View : 26 Download: 0

모체의 식생활관련 요인이 모유의 무기질과 면역물질함량에 미치는 영향

Title
모체의 식생활관련 요인이 모유의 무기질과 면역물질함량에 미치는 영향
Authors
권미소
Issue Date
2003
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 모체의 영양상태, 건강행태, 모유 분비시기에 따른 모유의 무기질 중 Zn, Fe, Ca함량 및 면역물질 중 lactoferrin, slgA, lysozyme 함량 수준을 살펴보고자 수행되었다. 서울소재의 병원에서 출산한 산모와 산후조리원에서 산후회복 중인 193명의 산모로부터 초유(출산 후 1-5일 사이에 분비) 99개, 이행유 (출산 후 6-10일 사이에 분비) 33개, 성숙유 (출산 후 11-50일 사이에 분비) 61개를 수집하여 분석하였다. 초유를 제공한 57명의 산모로부터 임신 중의 영양상태와 건강행태를 조사하여 초유 성분과의 관계를 조사하였으며, 7-9개월 후 추적조사를 실시하여 출산 후 산모 특성 및 모유수유 관련요인을 살펴보았다. 모유의 무기질인 Zn, Fe, Ca과 면역물질인 lactoferrin, slgA, Iysozyme의 농도는 초유에서 가장 높았고 분비시기에 따라감소하였다. Zn의 감소는 초유, 이행유, 성숙유로 이행됨에 따라 유의적으로 감소한 반면 Fe은 초유와 이행유에서는 비교적 일정하였고 성숙유에서는 유의적으로 감소하였다. Ca은 분비시기에 따른 차이 없이 일정한 수준을 유지하였다. Lactoferrin과 slgA는 초유, 이행유, 성숙유로 분비시기에 따라 유의적으로 감소하였으나, Iysozyme은 이행유와 성숙유에서 유의적인 차이가 있었다. 임신 전 BMI와 임신 중 체중증가량에 따른 무기질과 면역물질 농도를 조사하였다. 초유 Zn, Fe과 Iysozyme은 비만도가 높아짐에 따라 높아지는 경향을 보였다. 초유와 이행유에서 Zn과 Fe은 임신 중 체중증가량이 클수록 높아지는 경향을 보였고, 초유 slgA는 체중증가가 클수록 높게 나타났다. 그러므로 무기질과 면역물질은 초유에서 모체의 영양상태에 영향을 가장 많이 받는 것으로 조사되었다. 초유를 제공한 57명의 산모를 대상으로 출산 직후 임신 중반기 때를 기억하도록 하여 영양소섭취량과 식생활을 조사하였다. 영양소 섭취상태는 양호하였고, 식사행태 조사결과 slgA는 단백질 식품섭취에 따라 유의적으로 높게 나타났다 Lysozyme은 규칙적인 식사를 할 경우에, Ca은 규칙적인 식사와 다이어트를 하지 않을 경우에 유의적으로 높게 나타났다. 모유 함량은 건강행태요인 (임신 중 입덧과 질병, 음주, 흡연, 영양보충제복용, 출산횟수) 에 영향을 받지 않았다. 산모들의 출산 후 특성과 모유수유행위를 조사하기 위해서 초유를 제공한 57명 산모를 추적조사 하였으며, 41명의 산모가 설문에 응하였다. BMI는 임신 전 20.7에 비하여 출산 후 23.9로 유의적으로 증가하였으며, 임신 중에는 음주를 하는 대상자가 없었으나 출산 후 음주을이 유의적으로 증가하였고, 보충제복용율은 유의적으로 감소하였다. 따라서 산모들의 임신 중 식행동과 출산 후 식행동이 차이가 있는 것을 알 수 있었다. 결론적으로 영양상태와 식생활에 따라 모유 중 초유에서 무기질인 Zn, Fe과 면역물질인 slgA, Iysozyme가 영향을 많이 받는 것으로 조사되었다. ;The purpose of this study was to evaluate the effect of maternal nutrition status and health behavior and lactational stage on the minerals(Zn, Fe, Ca) and the immunological substances(lactoferrin, sIgA, lysozyme) in breast milk. Breast milk was collected from 193 healthy korean women in Seoul ; 136 women from obstetric clinics and 57 women from postpartum care centers. Nutritional status, general characteristics, and health behavior were assessed from mothers providing colostrum to study the relation with breast milk component. The concentrations of minerals and immunological substances in breast milk were the highest in colostrum(n=99, 1-5 days postpartum) and decreased as lactational period, resulting in lower concentration in transitional milk(n=33, 6-10 days postpartum) and in mature milk(n=61, 11-50 days postpartum). Concentration of Zn was reduced significantly from colostrum to mature milk. Fe concentration of transitional milk was not significantly different from colostrum, however, it significantly decreased in mature milk. Ca concentration stayed constant throughout lactational period. Concentrations of lactoferrin and sIgA decreased significantly from colostrum to mature milk. Lysozyme concentration of transitional milk was significantly lower than that of colostrum, however, no further reduction was found in mature milk. To elucidate the effect of nutritional status on minerals and immunological substances, each components were compared with prepregnancy BMI and body weight gain during pregnancy. The concentrations of Zn, Fe and lysozyme in colostrum were higher in the overweight group(BMI≥23.0) than normal weight group(18.5≤BMI≤22.9) and underweight group(BMI<18.5). Concentrations of Zn, Fe in colostrum and transitional milk and sIgA in colostrum were higher in high weight gain group(wt>16kg) than low weight gain group(wt<11.5kg) and normal weight gain group(11.5≤wt≤16.0). Health behavior(smoking, drinking, morning sickness, parity, disease, nutrient supplement) had no effect on the breast milk component. Total of 57 subjects who had provided the colostrum follow-up study were conducted with 41 subjects who provided colostrum. BMI increased significantly to 23.9 in postpartum from 20.7 in prepregnancy. Alcohol drinking increased significantly, supplement usage decreased significantly after delivery compared to mid-pregnancy. Dietary factors were worse after delivery than mid-pregnancy. The results of this study showed that concentrations of minerals and immunological substances in breast milk were associated with lactational stage and nutritional status.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE