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서울시내 여자 고등학생들의 환경과 영양 지식이 영양 섭취 실태에 미치는 영향

Title
서울시내 여자 고등학생들의 환경과 영양 지식이 영양 섭취 실태에 미치는 영향
Other Titles
(A) Study of interrelation among nutrition knowledge, environments and nutrient intakes
Authors
최경자.
Issue Date
1981
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
성장발육영양섭취환경요인
Publisher
이화대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 서울 시내에 거주하는 여고생의 영양 지식, 영양에 대한 태도 및 영양 섭취 상태를 조사하고 이에 영향을 미치는 환경요인과의 상호 관계를 파악함으로서 시정되어야 할 점을 찾아내어 올바른 영양 관리로 성장기 학생의 발육을 돕고 식생활 변화에 대한 올바른 방향 제시를 함에 그 목적이 있다. 서울 시내 5개 여고(건국, 명지, 신광, 이대부, 진선) 1,2학년에 재학하고 있는 고등학생 320명을 대상으로 질문지와 영양 섭취 실태 조사지를 배부하였으며 그 중 통계 처리가 가능한 280명만이 본 연구의 조사 대상자로 선별되었다. 조사 대상자의 일반 환경 및 영양 지식, 태도에 관한 항목을 백분율에 의하여 통계 처리하였고 영양 섭취 실태는 영양 섭취 실태 조사지를 배부하여 2일간 섭취한 음식의 종류, 양, 재료명을 기록하게 하였으며 식품 분석표에 의거하여 하루 평균 영양소의 섭취량을 산출, 통계 처리하였다. 그리고 영양 섭취 실태 결과를 Beaton^((18))의 평가 방법에 의해 영양소별 평가를 하였다. 영양 지식과 태도, 성장발육, 영양 섭취 실태 및 이에 영향을 미치는 환경 요인간의 상호 관계는 Pearson의 상관계수를 사용해 평가하였다. 이상의 결과를 요약해 보면 다음과 같다. A. 조사 대상자의 일반 환경 1. 배경 가족수는 5∼7명이 전체의 약 78%였으며, 부모와 자녀로 구성된 2대 가족이 85%였다. 아버지의 학력은 대졸이 49%, 어머니의 학력은 고졸이 49%로 각각 가장 많았다. 2. 경제 수준 월 총수입은 40∼49만원이 58%, 90∼100만원이 넘는 고소득자도 15%나 되어 중산층 이상의 상위 계층인 것으로 나타났다. 식생활비는 11∼20만원이 가장 많았다. 3. 식품 구입 방법 시장 보는 횟수는 1일 1회, 시장까지의 거리가 걸어서 5분까지의 거리가 가장 많았으며 식품 구입처는 대부분 시장을 이용하였다. B. 성장 발육 상태 학생들의 평균 신장과 체중은 각각 157.5cm, 50.0kg이었고, 신체충실지수는 평균치가 127.9로 한국 표준치보다 모두 높게 나타났다. 그러나 일본과 비교해 볼 때 체중의 차이가 크게 나타났으며, 미국과는 신장과 체중이 모두 현저하게 낮았다. C. 영양 지식과 태도 측정 영양 지식과 태도는 모두 높은 수준이었으며, 영양 지식의 내용을 살펴보면 균형식과 질병에 대해서는 각각 높은 수준을 나타냈으며 태도의 내용을 살펴 보면 사회성지표, 건강에 대한 관심, 편리성 추구가 높은 수준으로 나타났으나 절약에 대해서는 전혀 관심이 없었다. D. 영양 섭취 실태 1. 1일 1인당 평균 열량 및 영양소의 섭취량 1일 1인당 평균 열량 및 영양소의 섭취량은 열량, Ca, Fe이 권장량보다 낮았다. 이것을 Beaton^((18))의 평가 방법에 의해 결핍증에 걸릴 수 있는 확률의 학생수로 환산해 보면 열량 부족인 학생의 수는 86명으로 31%에 해당하며 단백질 결핍 증세를 나타낼 수 있는 학생수는 49명으로 18%에 달하고 Ca 결핍증을 나타낼 수 있는 학생수는 115명으로 41%에 해당된다. 또한 Fe결핍증에 걸걸릴 수 있는 학생수는 120명으로 43%이며 리보플라빈 결핍증에 걸릴 수 있는 확률의 학생수는 44명으로 16%에 해당된다. 2. 끼니별 영양소의 섭취 비율 끼니별 영양소의 섭취 비율은 열량, 단백질, 탄수화물, Fe,비타민A, 나이아신, 아스코르브산은 저녁이 가장 높았고 지방, 칼슘은 아침이 가장 높았으며 티아민과 리보플라빈은 균등하게 나타났다. 3. 총 열량 섭취량중 탄수화물, 단백질, 지방의 비율 총 열량 섭취량 중에서 탄수화물, 단백질, 지방의 비율은 68:15:18로 거의 이상적인 비율에 가까왔다. E. 환경 요인과 성장 발육, 영양 지식, 태도와 영양 섭취 실태와의 관계 1. 환경 요인과 성장 발육, 영양 섭취 실태와의 관계 가족수와 성장 발육과는 거의 관련이 없었고 부모의 학력이 높을수록 열량, 탄수화물, 비티만A, 티아민의 섭취량이 높았으며 특히 어머니의 학력이 더 많은 영향을 주었다. 월총수입이 높을수록 체중, 신체충실지수는 높았으며 반면에 열량, 탄수화물의 섭취량은 낮았다. 2. 영양 지식과 태도와의 관계 영양 지식이 높을수록 영양에 대한 태도가 좋았으며, 특히 질병에 대한 관심이 높았다. 영양에 대한 태도에서도 건강에 대한 관심이 높았는데 이로 미루어 볼 때 영양은 대부분 건강의 견지에서만 보는 경향임을 알 수 있었다. 3. 영양 지식과 태도가 영양 섭취 실태에 미치는 영향 학생들의 영양 지식과 태도는 영양 섭취 실태에 크게 영향을 미치지 못하나 영양 지식중 영양 정책에 대한 지식이 높을수록 탄수화물의 섭취량은 낮았으며 또한 영양에 대한 태도중 변화 추구 성향이 높을수록 지방과 티아민의 섭취량이 높았다.;This study was designed to investigate the correlation among nutrition knowledge and status of nutrient intakes and environmental factors which are the most effective factors for improvement of general health condition. The purpose of this study correlated the desirable directions for the improvement of dietary life and to promote physical growth of high school girls by right nutrition management. Two hundred eighty students who attended the lst grade and 2nd grade of girls' high school in Seoul were selected from different region geographically and researched through questionaires. General environments, nutrition knowledge and attitude toward nutrition were statistically analyzed through questionaires. The status of nutrient intakes was surveyed through recall