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서울 시내 일부 병원에 내원한 임신부들의 모유수유에 관한 태도 및 지식

Title
서울 시내 일부 병원에 내원한 임신부들의 모유수유에 관한 태도 및 지식
Other Titles
(A) STUDY OF THE KNOWLEDGE AND ATTITUDE OF PREGNANT WOMEN ON BREAST FEEDING
Authors
송규희
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 건강교육과
Keywords
서울 시내병원임신부모유수유
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
The period of infancy is the basic formative period in one's Lifelong health. There fore the nutrition conditions are very important at this retied. It is well established that good nutrition for an infant is based on breast-feeding rather than artificial feeding. The purpose of this study is to be obtain a basic information about the attitude and knowledge of mothers-to-be on breast-feeding of infants. This will allow a development of an educational program for pregnant women on encouraging breast-feeding. The survey was conducted at two community hospitals and three private practice obstetricians offices in seoul area from March 25th in April 15th in 1989. A questionnaire was prepared and distributed to 323 pregnant women. The results are as follows. 1. For the first month nutrition of infant 67.5 percentage of pregnant women want to use breast-feeding, 16.4 percentage of artificial-feeding and 16. 1 percentage of mixed-feeding. 2. For the three month nutrition of Infant 45.8 percentage of pregnant women want to use breast-feeding, 24.5 percentage of artificial-feeding and 26.7 percentage of mixed-feeding. 3. The pregnant women who prefer artificial-feeding and/or mixed-feeding to breast-feeding are better educated working in higher-income Large families, and with Lower birth order. 4. The pregnant women with higher education plan a mode of feeding before pregnancy or at the early pregnancy. Duration of breast-feeding gets shorter with older, better-educated, working, and higher income women. 5. The pregnant women with higher education tend to prepare herselves for breast-feeding before giving birth to baboes. 6. The percentage of pregnant women who prefer regular feeding was 59.1%, while 38.1% of pregnant women want to feed their infants whenever needed. 7. The advice for breast-feeding come from mothers-in-law when the pregnant women are young. However when the pregnant women get old, the advice tend to come from husbands. 8. 87.8% of the pregnant women recognize the need of education for infant nutrition. Among them 69.3% want to have the education at the hospital and 63.4% prefer at the early or middle pregnancy. 9. The source for infant nutrition comes from books the most and followed by magazine mass media and booklets, published by hospitals. 10. The knowledge of breast-feeding was proportional to education level, family income, birth order, and the previous experience of artifical and mixed-feeding. 11. There is a relation between the knowledge of breast-feeding and the source for infant nutrition.;영유아기 건강은 앞으로 건강한 삶을 영위하는데 기틀이 된다는 의미에서 전생애를 통하여 볼 때 어느 시기의 건강 보다도 중요하다. 바람직한 영유아기 건강은 모유수유실천에 근거를 둔 올바른 영양을 통하여 이룩된다. 따라서 본 연구는 육아에 직접 관여하게 될 임신부들의 모유수유에 대한 지식 및 태도를 파악한 후 임신부들이 모유수유에 올바른 지식, 긍정적인 태도를 가지고 향후 실천하도록 하는 임신부 대상의 교육 Program 개발을 위한 기초자료로 제공하는데 목적을 두었다. 본 조사는 서울시내 2개의 종합병원과 3개의 개인산부인과에 내원한 임신부 총323명을 대상으로 1989년 3월25일∼4월15일 까지 설문지 방법을 사용하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 임신부들의 향후 1개월까지의 수유방법은 모유가 67.5%, 인공유가 16.4% 혼합유가 16.1%를 차지했다. 2. 임신부들의 향후 1∼3개월까지의 수유방법은 모유가 45.8% 인공유가 24.5%, 혼합유가 26.7%를 나타냈다. 3. 임신부의 향후 영아수유방법은 교육수준이 높을수록, 직업이 있고, 출생순위가 늦을수록, 가족의 형태가 대가족인 경우 모유보다 인공 및 혼합유를 선택했다. 경산부의 경우는 전번 아기의 수유방법이 태어날 아기수유방법에 영향을 미쳤다. 4. 모유수유 결정시기는 학력이 높을수록 임신이전, 임신초기에 세웠다. 모유수유 기간결정은 연령이 많을수록, 교육정도가 높을수록, 직업이 있는 경우 모유수유 기간은 점점 짧게 정하고 있었다. 5. 모유수유 준비 적절시기는 교육수준이 높을수록, 출산전부터 준비하는 경향이 높았다. 6. 모유수유 간격은 「규칙적으로 주겠다」가 59.1%, 「아기가 원할때 마다 주겠다」가 38.1%로 비교적 규칙적으로 주고자 하였다. 7. 모유수유 조언은 연령이 적은 경우는 시어머니의 권유도가 41.2%로 높고, 연령이 많아지면서는 남편의 영향이 커졌다. 8. 임신부 87,8 %는 영아영양교육의 필요성을 인정했다. 이들중 69.3%는 병원에서 교육 받길 원했고, 교육시기로는 63.4%가 임신초·중기를 희망했다. 9. 영아영양에 대한 지식 공급원은 육아전서, 잡지 및 매스컴, 병원발행소책자 순이었다. 10. 모유에 대한 지식도는 교육수준이 높을수록, 아기의 출생순위가 빠를수록, 전아기의 수유방법이 인공 및 혼합유를 선택하였을 경우에 지식도가 높았다. 11. 영아영양 지식공급원과 모유에 대한 지식도는 육아전서 및 병원발행소책자에서 지식을 얻을 경우 모유에 대한 지식도가 높았다.
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