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dc.contributor.advisor김미경-
dc.contributor.author김정숙-
dc.creator김정숙-
dc.date.accessioned2016-08-26T03:08:57Z-
dc.date.available2016-08-26T03:08:57Z-
dc.date.issued1987-
dc.identifier.otherOAK-000000015082-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/196500-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000015082-
dc.description.abstractThis study was performed to investigate the effects of lead poisoning and different levels of dietary lipid (5,20 and 40% lipid diets) on lead and lipid metabolism in the rats. Forty eight male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighing 73.1 ± 1l.1g were blocked into 6 groups according to body weight. Lipid were given at the levels of 5, 20 and 40% of total caloric intake and lead were either administered or not. The results obtained are summerized as follows; 1) Food intake, weight gain and food efficiency ratio (F.E.R) in Pb- administered groups were significantly lower than these in Pb-free groups 2) The weight of liver and epididymal fat pad in Pb-administered groups were significantly lower than in Pb- free groups. But kidney weight did not show a significant difference among groups with different levels of dietary lipid and Pb administration. 3) Weight and length of femur and tibia were significantly lower in Pb- administered groups than in Pb-free groups. And the dietary lipid level did not influence weight and "length of the bone. 4) Hemoglobin content in blood was somewhat lower in Pb- administered groups than in Pb-free groups, but the difference was not statistically significant. Hematocrit content in blood was significantly lower in Pb-administered groups than in Pb-free groups. 5) Serum total lipids showed no significant difference with different levels of lipid and Pb administration. However serum total cholesterols were significantly higher in Pb-administered group than in Pb-free group. 6) Content of total lipid per gram liver and per total liver did not show any significant difference but these in high dietary lipid groups were tend to be higher than in low lipid groups. Contents of total cholesterols per gram liver and per total liver were significantly lower in Pb-administered groups than in Pb-free groups, and among Pb-free groups these in high lipid group were higher than in low lipid group and standard lipid group, and among Pb-administered groups these in high lipid group were lower than in low and high lipid groups. 7) Fecal dry matter excretion was not significantly different but that of Pb-administered groups tended to be higher than of Pb-free groups, and were increased with increasing dietary lipid level. Daily fecal excretions of total lipids and total cholesterols were significantly higher in Pb-administered groups than in Pb-free groups. 8) Pb concentrations of blood, liver, kidney and bone were significantly higher in Pb-administered groups than in Pb-free groups. And these levels of blood, liver, bone did not show significant differences among groups with different levels of lipid, but Pb concentration of kidney was significantly increased with increasing dietary lipid level among Pb-administered groups. 