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PET용기 다변화를 위한 개발 시안 : 지질용기 대체 효과 방안을 중심으로 아기 우유병의 PET 적용 가능성 검진

Title
PET용기 다변화를 위한 개발 시안 : 지질용기 대체 효과 방안을 중심으로 아기 우유병의 PET 적용 가능성 검진
Authors
박종오
Issue Date
1999
Department/Major
디자인대학원 제품디자인전공
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Abstract
국내 음료산업은 산업화에 따른 소득 상승과 함께 햄버거, 피자 등 서구식 외식산업의 발달에 따른 입맛의 서구화로 성장이 가속화 되었고 90년대에 접어 들면서 비약적인 발전을 이루었다. 이와 함께 음료용기의 개념은 초기의 단순히 액체의 내용물을 효율적으로 담는다는 개념에서 벗어나 마케팅 개념을 도입, 타사와 차별화 하는 도구로 사용되기 시작하였다. 이에 따라 음료용기에도 패션개념을 도입하여 소비자의 관심을 유도하고 있다. 또한 재질과 형태를 달리한 용기를 도입, 경쟁사와의 차별화를 시도하고 있다. 하지만 이러한 경향은 아직 일부분에 지나지 않으며 대부분의 음료용기는 소비자의 입장이 아닌 사용자의 측면에서 개발 되었고 이에 주 고려 대상은 물류비, 생산성, 작업성등으로 현대사회의 발전된 용기의 개념에서 벗어나 단순한 디자인과 제한된 재질의 제한성을 극복하지 못하고 그래픽요소만이 유일한 경쟁사와의 차별화 요소로 사용되고 있다. 현재 사용되고 있는 대표적인 음료용기의 재질은 크게 유리, 캔, 지질 용기류, 플라스틱 용기로 나누어 볼 수 있으며 본 논문에서는 최근 각광 받고 있는 플라스틱 음료 용기 중의 하나인 PET용기의 활용 방안에 관하여 연구 하고자 한다. PET BTL은 식품 및 음료 용기로서 우수한 물성과 많은 장점을 지녔음에도 불구하고 그 활용분야는 극히 제한적이다. 이에 본 논문에서는 이미 청량음료에서 전통음료, 각종 식품용기로서 그 우수성이 입증된 PET를 이용하여 최근 논란이 되고 있는 지질용기의 단점을 보완. 지질용기의 대체제로서의 가능성을 검증하고 특히 지질용기의 절대 영역인 우유용 카톤팩과 테트라팩의 대체제로서 그 활용 방안을 제시하고자 한다. 우유용 팩 대체재 특히 기능화, 고급화 경향에 따라 발전되고 있는 연령별 우유 시장 중 편리성과 안전성이 우선 고려되어야 하는 아기용 우유용기로서의 PET용기의 적용 가능성을 검진 그 개발시안을 제시하므로써 기존의 정형화된 사각형태 우유 용기의 단순함을 벗어나 다양화를 유도하고 재질 대체와 실용적 형태 개발에 의한 용기 차별화 사례를 제시 하고자 한다. 지난 30여 년 가까이 대부분의 우유용기가 카톤팩 위주로 사용되는 단순함을 벗어나지 못하고 있는 상황하에서 우유용기를 부분적으로 나마 현대사회의 복합적 역할을 수행하는 음료용기 개념에 맞는 패션성과 실용성을 강조한 개발시안을 제시하여 국내 음료용기 다양화에 기여하는 계기로 활용하고자 한다. 제1장에서는 연구의 목적 및 범위를 규정하고 그 연구 방법을 기술하고자 한다. 제2장 에서는 PET BTL이란 무엇인가, 역사에서 물성, 제품 종류등 PET BTL에 대한 전반적인 이해를 증진을 위한 내용을 정리하였다. 제3장에서는 PET BTL의 디자인 프로세스 및 개발 공정을 정리하였다. 제4장에서는 타 음료용기에 대한 전반적인 내용을 정리 비교 분석하고 각 용기와 PET BTL과의 특성을 비교 분석한다. 제5장은 음료용기의 재활용에 대한 데이타를 중심으로 각각의 용기에 대한 환경성에 대하여 비교 검토 하고자한다. 제6장에서는 국내 유가공 산업현황과 우유의 제조공정과 포장 방법을 검토 하여 제 7장의 개발 시안에 도입한다. 이상의 연구를 통하여 현재 50%이상의 음료용기 시장을 장악하고 있는 지질용기의 단순함을 벗어나 그 대체 시안을 제안 하므로써 음료 용기 의 다각화를 유도하여 소비자에겐 편리함을 제조 업계에는 용기의 차별화를 통한 매출신장의 기회를 제공할수 있는 계기가 되어주길 바란다. 최근의 음료용기는 소비자의 다양한 욕구를 만족시켜 구매와 연결시키는 연결고리로서의 역할을 담당하고있다. 음료용기는 점점 복합적 개념의 용기로 발전하고 있는 가운데 PET BTL의 음료 용기로서의 재질적 우수성을 입증하고 다양한 활용 방안을 모색함이 그 목적이다. ; The beverage industry is Korea has accelerated in the 90s due to overall increase of income as a result of industrialization and westernized dining out trend. This trend added another trend into beverage industry that container is no longer a mere holder of its contents, but closely related to the sales of the products. This, in turn, led manufacturers to pay more attentions in designs and materials in order to attact consumers. However, this change is lop-sided in that most of the beverage containers have been limited in designs and materials because of productivity and costs. The materials of typical beverage containers are glass, can, carton,and plastic. In this thesis, PET(Polyethylene terephthalate) will be introduced and analyzed as an alternative container material. PET has shown to be superior to other existing containers in safty, sanitation, and materialization, but it has been very limited in usage. One of the biggest merit of PET is its recyclability into numerous ways and its environment-friendly characteristic of not releasing any toxic waste. The fact that PET is made from petroleum extracts has made people think that it might do a harm to the environment. Cartons and Tera pak, on the other hand, have their own drawbacks of not being able to recycle because they are laminated and mixtures of diffrent materials. The 100% importation of the materials adds another problem to the existing disadvantages. Consumer organizations and environment associations urged to replace cartons and Tetra pak with glass containers to eliminate or minimize shortcomings, but glass containers have their own drawbacks. For instance, it costs far too much to recollect and recycle them, and the process of cleaning collected glass containers might contaminate sewage. PET has been used in many ways from beverages to food containers. In this thesis, I would like to challenge its application to dairy products, especially milk. It also aims to attract different consumers with fashionable and efficient designs after over 30 years of only paper containers for milk. The first chapter is to define the purpose of the thesis. The second chapter focuses on PET itself to illustrate the material, and in the third chapter, design and development processes are discussed. The fourth chapter is the comparison and contrast of PET with existing container. The fifth chapter deals with data on recyclability of differnt beverage containers to show how friendly they are to the environment, and the sixth chapter will analyze dairy manufacturers and their packing methods. In the seventh chapter, the alternative container material will be discussed in detail. Paper products have been one of the leading materials for beverage containers, and this thesis is to employ different materials to the existing ones so as to meet ever changing consumers needs and eventually to help increase consumption of milk products.
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디자인대학원 > 제품디자인전공 > Theses_Master
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