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dc.contributor.advisor洪良子-
dc.contributor.author김연희-
dc.creator김연희-
dc.date.accessioned2016-08-26T11:08:39Z-
dc.date.available2016-08-26T11:08:39Z-
dc.date.issued1989-
dc.identifier.otherOAK-000000057694-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/202841-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000057694-
dc.description.abstract현대사회가 고도로 산업화되고 기계화되어 감에따라 영양에 대한 중요성이 매우 강조되고 있다. 특히 문화예술행사가 빈번히 개최되고 있는 요즈음 움직임을 표현의 수단으로 하는 무용수들의 식생활과 영양섭취문제 역시 중요하게 인식되고 있다. 본 연구는 무용전공자들의 식생활 태도와 영양섭취 실태를 파악하여 바람직한 식생활 개선을 위한 기초 자료를 제동하는데 그 목적이 있다. 본 연구의 대상은 서울시내 소재 3개 대학교의 무용과에서 발레와 현대무용을 전공으로 하는 대학생 및 대학원생 169명이다. 본 연구의 설문지는 자기평가 기입방법으로 응답하도록 하였으며, 연구자가 직접 배포하고 회수하였다. 수집된 자요를 빈도분석 x^(2)-test, t-test 를 사용하여 검증하였다. 검증결과를 통해서 얻은 결론은 다음과 같다. 1. 1회 평균 식사기간을 정공별로 비교하여 보면 발레전공자는 현대무용전공자에 비해 1회 평균 식사시간이 길었으나 유의한 차이는 나타나지 않았다. ( p>0.05 ) 2. 무용전공자들의 간식시간을 전공별로 비교하여 보면 현대무용전공자의 30%가 점심식사이전에, 11%가 저녁식사이후에 간식을 주로 한다고 나타났다. 이에반해 발레전공자의 12%가 점심식사이전에, 15%가 저녁식사이후에 간식을 주로 한다고 나타내어 두 그룹간에 유희한 차이가 나타났다. ( p<0.05 ) 3. 부식의 선호도에 있어 무용전공자들은 야채류, 쇠고기, 생선등의 순으로 선호하였으며, 돼지고기, 조개류, 버터의 순으로 비선호하였다. 4. 무용전공자들이 주로 마시는 음료수의 종류를 전공별로 비교하여 보면 현대무용전공자의 경우 5%가 보리음료, 14%가 생수를 마신다고 하였으며 발레전공자의 17%가 보리음료를 5%가 생수를 마시는 것으로 나타나 두 그룹간 섭취하는 음료수의 종류는 유의한 차이가 있는 것으로 나타났다.( p<0.05 ) 5. 무용전공자들의 우유 및 요쿠르트, 아이스크림, 멸치볶음류, 고기류, 생성, 계란, 두부 및 콩제품, 녹황색 체소, 김 미역 다시마, 김치, 과일, 쌀밥, 식빵, 국수, 감자등의 식품류를 일주일 동안 섭취한 횟수를 전공별로 비교하여 보면 고기류, 과일은 ( p<0.1 )을 나타났고, 생선, 녹황색 채소, 김 미역 다시마, 김치는 ( p<0.05 ) 을 나타내어 두 그룹간에 유의한 차이가 나타났다. 6. 무용전공자들의 건강도를 전공별로 비교하여 보면 두 그룹간에 유의한 차이는 없으나, 현대무용전공자가 약간 건강도에서 양호성을 나타났다. 글나 현대무용전공자보다 발레전공자가 신경의 예민성장도가 높은 것으로 나타나 두 그룹간에 5%의 수준에서 유의한 차이가 나타났다.;An implication of our current situations especially associated with every international culture and art performance is that dancers also need some increased knowledge of nutritional principles, which can be considered to be useful in understanding how their sound physical states or energy is to be acquired and maintained, and how their dietary lives are to be improved. Therefore, this study has dealt with some foreign dance majors' dietary life styles in order to provide positive foundation for further studies. And, ]69 female students who are majoring in foreign dances in universities were selected and classified into two groups; the ballet majors and the modern dance majors. The data collectively drawn from the materials of questionnaire were verified by means of x^(2) test and t-test etc.. The results are as follows; 1. As for the average spending-time to take a meal, the ballet majors appeared to take longer mealtime than the modern dance majors, but no significant difference was shown to be between the two groups ( p〈0.05). 2. As for the time mostly having snack, significant difference appeared to be between the two ( p〈0.05). That is, it was shown that 30% of modern dance majors take it before lunch and 11% of them do it after dinner, while 3-2% of ballet majors have it before lunch and 15% of them have it after dinner. 3. Turning attention to the species of side dishes preferred by them, vegetable, beef and fish etc. were revealed in order of liking, and, Pork, scallop and butter etc. were seen to be in order of disliking. 4. As for their favorite beverage, 5% of modern dance majors responded to 'Larley beverage' and i4% of the same did to to 'life-water', while 17% of ballet majors responded to' barley beverage' and 5% of the same did to "life-water". Hence, it may be said that some significant difference lies between the both (p〈0.05) 5. Also, there appeared significant difference between the groups when they were compared in relation to their dietary contents. That is , P<0.05 level of distinction in their frequency of eating meat, fruit , and so on, and p< 0.05 level of distinction in that of eating fish, vegetable, lever, brown seaweed, sea tangle, kim-chi and so on were shown to be. 6. And, in the states of their health, no significant difference appeared between the both groups, but, relatively higher extent (around 5%) of nervous keenness was found in the group of ballet majors.-
dc.description.tableofcontents목차 = iii 논문개요 = v Ⅰ. 서론 = 1 A. 문제의 제기 = 1 B. 연구의 목적 = 3 Ⅱ. 이론적 배경 = 4 A. 신체 활동과 기본 영양소 = 4 B. 음식의 형태 = 8 C. 체중조절 = 9 Ⅲ. 연구방법 = 11 A. 연구 대상 = 11 B. 자료수집기간 및 방법 = 11 C. 연구도구 및 연구내용 = 11 D. 자료 처리 = 13 Ⅳ. 연구결과 및 고찰 = 14 Ⅴ 결론 = 34 〈참고문헌〉 = 39 ABSTRACT = 41 부록 = 44-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1292188 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.title무용 전공자의 식생활 태도에 따른 영양실태 조사 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.subtitle발레 및 현대 무용 전공자를 中心으로-
dc.title.translatedA RESEARCH ON THE NATRITIONAL CONDITIONS OF DANCE MAJORS ACCORDING TO DIETARY LIFE ATTITUDES : On the basis of those of Ballet & Modern Dance Majors-
dc.format.pagevi, 50 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 무용학과-
dc.date.awarded1989. 2-
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일반대학원 > 무용학과 > Theses_Master
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