method recording by students the kind, amount and the ingredient of food for 2 days total 6 meals. The amount of average daily nutrient intakes calculated according to food composition table and the result of that was analyzed by the Beaton's evaluation method to evaluate the probability for deficient ratios in different nutrient intakes. Pearson correlation factor was employed in this study to compare the correlation among nutrition knowledge, attitude toward nutrition, physical growth, status of nutrient intakes and environmental factors. The result of this study was summarized as follows; A. General environments. About 78% of the students belonged to 5-7 family membered home. The parents of students received rather higher education, college graduated father and high school graduated mothers were 49% in both cases. Majority of their fathers or housemasters earned 400-490,000 won per month. They spent 110-120,000 won per household per month for food. Most of mothers went shopping once a day to purchase foods from the community market, five minutes' distance by walk. B. The status of physical growth. The students' average height and weight were 157.5cm and 50.0 kg respectively, compared with Ro¨hre index of 127.9, which were higher than the Korean average standard, but much lower than Japan students' average in weight and conspicuously lower than Americans'in height and weight. C. Nutrition knowledge and attitude toward nutrition. Nutrition knowledge seems to be related with attitude toward nutrition positively. Most of students were well aware of balanced diet concept and synergism between disease and nutritional status. Majority of students paid positive attention to the attitude toward nutrition, sociability index, concern for health and convenience, but negatively reacted for the frugality. D. The status of nutrient intakes. Among all nutrients, the amount of average daily intakes of calory, calcium and iron were lower than Recommended Dietary Allowances. Evaluations for the probability of deficiency status showed as follows; 31% students for calory deficiency, 41% for calcium deficiency, 43% for iron deficiency, l8% for protein deficiency and 16% for riboflavin deficiency out of total students. The ratio of carbohydrate, protein and fat among total calory intakes was 68:15:18, which was close to recommended ratio. E. Interrelation of nutrient intakes and nutrition knowledge. The educational level of mother's showed positive correlation with intakes in amount of calory, carbohydrate, vit. A and thiamin. The gross monthly income and the food budget showed positive correlation with the educational level of parents. In regarding the positive correlation between nutrition knowledge and attitude toward nutrition, nutrition knowledge of the students were only oriented toward the health improvement. When they were informed more nutrition policy, they showed lower amount of carbohydrate intakes. They who revealed high propensity to change consumed high amount of fat, thiamin from the diet. School education for parents, especially for mother affected the nutrient intakes in balanced pattern for whole family members. It is strongly recommendable to offer more chance for nutrition educational opportunities through community education programs for community people. High school girls who will be naturally future mother should be emphasized nutrition education in their school curriculum.
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