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건강기능식품 원료 중 주요 식물성 원료의 다성분 동시분석법을 이용한 잔류농약 정량분석

Title
건강기능식품 원료 중 주요 식물성 원료의 다성분 동시분석법을 이용한 잔류농약 정량분석
Authors
박선영
Issue Date
2004
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 국내 유통 중인 건강기능식품 원료 중 주요 식물성 원료에 대하여 건강식품섭취 후 부작용 발생 현황을 바탕으로 선정한 시료 총 16종 139품목에 대하여 공전시험법(2002)에 의하여 GC-ECD와 GC-NPD로 정량 가능한 농약(36종)을 GC-MS로 분석하였다. 국내 유통 중인 주요 식품원료에 대한 잔류농약 분석 결과, 총 139품목 중 19품목이 검출되었다. 이 중 인삼은 21품목 중 6품목이 검출되었으며, 홍삼은 4품목 중 1품목, 운지버섯은 10품목 중 3품목, 구기자는 9품목 중 3품목이 검출되었다. 국내산 원료와 외국산 원료의 검출현황은 국내산 원료의 경우 61품목 중 12품목이 검출되었고, 외국산 원료의 경우 78품목 중 7품목이 검출되었다. 국내산 원료인 인삼의 경우 13품목 중 3품목이 검출되었고, 운지버섯은 4품목 중 2품목, 구기자는 4품목 중 3품목, 오미자는 5품목 중 2품목, 천궁은 4품목 중 2품목이 검출되었다. 외국산 원료의 경우 인삼은 8품목 중 3품목이 검출되었으며, 홍삼은 4품목 중 1품목, 운지버섯은 6품목 중 1품목, 쑥은 5품목 중 1품목, 천궁은 5품목 중 1품목이 검출되었다. 검출 농약의 평균농도 및 범위는 chlorpyrifos의 경우 25 - 159 ppb 범위였으며, α-endosulfan은 47 - 378 ppb였고, δ-BHC는 0.9 - 38 ppb, aldrin은 95 ppb, quintozene은 0.7 - 2 ppb, α-BHC는 100 ppb, β-BHC는 26 ppb, γ-BHC는 24 ppb, tecnazene은 31 ppb이다. 농약별 분포현황을 보면 분석한 식품원료 총 16종 139품목 중 120품목이 불검출 이었으며, chlorpyrifos 13품목, α-endosulfan, δ-BHC는 3품목 quintozene 2품목, aldrin, α-BHC, β-BHC, tecnazene은 각각 1품목에서 검출되었다. 본 연구는 한정된 시료를 분석한 것이나, 건강기능식품에 사용되는 원료의 잔류농약의 존재확인은 지속적인 모니터링의 필요성을 보여주고 있으며, 또한 기준·규격의 필요성을 제시한다 하겠다. ;This study was carried out by selecting food raw materials on the basis of side-effects after ingesting functional health foods and annual sales. Analyses on pesticide residues of food raw materials were performed used multi-ingredients simultaneous analysis method, GC-ECD, GC-NPD and GC-MS. The results of analyses on one hundred thirty nine food raw materials showed that pesticides were detected in nineteenth of one hundred thirty nine food raw materials, which was thirteen percent of detection rate. Among food raw materials tested, pesticides were detected in six out of twenty one ginseng products, one out of four ginsengs steamed red, three out of ten coriolus versicolors and three out of nine lycii fructuses. Domestic and imported food raw materials were analyzed for pesticides detection. pesticides were detected in twelve out of sixty one domestic food raw materials, seven out of seventy eight imported food raw materials. Among domestic food raw materials tested, pesticides were detected in three out of thirteen ginseng products, two of four coriolus versicolors, three of four lycii fructuses, two of five schizandrae fructuses, and two of four cnidii rhizomas. Among imported food raw materials, pesticides were detected in three out of eight ginsengs, one of four ginsengs steamed red, one of six coriolus versicolors, one of five mugworts, one of five cnidii rhizomas. An average concentration and range of detected pesticides in the food raw materials were as followed : chlorpyrifos : 25 - 159 ppb, α-endosulfan : 47 - 378 ppb, δ-BHC : 0.9 - 38 ppb, aldrin : 95 ppb, quintozene : 0.7 - 2 ppb, α-BHC : 100 ppb, β-BHC : 26 ppb, γ-BHC : 24ppb, tecnazene : 31 ppb. Pesticides were not detected in one hundred twenty out of one hundred thirty nine food raw materials tested. Detected pesticides in food raw materials were chlorpyrifos (thirteen samples), α-endosulfan (three samples), δ-BHC (three samples), quintozene (two samples), aldrin (one samples), α-BHC (one samples), β-BHC (one samples), tecnazene (one samples). This study were carried out with limitted number of food raw materials used for functional food. presence of pesticides in food raw materials tested, however, indicated that monitoring pesticides of domestic and imported food raw materials should be carried out. It also should be recognized that permitted limit of residual pesticides in food raw materials need for functional food be established.
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