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초등학교 영양교육실태에 관한 조사 연구

Title
초등학교 영양교육실태에 관한 조사 연구
Other Titles
Analysis of Nutrition Education for Elementary Schools : Based upon Elementary School Teachers within inner Seoul
Authors
서은나
Issue Date
1997
Department/Major
대학원 보건교육학과
Keywords
초등학교영양교육실태서울시내초등학교 교사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
Recently, our society has developed socially and economically causing many problems in eating habits and lifestyles of children. In particular, The Obesity of children has become a main health problem, Also with society opening up more opportunities for women, children are neglected proper supervision causing a variety of nutritional problems. As a result, proper eating habits are needed to be developed during the elementary period of a child's life, as well as an overall education in health, ie) health improvement and prevention of health diseases. Therefore, this is an analysis on how current elementary teachers think about nutrition education, how they are teaching it, md problems that have occurred. The main purpose of this analysis was to aid future problems dealing with nutrition education by analyzing the present situation. The survey was done on 544 currently working elementary teachers and from the 9 education departments within Seoul, 2 schools were chosen from each department by stratified random sampling. The survey was taken by presenting, and writing out a questionnaire which was passed out personally from September 1, 19-97 to the 19th. They were passed out to 622 teachers, but only 547 were returned. From this three were unacceptable to use allowing only 544 questionnaires to be analyzed by using the SPSS/PC+ stastics program. The following are the results from this analysis. 1. From the surveyers 80.9% were female teachers and averaging from 30 to 50 years old. 89.2% were married and 67.1% of them had graduated from a University of education. Most of the teachers had served 21 years and about half taught lower grades while the other half taught upper grades. Only 6.6% of the teachers had a nutrition education training and the average score of nutrition knowledge was 13.30-2.73 out of 20. 2. Nutrition education was being taught as apart of other subjects in 87.9% of the schools, and mainly by lectures. 3. Audio visuals were used by 53.7% of the teachers and the most common was the VTR. 4. Nutrition education was taught as apart of Physical education and 41.5% were using teacher guides to help them. 5. 91.9% of the teachers supported the idea of nutrition education in elementary schools. 6. 43.9% of the teachers believed that the current method of teaching nutrition education was in effect and did not plan on changing it. 7. Nutrition education was supported by 80.0% of teachers to begin when children are in kindergarten, proving that early nutrition education is supported. The analysis showed that nutrition education should be taught by parents(29.4%), teachers(29.2%), and nutritionists(25.9%) relating that family, education, and school lunch programs should tie in with each other. 8. 96.7% of the teachers responded that they would teach nutrition education. However, 41.0% disagreed with having a separate course for nutrition education. 9. Proper eating habits, nutrition and its diseases, and growth with nutrition were the main categories within nutrition education and the most effect method was thought to have audio visuals, guides for teachers, and to link the subject matter with school lunch programs. 10. The teachers' main responses to problems with children were that they are too much instant food, did not eat in a variety, and had no manners in eating. Ironica- Ily, the believed that malnutrition, fainting and growth stunt were not important nutrition problems.;최근 우리 나라의 사회·경제적 발전은 식생활과 생활양식에 많은 영향을 주어 체위향상은 물론 아동의 발육가속현상으로 과거에 거의 문제되지 않았던 아동의 비만이 증가 추세에 있어 관심있는 보건문제로 대두되고 있다. 뿐만 아니라, 급격한 산업화에 따른 여성의 사회참여 증가 및 식문화·식행동 변화에 따른 아동의 결식, 영양결손, 영양방임, 영양과잉, 편식 등의 새로운 문제가 생기고 있다. 따라서 초등학교 시기에 바람직한 식습관을 형성하는 것은 반드시 필요하며, 특히 현대인의 만성질환 예방 및 건강증진을 위한 바람직한 식습관 형성을 위해 조기 보건교육의 실시는 절실하다 하겠다. 따라서 본 연구는 일선 교육현장에서 실제적으로 교육을 담당하고 있는 서울시내 초등학교 교사를 대상으로 영양교육에 대한 인식 및 교육현황과 문제점을 조사하여, 초등학교 영양교육의 현황을 진단하고 영양에 관한 효과적인 보건교육프로그램개발 및 바람직한 식습관 형성을 위한 영양교육의 기초자료를 제공하고자 하는데 연구의 목적을 두었다. 조사대상자는 서울 시내 일부 초등학교에서 재직중인 교사 544명으로, 서울시내 9개 교육구청별 소속 학교중 층화추출법에 의하여 선택된 2개교씩 총 18개교에 재직중인 교사를 대상으로 하였으며, 조사방법은 사전조사를 거쳐 수정·보완된 설문지를 사용하여 1997년 9월 1일부터 19일 사이에 직접조사를 실시하였으며, 622부의 배부수 중 547부가 회수되었고 부실한 자료 3부를 제외한 544부를 모두 전산부호화하여 SPSS/PC+통계프로그램을 이용하여 분석한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 응답교사는 여교사가 80.9%였고, 대부분의 교사가 30-50대에 분포하였다. 기혼인 교사가 89.2%였으며, 학력은 교육대학 졸업자가 67.1%이었다. 교직근무기간이 21년이상인 교사가 51.3%이었고, 교사가 현재 담당하고 있는 학년은 저학년이 49.6%, 고학년이 50.4%이었다. 영양교육연수를 받은 교사가 6.6%로 경험율이 매우 낮았으며, 교사의 영양지식은 20점 만점에 평균 13.30±2.73점이었다. 2. 영양에 관한 보건교육은 교과과정내 연관되는 교과목을 통해 교육을 하는 교사가 87.9%였으며, 실시하는 수업방법은 일방적인 교육방법인 '강의'를 가장 많이 사용하고 있었다. 3. 교과교육시 매체를 사용하고 있는 교사는 53.7%였으며, 주로 사용하는 매체는 VTR영상자료였다. 4. 영양에 관한 보건교육을 주로 가르치는 교과목는 체육이었으며, 영양교육수업 자료 정보를 주로 얻는 출처는 교사용 지침서(41.5%), 잡지나 신문자료(27.0%)이었다. 5. 영양에 관한 보건교육은 응답교사의 91.9%가 필요성을 인식하였고, 수업시간 중 관련 교과내에서 가르치는 것이 좋다고 응답한 교사가 43.6%이었다. 또한 영양교육에 직접 참여하겠다는 의지를 보인 교사는 96.7%이었다. 6. 영양교육 실시시기는 '유치원부터'라고 응답한 교사가 80.0%로, 조기 영양교육에 대한 인식이 높게 나타났다. 적절한 영양교육 담당자는 '학부모(29.4%)', '담임교사(29.2 %)', '학교급식영양사(25.9%)'로 가정·학교교육·학교급식이 함께 해야한다고 하였다. 7. 영양교육에서 다루어야 할 교과과정 우선순위는 '올바른 식사습관', '영양과 질병', '성장과 영양'의 순이었으며, 효율적인 방안으로는 교육을 위한 시청각 자료 및 교구, 교사를 위한 참고자료 및 학교급식과의 연계지도체제 마련의 순이었다. 8. 교사들이 인식하는 초등학생의 영양문제는 가공식품의 과잉섭취, 편식, 식사예절의 부족, 비만의 순이었으며, 허약아, 영양성 빈혈, 식욕부진은 심각하지 않은 것으로 응답교사들은 인식하고 있었다.
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일반대학원 > 보건관리학과 > Theses_Master
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