9) Daily urinary and fecal Pb excretions were significantly higher in Pb-administered groups than in Pb-free groups. Daily urinary Pb excretion was significantly higher in high lipid group than in low lipid group among Pb-administered groups, and daily fecal Pb excretion did not show any significant difference but that of high dietary lipid group tended to be lower than of low lipid group among Pb-administered groups. Pb adsorption ratio did not show any significant difference among groups but it was tended to be increased with increasing dietary lipid level.;본 연구는 지방 섭취량이 Pb 중독에 어떠한 영향을 줄 것인가를 알아보기 위하여 Pb 공급과 식이 지방의 수준을 다르게 하면서 흰쥐의 체내 Pb대사 및 지방대사에 미치는 영향을 조사하였다. 평균 체중이 73.1±11.1g인 Sprague Dawley종 수컷 흰쥐 48마리를 식이 지방의 수준을 총칼로리 섭취량의 5%, 20%, 40%로 달리하고, 여기에 Pb를 공급(10㎎ lead acetate/㎖)하거나, 공급하지 않은 6개군으로 나누어 3주간 사육하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 식이 섭취량, 체중 증가량, 식이 효율은 Pb공급군들이 Pb비공급군들보다 유의적으로 낮았으며, 체중 증가량과 식이 효율은 Pb 공급군들에서는 고지방군이 저지방군보다 낮고, Pb 비공급군들에서는 고지방군이 저지방군보다 높았다. 간과 정소상체 지방조직의 무게는 Pb공급군들이 Pb 비공급군들보다 유의적으로 낮았으나,신장의 무게는 Pb 공급과 식이 지방수준에 따른 유의적 차이를 보이지 않았다. 뒷다리 뼈의 길이와 무게는 Pb 공급군들이 Pb 비공급군들보다 유의적으로 낮았다. 이들 모두 지방수준에 따른 영향은 볼 수 없었다. Hemoglobin함량은 유의적은 아니나, 대체로 Pb공급군들이 비공급군들보다 낮았고, Hematocrit치는 Pb 공급군들이 Pb 비공급군들보다 유의적으로 낮았다. 혈청의 총지방 함량은 Pb공급과 지방수준에 따른 유의적 차이를 보이지 않았으나, Pb 공급군들에서 Pb 비공급군들보다 약간 높은 경향을 보였으며, 혈청의 총콜레스테롤 함량은 Pb공급군들이 비공급군들보다 유의적으로 높았다. 간 g당 총지방 함량 및 간 전체 지방함량은 유의적은 아니나 고지방군들이 저지방군들보다 약간 높은 경향을 보여 주었으며, 같은 식이 지방수준에서 보면 Pb공급군들이 비공급군들보다 다소 낮았다. 간 g당 총콜레스테롤 함량 및 간 전체 총콜레스테롤 함량은 Pb 공급군들이 Pb 비공급군들보다 유의적으로 낮았고, Pb공급에 의한 감소는 고지방식이 섭취시 더 컸으며, Pb 비공급군들에서는 고지방군이 저지방군과 표준지방군보다 높았다. 변의 무게는 유의적은 아니나 Pb공급군들이 비공급군들보다 높은 경향을 보여 주었으며, 지방수준이 증가할수록 높아지는 경향을 볼 수 있었다. 1일 변으로 배설되는 총지방량, 총콜레스테롤 함량은 고지방군들이 저지방군들보다 유의적으로 높았으며, 1일 변으로 배설되는 총콜레스테롤 함량은 Pb공급군들이 비공급군들 보다 유의적으로 높았다. 혈액, 신장, 간 및 뼈의 Pb함량은 Pb공급군들이 비공급군들보다 유의적으로 높았으며, 혈액,간, 뼈에서는 지방수준에 따른 일정한 경향을 볼 수 없었으나, 신장에서는 Pb공급시 고지방군이 유의적으로 높았다. 뇨와 변으로의 Pb배설량은 Pb공급군들이 비공급군들보다 유의적으로 높았다. 식이 지방수준에 따른 영향을 보면, 뇨의 Pb배설량은 Pb 공급군들에서 고지방군이 저지방군보다 유의적으로 높았고, 변의 Pb배설량은 유의적은 아니나 Pb공급군들 중에서 고지방군이 저지방군보다 낮은 경향을 보였다. Pb의 흡수율은 유의적은 아니나 지방수준이 증가할수록 높아지는 경향을 볼 수 있었다.-
dc.description.tableofcontents목차 = ⅲ 논문개요 = ⅵ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험재료 = 3 A . 실험동물의 사육 = 3 B. 실험동물의 식이 = 5 Ⅲ. 실험방법 = 9 A. 식이 섭취량 측정 = 9 B. 체중 (Body Weight) = 9 C. 식이 효율 (Food Efficiency Ratio) = 9 D. 각종 장기, 혈액, 뇨, 변의 채취 및 분석 = 10 1. 시료의 채취 = 10 2. 시료의 분석 = 11 E. 통계 처리 = 13 Ⅳ. 실험결과 = 15 A. 식이 섭취량, 총체중 증가량 및 식이 효율 = 15 B. 간, 신장 및 정소상체 지방조직의 무게 = 15 C. 뒷다리 뼈의 길이 및 무게 = 17 D. Hemoglobin 함량과 Hematocrit치 = 17 E. 혈청, 간, 변의 총지방 및 총콜레스트롤 함량 = 20 F. 혈액, 장기 및 뼈의 Pb함량 = 23 G. 뇨 및 변의 Pb배설량과 Pb의 흡수율 = 27 Ⅴ. 고찰 및 결론 = 29 참고문헌 = 34 ABSTRACT = 39-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1274262 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject식이내-
dc.subject-
dc.subject지방수준-
dc.subject체내-
dc.subject지방대사-
dc.subject.ddc600-
dc.title식이내 납과 지방수준이 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedEffect of lead poisoning and dietary lipid levels on the lead and lipid metabolism in the rats-
dc.format.page49 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1987. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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