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콩나물중의 수은 함량에 관한 연구

Title
콩나물중의 수은 함량에 관한 연구
Other Titles
(A) Study on the mercury component in bean sprouts
Authors
李珠遠.
Issue Date
1981
Department/Major
교육대학원 교육학전공교육과정분야
Keywords
콩나물수은미량분석
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
Bean Sprouts have brought out a several pollution problem, through containing HgCl_(2) as antiseptic in breeding them. The author has found out the relationship between concentration of HgCl_(2) and Mercury contained in bean sprouts bred, and several methods in which some HgCl_(2) component can be diminished in bean sprouts bred, through experiments. Some experiments were made as below; 1. Hg component left after used HgCl_(2) component in bean sprouts bred. 2. Difference of extraction of Hg component per part of bean sprouts bred. 3. Diminshing effect of the extraction of Hg component in deionzed water in change of the contact time. 4. Diminishing effect of the extraction of Hg component when contacting bred bean sprouts containing Hg component in Sodium chloride solution in the change of contact time and concentration of NaCl. 5. In the change of EDT A solution component, diminishing effect of the extraction of Hg component when contacting bred bean sprouts containing component in it for a fixed time. According to the result of the experiments above, It was noted that; 1. When HgCl_(2) was used as antiseptic in breeding bean sprouts, Hg component was extracted in all cases regardless of the change of concentration of HgCl_(2). 2. In examination of difference in extraction of Hg component per part, of bred bean sprouts, Cotyledon is almost the same as quantity of Hg component extracted in primary root, and in secondary root the most quantity of Hg component was extracted. 3. The quantity of Hg component containing bred bean sprouts were not diminished regardless of the change of contact time and concentration of Sodium chloride when contacting in deionized water. 4. But the quantity were diminished when contacting in EDTA solution.;콩나물의 생육에 있어서 방부제로서 사용되는 승홍수가 콩나물에 함유되어 공해 문제로 크게 논의되어 왔다. 이 때 승홍수의 농도와 생육된 콩나물에 함유되는 수은 함량과의 관계를 규명하고, 수은이 함유되어 있는 콩나물에 대하여 그 수은 함량을 감소시킬 수 있는 몇가지 방법을 실험을 통하여 규명하였는데 그 내용은 다음과 같다. 1. 콩나물을 생육할 때, 승홍의 사용 농도에 따른 생장된 콩나물 중에 남는 수은 함량. 2. 일단 수은이 함유된 콩나물의 각 부위에 따른 수은 함량의 차이 3. 증류수에 침척시킨 시간에 따른 수은 함량의 감소 효과. 4. 일정하게 수은을 함유하는 콩나물을 EDTA 용액에 침척하되, 침척 시간과 EDTA 농도를 변경할 때, 콩나물에서 수은의 추출 효과. 5. NaCl 용액에 수은이 함유된 콩나물을 침척할 때, 침척 시간과 식염 농도에 따른 수은 함량의 감소 효과. 위 실험의 결과로 콩나물을 기를 때, 방부제로서 승홍수를 사용하면 승홍수의 농도에 관계없이 생장된 콩나물 중에 모두 수은이 함존되는 것을 알았고, 콩나물의 부위에 따른 수은 함유량의 차이는 자엽과 1차뿌리는 수은 함유량이 거의 같고 2차뿌리에 가장 많이 함유되는 것을 알았다. 그리고, 일단 콩나물 중에 함유된 수은은 물이나 식염수에 침척할 때, 실온에서 식염 농도와 침척 시간에 관계 없이 거의 수은함량이 감소되지 않았고, EDTA 용액에 침척할 때는 실온에서도 수은 함량의 감소 효과를 나타내었다.
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교육대학원 > 교육과정전공 > Theses_Master
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