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도시 가정의 가사노동 사회화에 관한 연구

Title
도시 가정의 가사노동 사회화에 관한 연구
Other Titles
(The) Study on the Socialization of Household work : in Food Preparation
Authors
정연주
Issue Date
1987
Department/Major
대학원 가정관리학과
Keywords
도시가정가사노동사회화식생활가정관리
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
The purpose of this study is to investigate the degree of socialization of household work and to find out the most influential factors on it. For the purpose of this study, questionnaires were administrated to 419 housewives in Seoul. For the statistical analysis, frequency distribution, percentage, analysis of varience, x^(2)-test, T-test, multiple regression analysis were used. The results of this study were as follows: First, There was a difference in the degree of socialization of household work patially. 1. In the degree of the equipment rate, the household having seven machines among ten, is higher than 75%. 2. In the case of the delivery service of materials of the foods and ordering of ready-made foods, the rate of usage is higher than 60%, 90% respectively. 3. In the rate of the convenient food usage, ham, sausage and instant noodle are the highest items of the all. 4. In the case of soy-sauce and kimchi for winter, the housewive are used to make by herself about 70%, 90%, respectively, of all. 5. In the degree of the socialization of after meal cleanup, aluminium cooking foil and wrap (p.v.c stretch film) are used most frequently. Second, number of family, housewife's educational level, type of house and monthly income among demographic variables have significant effects on the socialization of household work. The last, the attitude of housewives about the changes of environment among psycho-social variables have significant effects on the three parts of the socialization of household work. The housewife, the manager of home, should have ability to choose proper household work manner. To aid housewives, the study on the socialization of household work is needed continually.;본 연구는 가사노동의 사회화 정도를 식생활 분야에서 살펴보고, 이에 영향을 미치는 인구 통계적학적 및 사회 심리적 특성을 파악하여 앞으로의 바람직한 가정관리 방향 모색에 도움이 되고자 하는데 그 목적이 있다. 연구방법은 질문지법을 사용하여 서울시에 거주하는 주부 419명을 대상으로 조사하였다. 자료의 분석방법은 빈도, 백분율, x^(2)-test, T-test, 분산분석, 다중회귀분석을 사용하였다. 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 가사노동의 사회화 정도는 각 영역에 따라 다음과 같이 차이가 있다. 1. 유급 가사보조자 고용 정도는 가정부 4.8%, 파출부 17.4%로 나타났다. 2. 가사노동의 기계화 정도에서는 10개의 기구 중 7개의 보유율이 75% 이상으로 나타났다. 3. 배달서비스 이용에서, 식품 재료 배달서비스는 60% 이상이, 주문 음식 배달서비스는 90% 이상이 이용하는 것으로 나타났다. 4. 주식 대용식품 이용은 1주일에 1~2회, 점심식사때 많이 이용하는 것으로 나타났다. 5. 편의식품 중에서는 햄·쏘세지, 라면류 등의 이용율이 높게 나타났다. 6. 저장식품 중 장류는 70% 이상이, 김장김치는 90% 이상이 손수 담그는 것으로 나타나, 사회화 정도가 낮다고 볼 수 있다. 7. 간식의 사회화 정도는 다른 영역에 비해 비교적 높다고 볼 수 있다. 8. 집안 행사 음식의 사회화 정도는 10가지 음식 중 6가지에서 사서 쓰는 비율이 더 높게 나타났다. 9. 식사 후 처리의 사회화 정도에서는 쿠킹호일과 비닐랩의 이용도가 90% 이상으로 높게 나타났다. 10. 외식의 정도에서는 2~3개월에 1회 이상 외식을 하는 비율을 64%를 차지하였다. 둘째, 인구 통계학적 변수 중에서는 가족수, 주부의 교육수준, 가계수입, 주택형태 등이 사회 심리적 변수 중에서는 생활변화에 대한 태도가 주로 가사노동 사회화 정도에 유의한 차이를 나타냈다. 셋째, 가사노동의 사회화를 설명하는 데 가장 큰 기여를 하는 변수는 가족 수와 가계수입이었다. 이와 같은 결과로 가사노동의 사회화는 여러 변수 중 가족 수와 가계 수입의 영향을 많이 받으며, 이는 가사노동의 사회화가 가정에 경제적 부담을 안겨준다는 것을 의미한다. 가사노동의 사회화가 진행되고 있는 현 시점에서, 가정의 관리자인 주부는 다양한 가능성 중에서 바람직한 선택을 할 수 있는 능력을 갖추어야 하며, 이를 뒷받침 해주기 위해서 가사노동 사회화 부문의 광범위하고 지속적인 연구가 진행되어야 할 것이다.
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일반대학원 > 소비자학과 > Theses_Master
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