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모성의 영양지식 및 태도가 유아의 건강도에 미치는 영향에 관한 연구

Title
모성의 영양지식 및 태도가 유아의 건강도에 미치는 영향에 관한 연구
Other Titles
(A) STUDY ON THE EFFECT OF MATERNITY'S KNOWLEDGE ABOUT AND ATTITUDES TOWARDS NUTRITION HAVE ON THE INFANTS' DEGREE OF HEALTHINESS
Authors
박규현
Issue Date
1988
Department/Major
대학원 건강교육과
Keywords
모성영양지식건강도유아유아건강
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
영유아기는 성장발달의 중요한 시기로서 이때의 건강은 매우 중요하며 평생의 건강을 좌우할수 있는 결정적인 시기이다. 따라서 본 연구는 유아기(幼兒期)의 건강에 있어 중요한 역할을 하는 어머니의 영양지식과 태도를 측정하고 그것이 유아의 건강도에 미치는 영향을 파악해서 앞으로의 보건영양교육을 수행하는 데 있어서 효과적이고 바람직한 방향으로 이끌어갈 수 있는 기초 자료로 활용하려는데 그 목적을 두었다. 본 연구는 서울시내에 거주하며 유아기에 해당하는 자녀를 가진 453명의 어머니를 대상으로 설문지 방법에 의해 실시되었으며 그 결과는 다음과 같다. 1 . 어머니의 영양지식은 연령이 낮을수록, 교육수준이 높을수록, 식생활비, 월총수입이 많을수록 영양지식 수준이 높아지는 경향을 보였으며(p<0.05), 또 직업경험이 있는쪽이, 영양에 대해 배운경험이 있는 쪽이, 그리고 학교와 영양학자에게서 영양정보를 얻는 쪽이 영양지식 수준이 높았다. 영양에 관한 태도는 고등학교 졸업인 어머니가 가장 좋게 나타났으며 의사에게서 영양정보를 얻는 어머니가 가장 좋게 나타났다. 2 . 유아의 건강도는 어머니의 일반적 특성중 교육수준, 월 총수입, 가족수, 영양지식의 급원이 영향을 주는 것으로 나타났다.(p<0.05) 어머니의 교육수준이 높을수록, 소득이 많을수록 유아의 건강도가 높았으며(p<0.01) 3인가족이 유아의 건강도가 가장 높고 학교와 영양학자에게서 영양정보를 얻는 어머니에게서 유아의 건강도가 가장 높았다. 3 . 유아의 일반적 특성중 성별과 형제서열이 유아의 건강도에 영향을 주는 것으로 나타났다.(p<0.05) 성별에서는 여아쪽이 건강도가 높았으며 형제서열에서는 장녀가 아닌 경우가 건강도가 가장 높았다. 4 . 어머니의 영양지식 및 태도가 유아의 건강도에 영향을 주는 것으로 나타났으며(p<0,001), 영양지식에 관한 영양소, 식품구성, 균형식, 질병의 4항목중 특히 식품구성과 균형식에 대한 항목이 영향을 주는 것으로 나타났다.(p<0.05) 5 . 영양지식과 태도와 건강도와의 관계에서는 어머니의 영양지식이 높을수록 유아의 건강도가 높고(P<0.001), 영양에 관한 태도가 좋을수록 유아의 건강도가 높은것으로 나타났다.(p<0.01) 그러나 유아의 건강도와 어머니의 영양지식, 건강도와 태도와의 상관관계에서는 서로 비슷한 상관관계를 보였다. 이상과 같은 결과에서 어린이의 건강증진을 위해서는 아동의 식습관 형성과 건강에 중대한 영향을 미치는 어머니들을 대상으로 하는 보다 효과적인 영양교육방안이 마련되어야 할 것이다.;Babyhood (or infanthood) is a very important period of growth & development, hence the health during this period is crucial and also can affect the health of entire life. Accordingly, in this study the research measured the mothers' knowledge about nutrition & attitudes towards nutrition which play an important role in deciding the health of infants during their infanthood, and by figuring out the effect which these knowledge & attitudes have on the infants' degree of healthiness, the research tried to use these data as a basic material which can be effective & helpful to the implementation of health & nutrition-education from now on. This survey was implemented, setting as its target 453 mothers who were residing in Seoul city & having childrens of infanthood, and questionnaire method was used for this survy. The results can be summarized as follows; 1. As far as the mothers' knowledge about nutrition was concerned, the lower the age, the higher the degree of education was, the larger their monthly income & food expense were, they showed a tendancy of higher degree of awareness & knowledge about nutrition(P<0.05). And also, the mothers, who had job experiences, who had the experience of learning about nutrition and who acquired the nutrition-information from schools or nutritionists, showed a higher degree of knowledge about nutrition. As far as the attitude towards nutrition was concerned, the mothers who graduated from high school and the mothers who acquired nutrition-information from doctors, showed the best result. 2. It was shown that the infants' degree of healthiness was affected by the degree of education, their families' monthly income, number of family members and by the supplying source of their nutrition information(P<0.05) among mothers' general characteristics. The higher the mothers' degree of education, the higher the family's income, the infants showed a higher degree of healthiness(P<0.01), and the infants of the families with 3 family members and whose mothers acquired nutrition knowledge & information from nutritionists and from schools showed the highest degree of healthiness. 3. Among the general characteristics of infants, their sexes & their rank in their brothers & sisters seemed to affect their degree of healthiness(P<0.05). According to sexes, girl-infants showed a higher degree of healthiness, and according to the infants' rank in their brothers & sisters, the infants who were not an eldest daughter showed the best result. 4. Mothers' knowledges about & attitudes towards nutrition were shown to affect the infants' degree of healthiness(P<0.001), and among 4 items of nutrition-knowledge(nutrient, composition of food, balanced meal and disease), especially the food composition & balanced meal showed a greater effect on the infants' degree of healthiness(P<0.05). 5. As far as the relations(correlations) between the degree of healthiness and knowledges about & attitudes towards nutrition were concerned, the higher the mothers' knowledges about nutrition, their infants showed a higher degree of healthiness(P<0.001), and the better the mothers' attitudes towards their infants' nutrition, their infants showed a higher degree of healthiness(P<0.01). But infants' degree of healthiness & their mothers' knowledges about nutrition, and their mothers' attitudes towards nutrition & the degree of healthiness, showed a similar correlation.
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