View : 30 Download: 0

Aspergillus sydowi sw4-1의 지질 생산성과 그 지질이 흰쥐의 체내 지방 대사에 미치는 영향

Title
Aspergillus sydowi sw4-1의 지질 생산성과 그 지질이 흰쥐의 체내 지방 대사에 미치는 영향
Authors
나혜복
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 가정학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
A. 미생물실험 나뭇잎, 토양, 볏짚, 깻묵, 우분(牛糞), 퇴비, 메주로부터 지질을 다량 생산하는 곰팡이를 얻기위하여 Aspergillus sydowi sw 4-1을 분리 동정하였다. 이 균의 지질 생산 최적조건과 이 균이 생산한 지질의 화학적 특성을 연구한 결과는 다음과 같다. 1. Aspergillus sydowi sw 4-1을 27%의 서당이 함유된 배양기에 17일간 27℃에서 배양했을 때 생산된 균체량은 배양기 100g당 5.0g이었고, 지질 함유율은 건물중량당 41.7%이었다. 2. 최적조건에서 생산된 지질은 극성지질이 23.5%였고, 비극성 지질은 76.5% 였다. 3. 최적조건에서 생산된 지질의 비극성 지질 조성은 triglyceride 72.4%, free sterol 10.3%, partial glyceride 8.5%, free fatty acid 4.3%, esterified sterol 4.4%로 triglyceride 함유율이 가장 높았다. 4. 최적조건에서 생산된 지지균의 지방산 조성은 palmitic acid 27.0%, stearic acid 13.%, oleic acid 14.9%, linoleic acid 42.3%로 linoleic acid의 함유율이 가장 높았다. B. 동물 사육 실험 A spergillus sydowi sw 4-1이 생산한 지질(균체유)이 동물의 성장 및 지질 대사에 미치는 영향을 검토하기 위하여 젖뗀 Sprague-Dawley종 수컷 20마리를 4군으로 나누어 지질의 수준이 식이의 중량당 5%와 10%가 되도록 하여 균체유군과 대두유군으로 구분하여 6주간 사육한 바 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 사료섭취량, 체중 및 장기(藏器)의 무게는 실험군간에 차이가 없었다. 2. 지방의 소화율은 균체유군(5%지방군 76.5%, 10%지방군 70.5%)이 대두유군(5%지방군 88.4%, 10%지방군 92.7%)에 비해 낮았다. 3. 혈청의 총 지방과 cholesterol 함량은 균체유군(총지방함량; 5%지방군 609mg, 10%지방군 602mg/100ml Blood, 총 cholesterol 함량; 5%지방군 227mg, 10%지방군 225mg/100ml Blood). 이 대두유군(총지방함량; 5%지방군 832mg, 10%지방군 군 892mg/100ml Blood, 총 cholesterol함량; 5% 지방군 241mg, 10%지방군 248mg/100ml Blood)보다 낮았으며 식이내 지방의 수준에 따른 차이는 없었다. 4. 간과 정소상체 지방조직의 한마리당 총지방 함량은 균체유군(간; 5%지방군 0.67g, 10%지방군 0.83g, 정소상체 지방조직; 5%지방군 2.54g, 10%지방군 3.47g)이 대두유군(간; 5% 지방군 0.67g, 10%지방군 0.66g, 정소상체 지방조직; 5%지방군 2.78g, 10%지방군 3.05g) 보다 높았다. 5. 간과 정소상체 지방조직의 극성 지질과 비극성 지질의 함유율은 식이의 영향을 받는 것으로 나타났다. 정소상체 지방조직의 극성지질은 균체유군(5%지방군 13.6%, 10%지방군 15.5%)이 대두유군(5%지방군 7.5%, 10%지방군 9.7%) 보다 높았으며, 비극성 지질 함유율은 균체유군(5%지방군 86.4%, 10%지방군 84.5%)이 대두유군(5%지방군 92.5%, 10%지방군 90.3%) 보다 낮았다. 6. 간과 정소상체 지방조직의 비극성 지질의 주성분은 triglyceride, monoglyceride, diglyceride와 free sterol이었으며 esterified sterol 함유율은 간에서 8~10% 였으나, 정소상체 지방조직에는 거의 없었다. 7. 정소상체 지방조직의 주요 지방산 조성은 palmitic acid, oleic acid와 linoleic acid였으며 불포화 지방산의 합계는 균체유군(5%지방군 70.1%, 10%지방군 75.5%)이 대두유군(5%지방군 84.2%, 10%지방군 91.0%) 보다 낮았다. ; A. Microbiological Experiment A mold producing large amounts of lipid was isolated from leaves, arable soils, rice straw, cow feces, compost heaps and fermented soybeans, and identified as Aspergillus sydowi sw 4-1. This study was focused mainly on the optimum conditions for lipid production and the chemical characteristics of the oil produced by Aspergillus sydowi sw 4-1. The results are summerized as follows: 1. Aspergillus sydowi sw 4-1 was cultivated in a medium containing 27% sucrose for a period of 17 days at 27℃. The felt weight was 4.99g/100ml of the medium and lipid content was 41.7% on a dry weight basis. 2. Lipid produced under these optimum conditions consisted of 23.5% of polar lipid and 76.5% of non-polar lipid. 3. The nonpolar lipid compositions of lipid produced under these optimum conditions were 4.3% of free fatty acid, 4.4% of esterified sterol 8.5% of partical glyceride, 10.3% of free sterol and 72.4% of triglyceride, is the largest proportion. 4. The fatty acid components of lipid produced under these optimum conditions were 27.0% of palmitic acid, 13.5% of stearic acid, 14.9% of oleic acid and 42.3% of linoleic acid, is the largest proportion. B. Rat Feeding Experiment This study was conducted to investigate the effect of dietary lipid produced by Aspergillus sydowi sw 4-1 on the growth and lipid metabolism of rats. Twenty males weanling Sprague-Dawley rats were blocked into 4 experimental groups. Dietary lipid levels were 5% and 10% per diet weight. The rats were divided into Aspergillus oil groups and soybean oil groups and fed with their respective diets for 6 weeks. The results are summerized as follows: 1. There was no remarkable difference in food intake, body weight and weight of internal organs between experimental groups of rats. 2. Regarding the lipid digestibility, the soybean oil group was higher than that of the Asp. oil group. 3. The content of lipid and cholesterol in the serum were lower in the Asp. oil group than in the soybean oil group. There was no difference by the level of lipid in diet. 4. In comparison with the total lipid content in the liver and epididymal fat pad, the Asp. oil group was higher than that of the soybean oil group. 5. The contents of both polar and non-polar lipid in the liver and the epididymal fat pad were affected by the diet. In the polar lipid of the epididymal fat pad, the Asp. oil group showed a higher result than the soybean oil group, and in relation to non-polar lipid, the Asp. oil group was lower than the soybean group. 6. The major components of non-polar lipids in the liver and epididymal fat pad were triglyceride, monoglyceride, diglyceride, free sterol. While the liver also showed esterified sterols, the epididymal fat pad rarely evidenced esterificed sterols. 7. The composition of the major fatty acids of the epididymal fat pad was palmitic, oleic and linoleic acids. The Asp. oil group was lower in unsaturated fatty acid components than the soybean oil group.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 소비자학과 > Theses_Ph.D
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE