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모녀의 음식기호도간의 상관성에 관한 연구

Title
모녀의 음식기호도간의 상관성에 관한 연구
Other Titles
(A) Study on the interrelationship between the food acceptance of mothers and daughters
Authors
鄭文子
Issue Date
1987
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
모녀음식기호도가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
The purpose of this survey is to analyze the interrelation ship of the food taste between mothers and their highschool daughters, and to know how much mother's educational background has an effect on her daughter's food taste. Firstly, I surveyed ages, numbers of a family, monthly income, mother's final educational background and mother had a job or not of the surveyers through the questionnaire. Secondly, I surveyed which food they liked. I divided food as follows , staple food, side- dish, animal food, flavour taste, spices and desserts. Finally, the materials were analyzed by the chi-square test. The results are summarized as follows : 1. The staple food ; Mothers and daughters all liked rice best. The higher educated mothers preferred bread and the lower educated mothers liked rice. The more the monthly income was high, the more people liked western breakfast. 2. The side dish Mothers and their daughters in generally liked a soup, pan-broiled food, hard-broiled food, and kimchi, Otherwise, they disliked one plate food , pot-stew, roasted food, dried slices of radish seasoned with soysauce and seasoned vegetables. There were some different taste which for noodle food, pot-stew, rice, kimchi and baked food between the higher educated mothers and the lower educated ones. 3. The flavour taste ; Most people liked hot flavour best.; 4. The animal food ; The Most favorite meat was beef. The rich family liked beef better than the other people 5. The survey showed mothers didn't like instant and new produced food. Daughters gave priority to quality and good smelled food. Also it showed mother's education background and their food tatse has an important influence on their daughters. The government should have a wide public relations about new food recipe and good dietary life ways through the mass communication. Mothers also have a concern about new food materials and they should try to make various ways of cooking for their daughter's health and good food taste.;본 연구는 고등학교 여학생과 그들의 어머니를 대상으로 음식기호도를 조사하고 모녀간의 상관성을 분석하였으며 어머니의 학력에 따른 기호도의 차이를 비교하였다. 본 연구의 조사방법은 강원도 춘천시에 국한하여 설문지조사에 의존하였다. 본 연구의 조사 및 분석은 다음과 같은 순서로 하였다. 첫째, 조사대상자의 일반적 상황으로 나이, 가족수, 한달수입, 어머니의 직업유무, 어머니의 최종학력을 조사하였다. 둘째, 음식기호도는 주식·부식·후식과 맛에 대한 기호, 동물성식품, 양념에 대한 기호를 조사하고 모녀간의 관계를 chi-square test로 분석하였다. 본 조사에 의하면 밥류에서 세대간 학력간 차이없이 쌀밥을 가장 좋아하였고 학력이 낮을수록 더 좋아하였다. 부식은 1순위로 선택한 것으로 비교했을 때 좋아하는 국, 볶음, 조림, 김치, 과일, 음료에서 모녀간의 기호가 일치하였고 싫어하는 한그릇음식, 찌개, 볶음, 장아찌, 나물, 과자류에서도 기호가 일치하였다. 학력간 차이를 보인것은 좋아하는 국수류, 싫어하는 밥류, 찌개, 구이, 김치 등이었다. 맛에 대한 기호는 세대한 학력간 차이없이 매운맛을 가장 좋아하였으나 나머지맛에 대해서는 차이가 있었고 고학력군과 저·중학력군간도 차이를 보였다. 동물성식품중 쇠고기는 모녀군 모두, 학력에 관계없이 가장 좋아하였고 학력이 높을수록 기호도가 증가하였다. 이는 학력이 높으면 일반적으로 경제수준이 높고 이 식품에 접할 수 있는 기회가 많았기 때문으로 본다. 모녀간의 음식기호도의 일치는 어머니의 영향이라기보다는 사람들이 갖고 있는 공통된기호에 기인한다고 보여지며 불일치하는 음식을 보면 어머니군은 새로 개발된 식품에 대해, 딸군은 질감, 냄새가 나쁜 작품에 대해 부정적인 반응을 보였다. 학력간 음식기호도의 차이는 적었으나 좋아하고 싫어하는 정도의 차이는 많이 나타나 어머니의 학력이 딸의 기호에 영향을 주는 것으로 보여진다. 정부나 매스콤은 주부들에게 새로운 영양지식과 좋은 식생활태도에 대한 다각적인 홍보활동을 하여 식생활에 대한 관심을 고취시켜야겠다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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