View : 946 Download: 0

Full metadata record

DC Field Value Language
dc.contributor.author윤세정-
dc.creator윤세정-
dc.date.accessioned2016-08-26T11:08:49Z-
dc.date.available2016-08-26T11:08:49Z-
dc.date.issued1978-
dc.identifier.otherOAK-000000053449-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/202278-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000053449-
dc.description.abstract본 실험은 식이 내에 첨가 된 동물성 단백질의 종류 및 함량이 흰쥐의 성장발달 및 체내 대사에 미치는 영향을 알아보기 위하여 행하여 졌다. 실험동물은 평균 체중이 50g인 젖이 떨어진 Sprague-Dawley종 수컷 흰주 80마리를 고형 식이로 2일간 적응시킨 후 16군으로 나누어 각각의 실험 식이로 5주동안 사육하였다. 본 실험에 사용한 식이는 이화여자대학교 본 실험실에서 행한 영양실태조사보고를 기초로 한 것으로서 쌀, 보리, 콩에 의하여 섭취되는 식물성 단백질 6.8%를 기본으로 하였으며, 여기에 천연 동물성 단백질로써 소고기, 돼지고기, 북어를 각각 여러 수준으로 첨가해 주어 실험 식이의 단백질 총 함량을 12%, 18%, 24%, 30%, 36%로 하여 사용하였다. 각 군마다 사료 섭취량, 체중, F.E.R., P.E.R.을 측정하였고, 간, epididymal fat pad, 5가지 골격 근육(Gastrocnemius, Tibialis anterior, Plantaris, Soleus, E. D. L.)의 무게를 측정하였으며, 뼈(femur, tibia)의 무게와 길이를 측정하였다. 조직의 구성 성분 분석으로는 간, 골격 근육 내의 수분, 지방 단백질 함량을 측정하였고, 혈청(serum) 내의 cholesterol과 단백질량을 측정하였다. 또한 뇨와 변의 질소 함량을 측정하여 체내 질소보유율을 산출하였다. 각각의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 실험기간 동안의 체중 증가는 6.8%군에서 가장 낮았고, 식이내 동물성 단백질의 종류에 따라 각각 다른 단백질 수준(30%-소, 18%-돼지, 24%-북어)에서 가장 높게 나타났으며, 그 중 24%-북어가 가장 최고치를 보였다. 2. 식이 섭취량과 체중 증가량에 따른 F.E.R.은 6.8%군에서 가장 낮았고 동물성 단백질 첨가군 간에는 유의적인 차가 없었으며 체중 증가량과 유사한 경향을 나타내었다. P.E.R.은 식이내 단백질 종류에 관계없이 단백질 수준이 증가함에 따라 감소하였으며, 12% 수준에서 가장 높았고, 36% 수준에서 가장 낮았다. 3. 간의 무게는 6.8%군이 가장 적었고, 동물성 단백질 첨가군 간에는 유의적인 차이가 없었으나 체중의 증가와 일치하는 경향이었다. 4. Epididyma fat pad의 무게는 6.8%군이 가장 적었고 각 식이군 간에 유의적인 차이는 없었으나 체중의 증가와 일치하는 경향을 보여 주었다. 5. 5가지 골격 근육의 무게는 6.8%군에서 유의적으로 낮았으나 동물성 단백질 식이군 간에는 유의적인 차이가 없었다. 6. 뼈의 길이와 무게는 6.8%군에서 가장 낮았으며, 동물성 단백질 식이군 간에는 유의적인 차이가 없었다. 7. 간 구성 성분의 함유율은 수분이 전체적으로 약 71%정도로 단백질의 함량과 종류에 따라 유의적인 차이가 없었으며 단백질 함유율은 21.8% 정도로 각 식이군에서 모두 비슷하였고, 지방 함유율은 3.1~5.6%로 12%-소군에서 가장 낮고 36%-돼지군에서 가장 높았다. 8. 골격 근육 구성 성분의 함유율은 전체적으로 수분이 약 76.5%, 지방이 약 1.6%, 단백질이 약 22.2%로 각 식이군에서 모두 비슷한 함유율을 나타내었고, 식이군간에 유의적인 차는 없었다. 9. 혈청 내의 총 단백질 양은 6.8%군에서 가장 낮았으며 동물성 단백질 첨가군들의 경우에는 12%-북어군이 가장 높았고 18%-소군이 가장 낮았으나 유의적인 차이는 없었다. 또한 혈청 내의 cholesterol함량은 6.8%군이 동물성 단백질 첨가군에 비하여 현저하게 높았으며 동물성 단백질 첨가군들 간에서는 36%-북어군이 가장 낮았다. 10. 체내 질소 보유량 및 보유율은 식이 내 단백질 종류에 따라서는 차이가 없었으나 식이 내 단백질 함량에 따라서는 차이가 있었으며 식이 내 단백질 수준이 높을수록 증가하였고, 보유율은 감소하는 경향이었다.;This study was conducted to see the effect of various kinds and levels of animal proteins in the diet on the growth and metabolism of the rats. Eighty male weanling Sprague-Dawley rats weighing 50 grams each, after being adapted for two days with stock diet, were blocked into l6 groups and fed experimental diets for 5 weeks. In this experiment, 6.8% protein mixture of rice, barley and soy-bean was used as the basal diet. And animal protein foods, that are beef, Pork and market dried alaska pollark, were added to this basal diet seperately to make the total protein contents 12%, 18%, 24%, 30% and 36% respectively. In each group, the amount of food intake, body weight gain, weights of liver, epididymal fat pad, five skeletal muscles (Gastrocnemius, Tibialis anterior, Plantaris, Soleus, E.D.L.) and bones (femur, tibia) were measured. The contents of water, fat and protein in the liver and skele-tal muscles and the contents of protein and cholesterol in serum were also measured. The nitrogen retention was calcu-lated with the urinary and fecal nitrogen excretions. The results of this experiment were summerized as follows. 