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食品衛生行政의 規制體制 및 實效性 確保手段

Title
食品衛生行政의 規制體制 및 實效性 確保手段
Authors
박소영
Issue Date
2003
Department/Major
대학원 법학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
現代 産業社會에서 生活水準 향상에 따른 食品ㆍ醫藥品의 安全性 및 質的改善에 대한 消費者의 期待는 急增하고 있지만 이를 공급하는 營業者들은 大量生産ㆍ供給을 위해 農藥, 抗生物質 등 環境汚染物質의 使用 및 排出을 多樣化하고 있어 이로 인한 食品의 危害는 날로 증가하고 있는 실정이다. 이러한 食品衛生現實에 대한 對應政策으로 食品衛生行政은 食品의 衛生ㆍ安全性의 確保를 위해 食品關聯營業者의 營業行爲를 規制하고, 食品의 質的改善을 위해 食品關聯營業者의 創意的인 營業活動을 督勵하고 있으며, 食品衛生行政의 一般法인 現行 食品衛生法은 이를 위해 食品關聯營業者의 基本權을 制限할 수 있는 根據를 마련하고 있다. 그리고 食品衛生法상의 根據는 통상 規制 의 형태로 나타나고 일련의 規制들은 서로 相互補完作用을 통해 食品의 衛生ㆍ安全性의 確保 라는 食品衛生法의 目的에 有機的으로 봉사하고 있다. 그런데, 食品의 衛生ㆍ安全性의 確保는 현실적으로 食品關聯營業者와 消費者 사이의 不均衡한 地位때문에 私的自治의 秩序 내지 市場經濟의 原理에 의해서는 達成하기 어려워 食品衛生行政은 이러한 市場機構의 失敗를 矯正하기 위하여 食品關聯營業者와 消費者 사이의 私的秩序에 介入하게 되었고, 食品衛生行政의 一般法인 現行 食品衛生法은 주로 食品關聯營業者에게 일정한 施設基準, 條件, 義務事項 등을 요구하고, 이를 違反할 경우 그 義務履行을 强制하거나 그 違反行爲를 처벌함으로써 食品關聯營業者와 消費者 사이의 私的秩序에의 介入을 法制化하였다. 그러나, 이처럼 市場失敗를 矯正하기 위하여 介入한 規制가 規制立法自體 내지 規制執行過程 에서 食品衛生現實에 적합한 規制로서의 機能을 다하지 못하게 되는 狀況이 종종 발생하고 있는바, 이를 厚生經濟學에 입각한 規制的 觀點에서 보면 이는 適實性 상실로 인한 規制失敗狀況이고, 行政法的 觀點에서 보면 規制處分이 憲法, 食品關係法令 및 行政法의 一般原則 등에 위배되어 食品衛生現實에 적용된 狀況을 의미하게 된다. 그러므로, 食品衛生法上 規制體制에 대한 評價 및 改善方案은 規制的 視覺과 行政法的 視覺을 相互補完하여 食品衛生法上 規制體制에 어떠한 問題點이 있는가 찾아내 終局的으로 食品衛生法上 規制體制가 失敗하지 않도록 이를 回避하기 위한 立法, 行政, 司法 全般에 걸친 公法的 對應을 摸索하는 것이라 할 것이다. 이러한 規制的ㆍ行政法的 觀點에서 볼 때, 現行 食品衛生行政體系를 개선하기 위하여는, 첫째, 食品衛生行政法關係를 規律하는 規制의 形成過程에 利害當事者의 參與가 制度的으로 保障되어야 하고, 食品衛生法上 食品危害와 별다른 關聯이 없는 遵守事項 내지 義務事項에 대하여는 이를 별도의 立法으로 규율하거나 그 처벌에 있어서 行政秩序罰로 轉換되어야 하며, 食品危害의 태양에 따라 國民保健上 미칠 수 있는 被害를 가늠할 수 있는 基準을 정립하여 行政刑罰의 過剩現象을 回避할 수 있도록 補完하여야 한다. 둘째, 食品醫藥品安全廳이 食品衛生法上 規制手段을 발동할 때 憲法 및 法律에 根據하여 規制當事者에 대한 充分한 法執行을 施行하되, 그 適正性의 範圍는 行政法上 一般原則에 의하여야 하고, 關係當事者에 대한 意見陳述의 機會를 확대하여야 한다. 셋째, 司法審査에 있어서 規制目的과 手段과의 關聯性 및 規制發動의 諸般法令上 根據를 확인하여 그 規制의 正當性을 判斷하고, 食品危害로 인한 被害者救濟에 관한 裝置를 마련하여야 할 것이다. ; While the expectation for the hygiene and the quality of food has been highered as our life has been improved in today s industrial society, the threat to food triggered by increasing pollutants, such as the agricultural chemicals, antibiotics and so on, has become more serious. The Food Sanitation Administration regulating the business activities of food industry, thus, on one hand makes regulations to secure the hygiene and safety of food and on the other hand encourages the creative activities of food industry for the quality improvement of food. It is difficult to secure food safety and hygiene in a private-governing market economy system because of the imbalance in status between consumers and food suppliers. The food sanitation administration intervenes in the market economy system to compensate those failures occuring in the market economy system, and the methods usually are make regulations on the food suppliers. But the regulations themselves often come to fail in the legislative or executive processes, so that we need to search for a certain way to avoid these failures. The Food Sanitation Act, the general rule of the food sanitation administration, demands that the food suppliers should follow a certain facilities standards, conditions and obligations and punishes them if they don t comply with what they are forced to do. The regulation system of the Food Sanitation Act should be in accordance with the general principle of the food sanitation adminstration, which is based on the Constitutional and Administrative Laws. In the perspective of regulation system, the proper evaluation of values of what means of restriction are eligible plays an important role, and the eligible means require proper evaluation of values in the course of legislation, execution, and judicial control of the regulations. On the other hand, in the perspective of administrative law, the main concern is that the regulations put on the food suppliers are suited to the general principle of administrative law and the administrative punishments put on violations of the Food Sanitation Act are equitable. So, it can be said that evaluation and improvements of regulations on the food sanitation administration are actually pursue the infallible publc law methods in the legislative, administrative, and judicial control process to cope with the problems we face in the food sanitation administration, and those methods usually require the harmony of restrictive and administrative perspectives.
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