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나이와 식이내 지방 함량이 흰쥐의 체내대사 및 면역 능력에 미치는 영향

Title
나이와 식이내 지방 함량이 흰쥐의 체내대사 및 면역 능력에 미치는 영향
Other Titles
Effect of age and dietary fat level on body metabolism and immune response
Authors
朴宣玟
Issue Date
1987
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
나이식이지방 함량체내대사면역 능력
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
본 연구는 실험 동물의 연령이 증가됨에 따라서 식이내 지방 수준이 실험동물의 체지방 대사와 Ca보유량 및 면역 기능에 미치는 영향을 노화 과정과 관련지워서 알아보고자 시도되었다. 본 연구는 실험Ⅰ과 실험Ⅱ로 나누어 진행하였다. 실험Ⅰ은 고형사료로 사육하여, 연령이 1개월. 6개월, 12개월 되었을때 희생시켰고, 실험Ⅱ는 고형사료로 사육하여 연령이 1개월과 12개월된 실험 동물을 저지방 식이(식이 무게 당 지방 무게의 비가 6%)와 고지방 식이 (식이 무게 당 지방 무게의 비가 30%)로 3개월간 사육하였다. 실험Ⅰ, Ⅱ 모두 실험동물은 Sprague-Dawley종 수컷 흰 쥐를 사용하였다. 실험Ⅰ은 6개월까지는 급격한 체중 증가와 더불어 장기무게와 대퇴골의 젖은 무게, 마른 무게, 회분 함량, Ca 함량이 모두 유의적으로 무거워졌으며, 그이후에는 완만한 .체중 증가와 함께 장기 무게와 대퇴골의 젖은 무게, 마른 무게, Ca 함량은 유의적인 차이를 나타내지 않았으나 증가하는 경향을 나타내었다. 체내 지방 대사는 나이가 1개월과 12개월 된 실험 동물에서 유의적인 차이를 나타내지 않았다. 면역 능력은 나이가 많아짐에 따라 감소하는 경향을 나타내었다. 실험Ⅱ는 3개월 동안 사육시 나이가 4개월과 15개월된 실험 동물의 식이 섭취량은 비슷하나. 체중 증가량은 15개월군이 훨씬 적어서, 열량 효율과 식이 효율이 낮아졌고, 식이때 지방 수준에 의한 차이로는 4개월군의 경우 고지방군이 저지방군에 비해 총체중 증가량이 적었다. 장기무게는 15개월군이 더 무거웠으나 thymus는 오히려 적었다. 체내 지방 대사는 대체적으로 나이와 식이내 지방 수준에 의한 차이를 냐타내지 않았으나.나이에 의한 차이를 나타낸 것은 혈청내 지단백 수준으로 15개월군이 HDL fraction이 4개월군에 비해 낮았고 식이내 지방 수준에 의한 차이를 나타낸 것은 간 1g내의 choleterol 및 중성지방 함량으로 고지방군이 저지방군 보다 더 많았다. 골격 중 대퇴골과 견갑골의 구성 성분은 나이와 식이내 지방수준에 의한 영향을 바르게 나타내었다. 대퇴골은 나이에 의한 영향보다는 식이내 지방 수준에 의한 영향을 더 많이 받아, 고지방군이 저지방군에 비해 Ca 함유율이 낮았고, 견갑골의 경우는 반대로 나이에 의한 영향을 더 많이 나타내, 15개월군이 4개월군 보다 회분 함유율 Ca 함유율이 더 낮았다. mitogen stimulation response 실험시 나이에 의한 차이는 적었으나 식이내 지방 수준에 의한 차이를 나타냈으며 4개월군과 15개월군이 반대의 경향을 나타내었다. 15개월군은 고지방군이 저지방군에 비해 Con A index와 PHA index가 낮았다. 위의 결과를 종합해 보면 연령이 증가함에 따라서 노화에 의한 뼈와 면역 능력의 변화를 줄이기 위해서는 식이내 지방 함유량 보다는 총 식이 섭취량을 감소시키지 않을 경우 그 변화를 최소한으로 나타낼 수 있다고 생각한다.;This research was designed to study the effect of age(1, 6, 12 month) and the effect fat level in the diet fed for 3 months to 1 month and 12 month old rats on blood and tissue lipid composition, Ca contents of bones and immune function of rats. For the expriment I, the total of 21 male weanling sprague-Dawley rats were fed commercial stock diet, and killed at the age of 1 month, 6-month, 12-month For the experiment Ⅱ, one month old rats and 12 month old rats previously raised on stock diets were divided into 2 groups respectively: low fat group was fed 6% fat diet and high fat group was fed 30% fat diet on the weight basis. Fat composition was consisted of 75% corn oil and 25% shortening. The experimental period was 3 months. For the experiment I body weights, organ weight and wet and dry weight, Ca contents and ash contents of femur of 6 month old rats were significantly higher than those of 1 month old rats. The rate of body weight gain was slowed down from 6 month to 12 month. The organ weights, dry and wet weights, Ca contents of femur of 12 month old rats were not significantly different from those of 6 month old rats. There were no significant differences in lipid composition of blood and tissue between 1 month and 12 month old rats. The immune function as measured by mitogen stimulation response of lymphocytes were decreased with age. In experiaent Ⅱ, 'total food intakes for 3 month were not different between 4 month and 15 month for each fat level. However, there were lower weight gain for 15 month group compared to 4 month group for: each fat Level. Therefore, food efficiency ratio and calorie efficiency ratio was Lowered in 15 month group. Total weight gain of 4 month group was higher in groups fed low fat diet than high fat diet. This effect was not observed for 15 month group. The contents of trigricerol(TG), cholesterol and total lipid of blood were not significantly different with age and for dietary fat level. HDL fraction was lowered in 15 month group compared to 4 month group. The contents of TG and Cholesterol of liver were fisher in high fat group for both age groups (4 and 15 month). The Ca contents of femur were influenced more by dietary fat level than bi age, showing decreased Ca contents for high fat groups. The influence of age on Ca contents of scapulus was greater than that of dietary fat Level. The contents of Ca and ash content were greater I month group than 12 month group. The mitogen stimulation responses showed that there were slight differences by age, However, dietary fat level had significant influence on mitogen response. The low fat group of 4 month rat showed higher response and low fat group of 15 month rat had elevated response. In conclusion, in order to minimize the aging process of bone and immune system, food intakes rather than variation of fat contents in diet appears to be an important factor.
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