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dc.contributor.advisor김숙희-
dc.contributor.author李苾慈-
dc.creator李苾慈-
dc.date.accessioned2016-08-26T03:08:06Z-
dc.date.available2016-08-26T03:08:06Z-
dc.date.issued1985-
dc.identifier.otherOAK-000000013730-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/196094-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000013730-
dc.description.abstractThis study destinguished constitutions of college women based on kwon's theory, and also surveyed food preference in accordance with constitutions and health status by Cornell Medical Index. Besides, this study measured the following items through blood analysis: 1. Hemoglobin and Hematocrit value and WBC number in blood. 2. Total protein and albumin contents in serum. 3. The concentration of C3 (Complement3), IgG(Immunoglobulin G), IgA(Immunoglobulin A) and IgM(Isumunoglobulin M) in serum. 4. The concentration of triglyceride, total cholesterol and total lipid in serum. The following results were made by the analysis. 1. There was no significant difference among constitutions in percentage of somatic and general compliants, but significant difference was found among constitutions in percentage of mental complaints. 2. Food preference score has no significant difference among constitutions. 3. Significant difference was found among constitutions only in serum IgG. 4. Significant correlation between blood components and food preference score according to constitutions was as follows: (1) In Jupito Constitution, while correlation between food preference score and serum C3 or LDL concentration was nagative, correlation between food preference score and serum triglyceride concentration or hematocfrit value was positive. (2) In Jupita constitution, while correlation between food preference score and serum HDL concentration was nagative, correlation between food preference score and serum albumin or LDL concentration was positive. (3) In Hespero constitution, while correlation between food preference score and serum total cholesterol or protein concentration was positive, correlation between food preference score and Hemoglobin or hemotocrit value was negative. (4) In Hespera constitution, correlation between food preference score and serum HDL or IgM concentration was negative. (5) In Mercurio constitution, correlation between food preference score and hematocrit value or serum IgM or IgA concentration was negative. (6) In Sat urno constitution, while correlation between food preference score and serum VLDL concentration was negative, correlation between food preference score and serum LDL concentration was positive.;본 연구는 권의 이론에 따라 여대생의 체질을 분류한후, Cornell Medrcal Index에 의한 건강상태와 체질에 따른 식품기호를 설문조사 하였으며, 또한 다음과 같은 내용의 혈액분석을 실시하였다. 1. 혈액내 hemoglobin치, hematocrit치, WBC수 2. 혈청내 총 단백질과 알부민 함량 3. 혈청내 C_(3)(Complement_(3)), 1_(g)A(Immunoglobulin A), I_(g)M(Immunoglobulin M) 과 IgG(Immunoglobulin G) 4. 혈청내 중성지방, 총 콜레스테롤과 총 지방의 함량 5 .혈청내 지단백질분획의 비율 설문조사결과와 혈액분석결과에서 체질간의 유의적 차이를 조사하였으며, 혈액구성성분과 체질에 따른 식품기호도와의 상관관계를 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 신체적, 정신적 호소율에 있어서, 체질간의 유의적인 차이가 없었으나, 정신적 호소를에 있어서 체질간의 유의적인 차이를 보였다. 2. 식품기호도에 있어서 체질간의 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 3. 혈액분석결과중, 혈청 I_(g)G만이 체질간의 유의적인 차이를 보였다. 4. 체질에 따라 제시된 모든 식품들에 대해 유익한 방향으로 식품 기호도가 변할수록 나타나는 혈액구성 성분들과의 유의적인 상관관계는 다음과 같다. 1) 목양체질에 있어서, 혈청C_(3)와 LDL함량이 증가하는 관계를 보인반면, Hematocrit치와 혈청 중성지방함량은 감소되는 관계를 보였다. 2) 목음체질에 있어서, 혈청HDL함량이 증가하는 관계를 보인반면에 혈청LDL함량과 알부민함량이 감소하는 관계를 보였다. 3) 금양체질의 경우, 혈청 총 콜레스테롤과 단백질 함량이 감소하는 관계를 보이는 반면에, hematocrit치, hemoglobin치는 증가하는 관계를 보였다. 4) 금음체질의 경우, 혈청HDL함량과 I_(g)M함량이 증가하는 관계를 보였다. 5) 수양체질의 경우, hematocrit치, 혈청 총 지방함량, 알부민함량 I_(g)A함량 및 I_(g)M함량에 있어서 모두 증가하는 관계를 보였다. 6) 토양체질의 경우, 혈청VLDL함량이 증가하는 관계를 보인 반면에, 혈청LDL함량이 감소하는 관계를 보였다. 각각의 체질에서 체질에 따른 유익한 방향으로 식생활을 할 경우 혈액내 성분들이 비교적 유익한 방향으로 변화한다고 생각되어 진다.-
dc.description.tableofcontents목차 = ⅲ 논문개요 = ⅶ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 연구목적 = 3 Ⅲ. 연구방법 = 9 A. 조사대상 = 9 B. 조사내용 및 방법 = 9 1. 질문지법에 의한 조사 = 9 2. 혈액 분석방법 = 11 C. 자료분석 = 13 Ⅳ. 결과 = 14 A. 조사대상자의 체질분포 및 식성 = 14 B. Hemoglobin치 및 Hematocrit치 및 혈청 단백질 함량 = 17 C. WBC수와 혈청 Complement_(3), Immunoglobulin G, Immunoglobulin A, 및 Immunoglobulin M의 함량 = 19 D. 혈청지방항량 및 지단백질분획비율 = 19 E. 체질에 따른 식품기호도와 혈액분석치와의 상관관계 = 22 1. 체질에 따르는 식품기호도와 Hemoglobin, Hematocrit 및 혈청 단백질과의 상관관계 = 22 2. 체질에 따르는 식품기호도와 WBC과 혈청 Complement_(3), Immunoglobulin G, Immunoglobulin A 및 Immunoglobulin M과의 관계 = 24 3. 체질에 따르는 식품기호도와 혈청 지방과 지단백질과의 상관관계 = 26 Ⅴ. 고찰 및 결론 = 29 참고문헌 = 32 부록 = 33 ABSTRACT = 48-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1461978 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject체질의학-
dc.subject체질분류법-
dc.subject식품기호도-
dc.subject영양상태-
dc.subject.ddc600-
dc.title체질의학의 체질분류법에 따른 식품기호도와 영양상태의 상관성에 관한 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translated(A) comparison of nutritional status among eight constitutional groups in relation to food preference on the view point of constitutional medicine-
dc.format.page58 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1985. 8-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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