을 보면 각 군에서 모두 유의적인 차이는 나타나지 않았으나 체중 100 g당으로 환산한 간 내의 단백질 함량은 암컷이 수컷보다 다소 높은 경향을 보여 주었다. 6. 체내 질소 대사에서, 체내 질소 보유량과 보유율, 단백질 소화율은 각 식이군간에 유의적인 차이는 없었으나, 질소 보유율은 암컷이 수컷보다 다소 높게 나타났다. 또한, 지방 배설량에 있어서도 실험군간에 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 7. 혈청의 cholesterol, 단백질, 지방함량은 모든 식이군에서 별차이가 없었다. 결론적으로, 흰쥐의 성장과 체내 대사에 있어서 각종 지방이 미치는 영향에는 큰 차이가 없었다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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