1. Body weight gain during the experimental period was least in the 6.8% cereal protein group. Different animal protein foods showed the maximal weight gain at different protein levels (beef-30%, Pork - 18%, dried alaska po11ark-24%). 2. F.E.R. of the 6.8% cereal protein group was the lowest among the 16 groups and there was no signifi-cant difference among animal protein groups. P.E.R. increased as the protein level decreased regardless of the kind of the animal proteins with the highest value at the 12% level and the lowest, at the36% level. 3. The liver weight was lowest in the 6.8% cereal pro-tein group but, there were no significant differences among animal protein groups. However, there was a tendency that it increased as the body weight increased. 4. The weight of epididymal fat pad was lowest in the 6.8% cereal protein group but showed no significant differences among animal protein groups. 5. The weight of the five skeletal muscles were markedly low in the 6.8% cereal protein group but were not significantly different among animal protein groups. 6. The lengths and weights of femur and tibia bones were lowest in the 6.8% cereal protein group but were not significantly different among animal protein groups. 7. The water concentrations in the liver were about 71% in all groups showing no significant differences and the liver protein concentrations were also not diffe-rent among the groups and were about 21.8%. The liver fat concentrations were 3.1-5.6%. And it was lowest in the 12% beef group and highest in the 24% pork group. 8. The concentrations of water, fat and protein in the skeletal muscles were about 76.5%, 1.6% and 22.2% respectively. They were similar in all the dietary groups without any significant differences. 9. The serum protein content was lowest in the 6.8% cereal protein group, It was not, significantly differ-ent. from those of protein groups. It was highest in the 12% dried alaska pollark group and lowest in the 18% beef group but showed no statistical difference. The cholesterol content in serum was markedly high in the 6.8% cereal protein group compared with those of the animal protein groups. Among the animal protein groups it was highest in the 36% dried alaska pollark group. 10. The percentage of nitrogen retention and the amount of nitrogen retained were different regarding the dietary protein level but not different with the kind of animal proteins. As the protein level increased, the amount of nitrogen retained increased while the percentage of nitrogen retention decreased.-
dc.description.tableofcontentsI. 서론 1 II. 실험 재료 3 A. 실험 동물의 사육 3 B. 실험 동물의 사료 3 1. 사료의 준비 3 2. 사료의 구성 성분 4 III. 실험 방법 8 A. 사료 섭취량 8 B. 몸무게 8 C. 사료의 효율과 단백질의 효율 8 D. 각종 조직 및 혈액의 채취와 무게, 길이의 측정 9 1. 조직 및 혈액의 채취 9 2. 무게의 측정 9 3. 길이의 측정 9 E. 간과 골격 근육의 분석 10 1. 수분 함량 측정 10 2. 지방 함량 측정 10 3. 질소 함량 측정 10 F. 혈청(serum)의 분석 11 1. 혈청 내의 단백질 함량 측정 11 2. 혈청 내의 cholesterol 함량 측정 11 G. 뇨와 변의 분석 11 1. 뇨와 변의 채취 11 2. 질소 배설량 측정 12 H. Data 처리 및 분석 12 IV. 실험 결과 13 A. 사료 섭취량 13 B. 몸무게의 변화 13 C. 식이의 효율과 단백질의 효율 13 D. 간, 골격, 근육, Epididymal Fat Pad의 무게 17 E. 뼈의 무게 및 길이 22 F. 간의 구성 성분 22 G. 골격 근육의 구성 성분 29 H. 혈청의 구성 성분 33 I. 체내 질소 보유량 및 보유율 35 V. 고찰 38 VI. 결론 43 참고문헌 46 영문초록 49-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1773637 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.title각종동물성 단백질의 식이내 함량이 흰쥐의 성장발달 및 체내대사에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.page52 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1978. 8-
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

BROWSE